Απαντήσεις στα «καυτά» διλήμματα του καλοκαιριού

Καρπούζι ή πεπόνι; Χωνάκι ή κυπελλάκι; Αιγαίο ή Ιόνιο; Δίνουμε απαντήσεις σε 10 άκρως καλοκαιρινά διλήμματα για να ξεχάσουμε τα πραγματικά μας προβλήματα.
Απαντήσεις στα «καυτά» διλήμματα του καλοκαιριού
του Γιώργου Κόκουβα

Το πιθανότερο είναι πως τους περισσότερους εξ ημών βασανίζουν διλήμματα όπως «να πληρώσω το εκκαθαριστικό της εφορίας σε δύο ή τρεις δόσεις;», «να παραπονεθώ που δουλεύω δωδεκάωρα για 500 ευρώ ή να πω κι ευχαριστώ με τόση ανεργία;» και «να κλάψω ή να γελάσω με όσα συμβαίνουν;».

Εμείς επιλέξαμε να γελάσουμε με όσα συμβαίνουν. Αφενός γιατί ακόμη κι αν κλάψουμε δεν θα αλλάξει το παραμικρό, και αφετέρου γιατί είναι καλοκαίρι, και στο νου μας έρχονται παλιές ξέγνοιαστες θερινές αναμνήσεις. Τότε που τα διλήμματά μας ήταν τα παρακάτω.

Καρπούζι ή πεπόνι;

Η δροσερή απόλαυση και το ασυναγώνιστο χρώμα του καρπουζιού ή η μελωμένη γεύση του πεπονιού;
Η ετυμηγορία του in2life: Μπορεί το «εναλλακτικό» πεπόνι να κερδίζει πόντους επειδή έχει τα κουκούτσια του βολικά και νοικοκυρεμένα στη μέση, ώστε να τα ξεφορτωνόμαστε με μια «φτυαριά», αλλά ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς του καλοκαιριού κατά την γνώμη μας είναι το καρπούζι. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την πρώτη δαγκωματιά από μια τέλεια κομμένη φέτα καρπούζι στο χέρι. Και για τους παραδοσιακούς, συνοδευμένη με τυρί φέτα. Καλοκαίρι.

Βουνό ή θάλασσα;

Η θάλασσα είναι η προφανής επιλογή για αυτή την εποχή. Η πιο ζεστή εποχή του χρόνου δεν νοείται χωρίς μακροβούτια και ηλιοθεραπεία πλάι στο κύμα. Εκτός κι αν έχετε ζήσει έστω μια φορά την εμπειρία του ορεινού ξεκαλοκαιριάσματος, οπότε θα ξέρετε την αίσθηση της δροσιάς, της ηρεμίας και της γαλήνης που τη συνοδεύει, μακριά από τα πλήθη των πλαζ. Για να μην αναφερθούμε στις καλύτερες τιμές, καθώς για τους ορεινούς προορισμούς θεωρείται off season.
Η ετυμηγορία του in2life: Ψέματα δεν θα σας πούμε. Ωραία όλα τα παραπάνω, αλλά σε μια παραλία θα μας βρείτε κι εμάς αυτό το καλοκαίρι.

Αιγαίο ή Ιόνιο;

Το χρώμα των δροσερών παραλιών του Ιονίου, αυτό το σμαραγδένιο πράσινο, που συχνά γίνεται τιρκουάζ, δύσκολα το συναντάς στο Αιγαίο. Αλλά οι κυκλαδίτικες χώρες από την άλλη, έχουν την δική τους ιδιαίτερη χάρη. Τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά έχουν τις δικές τους γεύσεις, τη δική τους ιστορία, τη δική τους ασύγκριτη ποικιλομορφία, καθώς έχεις να διαλέξεις από τόσα συμπλέγματα που χάνεις το μέτρημα.
Η ετυμηγορία του in2life: Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Αυτό σημαίνει πως οι δύο «μεγάλες θαλάσσιες δυνάμεις» έρχονται ισόπαλες, και αφήνουμε την τελική κρίση πάνω σας. Για να μην ξεχνιόμαστε πάντως, υπάρχουν και οι «στεριανοί» θαλάσσιοι προορισμοί, πέρα από τα ιόνια και τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Λέτε να κάνουν φέτος την διαφορά; 

