Βουτιά στον χρόνο σε ένα σπάνιο photo album

Κοσμοσυρροή στα Βοτσαλάκια του Πειραιά το 1950, τακούνια στην παραλία της Γλυφάδας το 1936. Η Αθήνα του 20ου αιώνα βουτάει… σε 14 φωτογραφίες.
Βουτιά στον χρόνο σε ένα σπάνιο photo album
της Ηρώς Κουνάδη

Αν πιστεύετε ότι η κοσμοσυρροή στην αθηναϊκή ριβιέρα είναι σημείο των καιρών και αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, δεν έχετε δει τα Βοτσαλάκια του 1950. Και αν νομίζετε ότι το σημερινό styling στις παραλίες έχει καταντήσει υπερβολή, μπορούμε να σας εκπλήξουμε με μια φωτογραφία στην οποία συνυπάρχουν μαγιό και τακούνια (!) στην παραλία της Γλυφάδας, το μακρινό 1936.

Και αν έχετε ακούσει ότι «παλιά ο κόσμος δεν πήγαινε για μπάνιο, η μόδα με τις παραλίες είναι δικιά μας εφεύρεση» έχουμε ένα απόσπασμα από το περιοδικό Πάνθεον του 1935 για να σας διαψεύσουμε:

«Τώρα επεκράτησε παντού να γίνωνται μπαιν-μιξτ και πρέπει ο άνδρας να είναι προσεκτικός απέναντι των γυναικών και να μην προκαλή με τη στάση του επεισόδια, που μπορούν νάχουν δυσάρεστες συνέπειες. Επειδή οι γυναίκες είναι αναγκασμένες να δείχνουν μέλη του σώματος, που εις άλλες περιστάσεις είναι κρυμμένα, δεν πρέπει να παρατηρούμε εκείνες που λούζονται μαζί μας με τέτοιο τρόπο, ώστε και αυτές να τις ενοχλούμε και μεις να φαινώμαστε κακοαναθρεμμένοι. Δεν απαγορεύονται δε μόνον οι ενοχλήσεις με τα μάτια και οι χειρονομίες, αλλά και κάθε άλλο που δυσαρεστεί τις ξένες κυρίες.

Το μπανιερό του ανδρός πρέπει να είναι σεμνό και να μη αναγκάζει τις κυρίες να γυρίζουν το βλέμμα αλλού. Αλλά και οι κινήσεις των λουομένων πρέπει να είναι προσεκτικές. Συμβαίνει πολλές φορές να προκαλή την αηδία μία απρόσεκτη κίνηση και να προκαλή σχόλια που δεν είναι κολακευτικά. Επειδή δε συχνά συνέβη ώστε να υποστή κυρία μια ανεπιθύμητη επίθεση ανδρός, για τούτο, ο παριστάμενος τρίτος οφείλει νάναι έτοιμος να επέμβη, εάν του γυρέψη η κυρία την προστασία του και να έχη υπ’όψη του ότι θα τα βάλη με έναν απολίτιστο, γιατί μόνον τέτοιοι μπορεί να φερθούν αναιδώς σε μια κυρία. Όταν συνοδεύουμε κυρίες στο μπαιν-μιξτ, άσχετον αν συνδεώμεθα με συγγένεια ή απλή φιλία, υποχρεούμεθα να είμαστε περιποιητικοί και ευγενείς μαζί τους, να τις διευκολύνουμε να γδυθούν και να ντυθούν, να φροντίζουμε να εξασφαλισθούν τα πράγματά των και εν γένει, να τις προσέχωμε διαρκώς».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v