Γκάφες πολιτικών on air: Όσα «γράφτηκαν» κατά λάθος

Γλώσσα off the record, την αλήθεια λέει. Οκτώ περιπτώσεις πολιτικών που άνοιξαν την καρδιά τους, χωρίς να ξέρουν ότι και τα μικρόφωνα έκαναν… το ίδιο.
Γκάφες πολιτικών on air: Όσα «γράφτηκαν» κατά λάθος
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Είναι γνωστό ότι οι μεγαλύτερες αλήθειες στην πολιτική λέγονται συνήθως off the record, δηλαδή εκτός μικροφώνου ή τηλεοπτικής κάμερας. Ευτυχώς για εμάς, αρκετά από αυτά τα πολιτικά off the record δεν έμειναν και τόσο… off όσο θα ήθελαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

Από το «στόλισμα» ενός δημοσιογράφου δια στόματος Τζωρτζ Μπους, μέχρι την πρωινή… ευχή του Θεόδωρου Πάγκαλου σε ρεπόρτερ της Βουλής, ακολουθούν οκτώ χαρακτηριστικά παραδείγματα από πολιτικές γκάφες σε ανοικτά μικρόφωνα.

Ο Bush και ο «μαλάκας πρώτης τάξεως»
Κατά την προεκλογική περίοδο του 2000, o… επιρρεπής στις γκάφες George W. Bush, σε σύντομο διάλογο που είχε με τον Dick Cheney δίπλα στο «κλειστό» μικρόφωνο αποκάλεσε τον δημοσιογράφο των New York Times, Adam Clymer, «Μαλάκα πρώτης τάξεως». Ο Cheney απάντησε «Ναι, σίγουρα» και ευτυχώς για εμάς (δυστυχώς για εκείνους) το μικρόφωνο κατέγραψε τα πάντα. Αργότερα ο Bush δικαιολογήθηκε λέγοντας στους δημοσιογράφους «Είπα ό, τι είπα. Είμαι από αυτούς που μιλούν απλά».



Οι βασιλικοί καημοί του Καρόλου
Δεκάδες δημοσιογράφοι μαζεύτηκαν το 2005 στο ελβετικό θέρετρο του σκι Klosters για να εξασφαλίσουν φωτογραφικό υλικό με αφορμή τον επικείμενο γάμο του Καρόλου με την πολυαγαπημένη του Καμίλα. Κατά την διάρκεια της φωτογράφισης, ο Κάρολος δεν κατάφερε να κρύψει τα νεύρα του με τους ρεπόρτερ: «Μισώ να το κάνω αυτό. Μισώ αυτούς τους ανθρώπους». Όταν ο ανταποκριτής του BBC τον ρώτησε τον λόγο, η απάντηση του Καρόλου ήταν αποστομωτική: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που το ακούσατε». Ύστερα, γυρνώντας στον πρίγκιπα Χάρι του λέει: «Γ…. άνθρωποι! Δεν τον αντέχω αυτόν τον τύπο. Είναι τόσο αισχρός. Πραγματικά, τόσο αισχρός».



Το εμπρηστικό χιούμορ του Ρίγκαν
Είναι Αύγουστος του ’84 και ο Ρόναλτ Ρίγκαν βρίσκεται στο ράντσο του στην Σάντα Μπάρμπαρα κάνοντας δοκιμές πριν την καθιερωμένη ομιλία του στον αμερικανικό λαό. Αγνοώντας ότι βρίσκεται στον αέρα, κάνει καλαμπουράκι με τους τεχνικούς λέγοντας: «Φίλοι μου Αμερικανοί, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι μόλις υπέγραψα τροπολογία που θα εξαφανίσει τη Ρωσία από τον χάρτη. Ξεκινάμε βομβαρδισμό σε πέντε λεπτά!».



