Γιατί δεν με θέλει; Οι εξηγήσεις της απόρριψης

Ούτε γιατί είναι ανάδρομος ο Ερμής, ούτε γιατί το παίζει δύσκολος/η. Ψύχραιμες απαντήσεις στο δυσκολότερο ερώτημα από καταβολής κόσμου.
Γιατί δεν με θέλει; Οι εξηγήσεις της απόρριψης
Σε εκείνη την αμερικανική κομεντί με τον εύγλωττο τίτλο «Απλώς δεν σε γουστάρει», η πρωταγωνίστρια χρειάστηκε μερικούς μήνες για να σταματήσει να κυνηγά τους λάθος άνδρες, και να καταλήξει (spoiler, spoiler!) με τον μοναδικό άνδρα που την ήθελε τόσο ώστε να αντέχει να της λέει την πικρή αλήθεια του τίτλου: τον καλύτερό της φίλο. Εκείνη, όμως, ήταν πρωταγωνίστρια ταινίας –και δη κομεντί– ενώ στην πραγματική ζωή τα πράγματα είναι συνήθως πολύ πιο απλά *δυνατά γέλια*. Δεν σε θέλει:

Γιατί θέλει πιο πολύ κάποια άλλη ή κάποιον άλλο

Μην το παίρνεις προσωπικά. Εκείνη η άλλη, ή εκείνος ο άλλος, δεν είναι απαραίτητα πιο όμορφοι/ πιο έξυπνοι/ πιο αστείοι/ πιο σέξι από εσένα. Μπορεί να είναι απλώς κάποιος που είδε πριν από εσένα, που του θυμίζει τη μάνα του (ή αντίστοιχα της θυμίζει τον πατέρα της), ή που δεν τον θέλει όπως αυτός δεν θέλει εσένα –και αυτό τον κάνει να κολλάει, ακριβώς όπως κι εσύ.

Γιατί είναι σε άλλη φάση

Μπορεί να ακούγεται φτηνή παρηγοριά («έλα μωρέ, δεν είναι ότι δεν σε θέλει, είναι που πήζει στη δουλειά…») αλλά μπορεί να είναι και αλήθεια –υπό μία έννοια. Κάποιος που, για παράδειγμα, μόλις χώρισε/ απολύθηκε/ θρήνησε το θάνατο του αγαπημένου του κατοικίδιου, δεν θέλει ούτε εσένα, ούτε κανέναν στον κόσμο όλο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν τρελά ερωτευμένος: Ο έρωτας ξεχνάει τα πάντα, από απολύσεις και πρόσφατους χωρισμούς μέχρι πυρηνικές καταστροφές και παγκόσμιους πολέμους. Αν λοιπόν εκείνος/η απλώς «δεν είναι σε φάση», μπορείς να χαρείς. Γιατί αυτό σημαίνει ότι αν ήταν «σε φάση» θα σε ήθελε μεν, όχι τρελά δε.

Γιατί δεν σε ξέρει

Ο κεραυνοβόλος έρωτας, αν και εφόσον υπάρχει (που θα μας επιτρέψεις να αμφιβάλλουμε) είναι μια πολύ, μα πολύ, σπάνια περίπτωση. Το να ερωτευτείς κάποιον για τα όμορφά του μάτια/ μπράτσα/ μπούτια, δεν είναι κεραυνοβόλος έρωτας –είναι κεραυνοβόλα λαγνεία. Αν, ας πούμε τώρα, εσύ έχεις πέσει θύμα αυτής της χημικής αντίδρασης του εγκεφάλου σου που σε κάνει να μπερδεύεις τα λόγια σου όταν πλησιάζει σε ακτίνα πεντακοσίων μέτρων, εκείνος/η δεν σε θέλει γιατί δεν σε έχει ακούσει ποτέ να μιλάς. Αν σκεφτείς ότι για να σε ερωτευτεί κάποιος βασική προϋπόθεση (τουλάχιστον στο 99,9% των περιπτώσεων) είναι να σε γνωρίσει, έχεις έναν πολύ καλό λόγο για να αρχίσεις τώρα τις ασκήσεις θάρρους/ ψυχραιμίας/ ορθοφωνίας, για την επόμενη φορά που θα τον/ την συναντήσεις.

Εσύ δηλαδή γιατί τον/ την θέλεις;

Ο κλάδος της ψυχολογίας έχει πολλά να πει για την συνήθεια του να προσκολλάται κανείς σε άτομα που τον απορρίπτουν: περί μειωμένης αυτοπεποίθησης, κακής σχέσης με τη μητέρα ή τον πατέρα στα παιδικά χρόνια, μαζοχιστικών συνδρόμων και διάφορα άλλα περισσότερο ή λιγότερο επιστημονικά. Κανείς, βέβαια, δεν ξέρει περισσότερο από εσένα τι σε κάνει, σε τελική ανάλυση, χαρούμενο. Κι αν το love story των ονείρων σου δεν περιλαμβάνει απαραίτητα αμοιβαία αισθήματα και κοινές διακοπές, εμείς δεν είμαστε εδώ για να σε κρίνουμε. Αν, πάλι, ο προσωπικός σου ορισμός της ευτυχίας δεν περιλαμβάνει μουσκεμένα από δάκρυα μαξιλάρια και ξενύχτια πάνω από τηλέφωνα που δεν χτυπάνε, έχει κι αλλού πορτοκαλιές. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο παρήγορο από την συνειδητοποίηση ότι, χωρίς το φίλτρο του έρωτα που κάνει τα πάντα να δείχνουν μαγικά (σαν το Instagram ένα πράγμα) καμία πορτοκαλιά δεν είναι μοναδική.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v