Άμμος ή βότσαλο;

Η άμμος είναι αδιαπραγμάτευτα βολική και προφυλάσσει από ανεπιθύμητους μικροτραυματισμούς. Από την άλλη, το βότσαλο αφενός δεν σε αναγκάζει να… βλαστημάς κάθε φορά που φυσάει, και αφετέρου δίνει αυτό το υπέροχο χρώμα στα νερά της παραλίας που κοσμεί: Είμαστε σίγουροι ότι το Πόρτο Κατσίκι δεν θα είχε αυτή την εξωπραγματικά τιρκουάζ απόχρωση, αν ήταν αμμουδερό.
Η ετυμηγορία του in2life: Ψηφίζουμε άμμο. Όχι απλώς για την βολή μας, αλλά κυρίως γιατί αγαπάμε ιδιαίτερα το βραδινό μπάνιο – κάτι που προϋποθέτει σίγουρα άμμο μέσα στο νερό προς αποφυγή… ουρλιαχτών, και επειδή αγαπάμε ακόμη περισσότερο το ραχάτι στην παραλία - και τα βότσαλα ή οι πέτρες δυσχεραίνουν ελαφρώς (ή βαρέως) τα σχέδιά μας.

Κάμπινγκ ή δωμάτιο;

Οικονομία και φυσιολατρία από την μία, άνεση και ασφάλεια από την άλλη. Εδώ σας θέλουμε…
Η ετυμηγορία του in2life: Δίνουμε επιπλέον πόντους στο κάμπινγκ, γιατί αν κάτι θέλουμε για τις διακοπές μας περισσότερο από την ξεκούραση και την άνεση, είναι να ξεφύγουμε όσο το δυνατόν πιο πολύ από τα δεδομένα της πόλης. Και η απουσία τεσσάρων τοίχων, και δη μέσα στη φύση, κινείται προς αυτή την (σαφώς πιο οικονομική) κατεύθυνση.

Φραπέ ή φρέντο;

Το συγκεκριμένο δίλημμα μας προβλημάτισε ιδιαίτερα – ξέρουμε, μακάρι όλα τα προβλήματά μας να ήταν τέτοια. Από την μία έχουμε την πατροπαράδοτη φραπεδιά και από την άλλη έναν δροσερό φρέντο με βελούδινο αφρόγαλα.
Η ετυμηγορία του in2life: Με την δικαιολογία ότι ο φρέντο είναι ελαφρώς… βαρύς για παραλία, υποκύπτουμε στον συναισθηματισμό μας, και επιλέγουμε τον φραπέ που μας συνόδευσε τόσα καλοκαίρια στην ηλιοθεραπεία μας ή στις ζαριές μας (τάβλι και φραπέ είναι η απόλυτη καλοκαιρινή ιεροτελεστία), για έναν επιπλέον λόγο: Ο φραπέ είναι κατά τι φθηνότερος από το φρέντο, κι αυτό έχει πλέον την σημασία του.

Χωνάκι ή κυπελλάκι;

Βρίσκεστε μπροστά στο απόλυτο παγωτατζίδικο, με δεκάδες γεύσεις, τα σάλια σας να τρέχουν και ο υπάλληλος σας κάνει την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων: Χωνάκι ή κυπελλάκι; Απλά, καθαρά και χωρίς τον φόβο να γίνει το χέρι σας πόλος έλξης μελισσών ή την τραγανή απόλαυση που προσφέρει ένα χωνάκι;
Η ετυμηγορία του in2life: Χωνάκι, καθαρά και ξάστερα. Όχι μόνο η εικόνα κάποιου να προχωρά με ένα χωνάκι στο χέρι είναι πιο καλοκαιρινή, αλλά και ο ήχος του πρώτου «κρατς» μυρίζει διακοπές.