Ο Γκόρντον Μπράουν κοντά στους πολίτες
Ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2010 και στο πλαίσιο του «είμαι κοντά στους πολίτες», συνομιλεί στον δρόμο με μια μάλλον δυσαρεστημένη 66χρονη ψηφοφόρο. Οι κάμερες καταγράφουν όλη την συνομιλία τους, κατά την οποία η ψηφοφόρος του λέει μεταξύ άλλων ότι ψήφιζε ανέκαθεν Εργατικούς, αλλά πλέον ντρέπεται να το δηλώσει, ότι έχει παράπονα για τους μετανάστες και το εθνικό έλλειμμα. Αφού οι δύο τους χωρίζουν, ο Μπράουν μπαίνει μέσα στο αυτοκίνητό του, ξεχνώντας μάλλον ότι συνεχίζει να φοράει στο πέτο το μικρόφωνο του Sky News, και… ξεσπά: «Σκέτη καταστροφή ήταν αυτό! Ποτέ δεν έπρεπε να με αφήσετε με αυτή τη γυναίκα. Ποιανού ιδέα ήταν; Είναι απλώς μια μισαλλόδοξη, λέει πως ήταν κάποτε ψηφοφόρος των Εργατικών, είναι γελοίο».
 


Ο Ζακ Σιράκ και η κριτική φαγητού
Την περίοδο κατά την οποία Γαλλία και Αγγλία περίμεναν την απόφαση για το ποια χώρα θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς του 2012, ο τότε Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, αγνοώντας ότι η συζήτησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ καταγραφόταν είπε χαρακτηριστικά: «Το μόνο που έκαναν (οι Άγγλοι) για την ευρωπαϊκή γεωργία ήταν η νόσος των τρελών αγελάδων. Δεν μπορείς να εμπιστευτείς ανθρώπους με τόσο κακή κουζίνα». Εν τέλει, το Λονδίνο γέλασε τελευταίο. 

Ο  Μουχίκα, ο «μονόφθαλμος» και η «γριά»
Ο Πρόεδρος της Ουρογουάης Χοσέ Μουχίκα δεν φάνηκε να πτοείται από το μικρόφωνο που είχε μπροστά του και κατά την διάρκεια συζήτησης για της σχέσεις της χώρας με την Αργεντινή αποκάλεσε «γριά» την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες και «μονόφθαλμο» τον μακαρίτη σύζυγό της, Νέστορ Κίρχνερ, ο οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα με το ένα του μάτι. «Για να πάρεις κάτι από την Αργεντινή πρέπει να τα βρεις πρώτα με τη Βραζιλία. Αυτή εδώ η γριά είναι χειρότερη απ' τον μονόφθαλμο σύζυγό της. Ο μονόφθαλμος είχε τουλάχιστον πολιτικό κριτήριο, αυτή είναι πεισματάρα σαν μουλάρι. Δεν ξέρει τι κάνει!», ακούγεται να λέει.



Όμως και οι Έλληνες πολιτικοί δεν πάνε πίσω…

Ο Κώστας Σιμίτης ζητά (κατά κάποιον τρόπο) τα Ελγίνεια
Το 2003, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σιμίτης σε συνάντησή του με τον Τόνι Μπλερ έθεσε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον ομόλογό του. Ο τρόπος με τον οποίο το έθεσε, προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις...



Ο Πάγκαλος δίνει πρωινές ευχές
Το μεσογειακό ταπεραμέντο του Θεόδωρου Πάγκαλου δύσκολα κρύβεται, με ανοικτά ή κλειστά μικρόφωνα. Θύμα του ο ρεπόρτερ ιδιωτικού καναλιού εν ονόματι Γιάννης, ο οποίος (τι το ήθελε) τον ρωτά ενώ μπαίνει στην βουλή για την επιστολή Σημίτη. Η στιχομυθία είναι απολαυστική:

- (Τράβα! Τράβα! Τράβα!) Καλημέρα σας!
- Γεια σου Γιάννη..
- Σας προβληματίζει η επιστολή Σημίτη;
- Δεν γαμιέσαι πρωί πρωί..



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v