Πέντε γυναικεία ονόματα για να γνωρίσετε και να θυμάστε

Μια πολιτικός, μια εξερευνήτρια, μια σεφ, μια αστροναύτης και μια μοδίστρα. Γνωρίστε πέντε πολύ ιδιαίτερες γυναίκες και την ιστορία πίσω από τα όσα κατάφεραν.
Πέντε γυναικεία ονόματα για να γνωρίσετε και να θυμάστε
της Μάριελ Μπόμπα

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ πολλές δεκαετίες πριν και αποτελεί παγκοσμίως μέρα αξιολόγησης της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Με αφορμή τη φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, συγκεντρώσαμε πέντε πολύ ιδιαίτερες γυναικείες προσωπικότητες, κάθε μια από τις οποίες κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό της και να φτάσει ψηλά. Οι περισσότερες από αυτές δεν περιλαμβάνονται στις συνηθισμένες λίστες διάσημων γυναικών. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που αξίζει να τις γνωρίσετε.


Rosa Parks

Η Rosa Parks ήταν μια Αφροαμερικανή μοδίστρα, η οποία εργαζόταν στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα. Η ίδια μάλλον δε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου του 1951 επιστρέφοντας από τη δουλειά της, θα έγραφε ιστορία. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνοντας όλη την αξιοπρέπειά της, αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική του φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ που απαιτούσε από τους έγχρωμους πολίτες να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς. Έγινε έτσι σύμβολο ολόκληρου του αντιρατσιστικού κινήματος στην Αμερική , ενώ είναι η πρώτη γυναίκα της οποίας η σωρός εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στη Ροτόντα του Καπιτωλίου. Μάλιστα φέτος στις 4 Φεβρουαρίου δημιουργήθηκε γραμματόσημο από την ταχυδρομική υπηρεσία των ΗΠΑ, για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή της.

Delia Smith

Η Delia Smith, γεννήθηκε το 1941 στο Surrey της Αγγλίας. Στα 16 της εγκατέλειψε το σχολείο και καταπιάστηκε με πολλές δουλειές σε κομμωτήρια, εστιατόρια και καταστήματα. Αν και από πολύ μικρή ηλικία ήρθε αντιμέτωπη με το βιοπορισμό, μετέπειτα θα γινόταν διάσημη ως η πιο γνωστή σεφ της εποχής της και όχι μόνο. Στο εστιατόριο “The Singing Chef”, στο οποίο εργαζόταν ως σερβιτόρα, εμπνεύστηκε από τη γαστρονομία και συνειδητοποίησε πως αυτό ήταν το μόνο με το οποίο ήθελε να ασχοληθεί. Από εκεί και πέρα όλα πήραν το δρόμο τους. Οι αλάνθαστες συνταγές της συμπεριλαμβάνονται στα βιβλία της, τα οποία έγιναν best seller, με πωλήσεις περισσότερες των 22 εκατομμυρίων αντίτυπων. Η Delia Smith θεωρείται πρωτοπόρος της υγιεινής κουζίνας και ήταν αυτή που έδωσε μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή στο βρετανικό λαό, άλλη από το junk food και τα έτοιμα γεύματα.

Alison Hargreaves

Αν και η καθημερινότητα μιας μητέρας είναι από μόνη της περιπετειώδης, η Alison Hargreaves έχει σίγουρα το προβάδισμα. Γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1963 στο Derbyshire της Αγγλίας, όπου και μεγάλωσε. Κόλλησε το μικρόβιο της ορειβασίας από τους γονείς της, ενώ από τα έξι της κιόλας χρόνια ξεκίνησε μαζί τους τις εξερευνήσεις επιδεικνύοντας σύντομα την αφοβία της στα βουνά της Βρετανίας. Η Alison Hargreaves, μάλλον αναμενόμενα έγινε η πιο γνωστή εξερευνήτρια της γενιάς της και όχι μόνο. Ήταν η πρώτη γυναίκα που σκαρφάλωσε μόνη της το Everest, χωρίς τη βοήθεια οξυγόνου, επίτευγμα που την έκανε διάσημη. Η εξερευνήτρια σκοτώθηκε στην προσπάθεια της να ανέβει ένα από τα πιο αφιλόξενα βουνά, το δεύτερο μεγαλύτερο του κόσμου, το Κ2. Κατακρίθηκε από πολλούς και σε μεγάλο βαθμό για το ότι μια μητέρα δεν πρέπει ποτέ να θέτει τον εαυτό της σε τέτοιο κίνδυνο. Ωστόσο η πορεία της άνοιξε αναμφισβήτητα το δρόμο για τις επόμενες γενιές εξερευνητριών.

Sally Ride

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ταξίδι που κάνατε ποτέ; Όσο μακρινές και αν είναι οι αποδράσεις σας, η Sally Ride σίγουρα σας ξεπερνά, αφού επεκτάθηκε και εκτός του πλανήτη μας. H Sally ήταν η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα. Γεννήθηκε στην California, σπούδασε Φυσική και Αγγλικά στο Stanfor, ενώ μικρή ονειρευόταν να κάνει καριέρα ως τενίστρια. Τελικά την κέρδισε η αγάπη της για τη φυσική και έτσι πήρε μέρος στο επιμορφωτικό πρόγραμμα της NASA. Τελικά επιλέχτηκε ως μέλος της έβδομης αποστολής του γνωστού διαστημόπλοιου Challenger, (το οποίο εξεράγη στην έναρξη της δέκατης αποστολής του το 1986) και έμεινε γνωστή στην ιστορία, ως η πρώτη Αμερικανή αστροναύτης, στις 18 Ιουνίου του 1983, όταν αυτό απογειώθηκε.

Benazir Bhutto

Περισσότερο γνωστή από τις υπόλοιπες, η Benazir Bhutto ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός σε μουσουλμανική χώρα. Γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου το 1953 στο Καράτσι του Πακιστάν και ήταν κόρη του πρώην πρωθυπουργού Zulfikar AliBhutto. Τη ζωή της σημάδεψε ανεξίτηλα το πενταετές διάστημα εξορίας, στο οποίο υποβλήθηκε λόγω της σκληρής νομοθεσίας της χώρας της. Κατά τη διάρκεια αυτού επιβίωσε σε συνθήκες εξαθλίωσης στην έρημο Ukkur, όπου οδηγήθηκε το 1981, ενώ αργότερα νοσηλεύτηκε αρκετούς μήνες στο νοσοκομείο μέχρι να ανακτήσει τις δυνάμεις της και να επιστρέψει στην πατρίδα της. Λίγα χρόνια αργότερα, μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, ανέτρεψε την κυβέρνηση του πατέρα της και κέρδισε τις εκλογές του 1988, παίρνοντας τη θέση του πρωθυπουργού. Η Benazir Bhutto απεβίωσε στις 27 Δεκέμβρη 2007, κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης, όταν ένας καμικάζι πυροβόλησε εναντίον της τρεις φορές και στη συνέχεια ενεργοποίησε εκρηκτικά, παρασέρνοντας στο θάνατο 16 ακόμη παρευρισκόμενους, ανάμεσά τους και μέλη της φρουράς της.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v