Βανίλια ή σοκολάτα;

Έστω ότι βρίσκεστε ξανά στο παραπάνω παγωτατζίδικο. Πριν επιλέξετε χωνάκι ή κυπελλάκι, πρέπει να διαλέξετε πρώτα γεύση. Και θέλετε να τις δοκιμάσετε όλες. Αλλά, όπως στην χρωματολογία υπάρχουν τρία βασικά χρώματα, το μπλε, το κόκκινο και το κίτρινο, έτσι και στην… παγωτολογία υπάρχουν δύο SOS γεύσεις, από τις οποίες ξεκινούν όλες οι υπόλοιπες: Βανίλια ή σοκολάτα;
Η ετυμηγορία του in2life: Είναι καθαρά θέμα γούστου, γι’ αυτό δεν θα σας προκαταβάλλουμε με την δική μας ετυμηγορία. (Εννοείται σοκολάτα).

Μύκονος ή Σαντορίνη;

Τα δύο πιο ακριβοθώρητα νησιά μας μαλώνανε… σαν τον Όλυμπο με τον Κίσσαβο, για το ποια θα λάβει τον τίτλο του απόλυτου καλοκαιρινού προορισμού. Ο κοσμοπολιτισμός περισσεύει και στα δύο νησιά, αλλά η Μύκονος κερδίζει πόντους αν είστε party animal, ενώ η Σαντορίνη αν είστε ερωτευμένοι (μεταξύ άλλων, και με τα εξωπραγματικά τοπία).
Η ετυμηγορία του in2life: Ας μας συγχωρήσει η Ψαρού, ο Πέτρος ο πελεκάνος και οι νέοι του γνωστού βίντεο που σκούζουν «Μυκονοοοοοοοος», αλλά θα επιλέξουμε την Σαντορίνη. Και θα ορκιστούμε στην φάβα που θα φάμε πως είχαμε δίκιο, θα πιούμε στην υγειά των Μυκονιατών το σαντορινιό κρασί μας, και θα θυμηθούμε κάπου εκεί πάνω από την Καλντέρα τους λόγους που όλα τα ξένα sites και πρακτορεία έχουν χρίσει το νησί του ηφαιστείου τον κορυφαίο προορισμό του πλανήτη.

Αυλή ή ταράτσα;

Να και ένα «αστικό» δίλημμα, που μας απασχολεί όσο δεν έχουμε φύγει ακόμη για διακοπές. Τα μπαράκια και τα café έχουν μεταφερθεί σε δροσερές αυλές και σε ταράτσες με θέα, κι εμείς καλούμαστε να επιλέξουμε αν θα δροσιστούμε στα ψηλά ή στα χαμηλά.
Η ετυμηγορία του in2life: Είναι εύκολο να πούμε «ταράτσα» και να λήξουμε το ζήτημα με το αχτύπητο επιχείρημα «αν έχεις πιάτο την Ακρόπολη δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο». Αλλά δεν θα το κάνουμε. Θα διαλέξουμε αυλή, θα καθίσουμε κάτω από ένα δέντρο (από αυτά που δεν θα βρείτε σε καμία ταράτσα) και θα θυμηθούμε ότι την «προσγειωμένη» αίσθηση του σπιτιού που σου αφήνει μια αυλή ή ένας κήπος και σου θυμίζει τα παιδικά σου χρόνια, δεν την αλλάζεις με καμιά ταράτσα, ακόμα κι αν από αυτή… μπορείς να αγγίξεις τα αετώματα του Παρθενώνα.

Ξεχάστε κι εσείς για λίγο τα πραγματικά διλήμματα και δώστε μας τις δικές σας απαντήσεις στα «καυτά» καλοκαιρινά μας ερωτήματα, σχολιάζοντας ακριβώς από κάτω.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v