Νόμπελ Φυσικής για το μποζόνιο του Higgs

Ο Peter Higgs μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής με τον François Englert, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.
Νόμπελ Φυσικής για το μποζόνιο του Higgs
Το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής «αφορά κάτι μικρό που κάνει τη διαφορά», δήλωσε ο γραμματέας της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, Staffan Normark, αναφερόμενος στο βραβείο το οποίο απονεμήθηκε στον Βέλγο François Englert και τον Βρετανό Peter W. Higgs.

Οι δύο επιστήμονες βραβεύτηκαν «για τη θεωρητική ανακάλυψη ενός μηχανισμού που συμβάλλει στην κατανόηση της προέλευσης της μάζας των υποατομικών σωματιδίων, και η οποία επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την ανακάλυψη του προβλεπόμενου στοιχειώδους σωματιδίου στα πειράματα ATLAS και CMS του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN». Εν ολίγοις, οι έρευνες του Higgs και του Englert ανακάλυψαν τον μηχανισμό μέσω του οποίου η ύλη, αποκτά μάζα.

Όπως αναφέρει η επιτροπή των Νομπέλ, το σωματίδιο του Higgs, και όχι «σωματίδιο του Θεού» όπως αναφέρεται συχνά, αποτελεί θεμέλιο λίθο στο λεγόμενο «Καθιερωμένο Μοντέλο» της σωματιδιακής φυσικής, το σύνολο δηλαδή των εξισώσεων που περιγράφουν τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά όλων των στοιχειωδών σωματιδίων.

Δείτε ένα χιουμοριστικό rap βίντεο από το CERN για το τι ακριβώς είναι το μποζόνιο του Higgs και τι δουλειά γίνεται στο CERN: 



Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v