Ο Stephen Hawking υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας

Να νομιμοποιηθεί η υποβοηθούμενη αυτοκτονία για όσους πάσχουν από ανίατες ασθένειες, είπε ο Stephen Hawking μιλώντας στο BBC.
Ο Stephen Hawking υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας
Ανοιχτά υπέρ της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας τάχθηκε ο Stephen Hawking, μιλώντας στο BBC. «Πιστεύω ότι όσοι υποφέρουν από ανίατη ασθένεια η οποία τους προκαλεί μεγάλο πόνο, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Και όσοι τους βοηθούν δεν θα πρέπει να διώκονται ποινικά» δήλωσε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge, διευκρινίζοντας βέβαια ότι θα πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες δικλείδες ασφαλείας για να αποφευχθεί η κατάχρηση του δικαιώματος.

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα ανά την υφήλιο. Είναι νόμιμη στις πολιτείες του Oregon και της Washington των ΗΠΑ, στο Vermont του Καναδά και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όχι όμως και στη Μεγάλη Βρετανία, της οποία υπήκοος είναι ο Hawking.

«Θα πρέπει να θεσπιστούν δικλείδες που θα διασφαλίζουν ότι ο ασθενής θέλει όντως να βάλει τέλος στη ζωή του, και δεν πιέζεται από κανέναν να το κάνει, ούτε συμβαίνει παρά την θέλησή του ή χωρίς να το γνωρίζει».

Ο 71χρονος σήμερα Hawking, που διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (περισσότερο γνωστή ως σύνδρομο Lou Gehrig) στην ηλικία των 21, έχει εκφράσει τα τελευταία χρόνια τις απόψεις του επάνω σε πολλά αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως το ότι το Big Bang δεν χρειάστηκε καμία θεϊκή παρέμβαση για να συμβεί, ή ότι η επιβίωση του ανθρώπινου γένους εξαρτάται από τον αποικισμό του διαστήματος.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v