Υπό εξαφάνιση: 5 παράξενα ζωάκια που αφήνουμε να χάνονται

Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης έφτιαξε έναν μακροσκελή κατάλογο με τα πιο απειλούμενα είδη στον πλανήτη. Όλα τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: δεν χρησιμεύουν στην ανθρώπινη οικονομία.
Υπό εξαφάνιση: 5 παράξενα ζωάκια που αφήνουμε να χάνονται
Πριν από λίγους μήνες, η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (International Union for Conservation of Nature ή IUCN για συντομία) συνέταξε τη λίστα με τα εκατό πιο απειλούμενα ζώα και φυτά του πλανήτη. Όλα τους ήταν είδη στο χείλος της εξαφάνισης –με πληθυσμούς που συρρικνώνονται ταχύτατα– και ταυτόχρονα είδη τα οποία είναι ελάχιστα ή και καθόλου «χρήσιμα» στους ανθρώπους.

Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα, γιατί οι λογιστικοί υπολογισμοί για την προστασία της βιοποικιλότητας (με πιο απλά λόγια, οι νόμοι που ψηφίζονται για το ποια είδη θεωρούνται προστατευόμενα) βασίζονται όλο και περισσότερο σε οικονομικούς παράγοντες. Η νέα λίστα της IUCN, λοιπόν, είναι αφιερωμένη στα απειλούμενα είδη που πιθανότατα θα αφεθούν να πεθάνουν, γιατί δεν μας παρέχουν ξεκάθαρα οικονομικά οφέλη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν τους αξίζει να ζουν.

Λεμούριος του μπαμπού
Πληθυσμός: 100 με 160 άτομα


Ο μικροσκοπικός λεμούριος (φωτό, επάνω) που πήρε το όνομά του από την ικανότητά του να μασάει σκληρά ξύλα μπαμπού, χάρη στα δυνατά του σαγόνια, ζει στη Μαδαγασκάρη, την πατρίδα περισσότερων απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών από κάθε άλλη χώρα του πλανήτη. Ο λεμούριος του μπαμπού θεωρούταν, μάλιστα, εξαφανισμένος επί σχεδόν πενήντα χρόνια, μέχρι την επανανακάλυψή του, το 1972. Η «αναβίωσή» του, όμως ενδέχεται να είναι προσωρινή, καθώς τα τροπικά δάση στα οποία ζει μειώνονται συνεχώς, κόβονται και καίγονται για να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργειες.

Ρινόκερος της Ιάβας
Πληθυσμός: Λιγότεροι από 100

Συνηθισμένο, κάποτε, είδος σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ασία, ο συγκεκριμένος ρινόκερος είναι τώρα στα πρόθυρα της εξαφάνισης, με έναν μικρό μόνο πληθυσμό να ζει στο Εθνικό Πάρκο Ujung της Ινδονησίας. Παρά το γεγονός ότι προστατεύεται πλέον από το νόμο, κυνηγιέται ακόμα για το κέρατό του, το οποίο η ασιατική ιατρική πιστεύει ότι θεραπεύει τα πάντα, από την ανικανότητα μέχρι τον καρκίνο. Όχι, δεν το κάνει, αν ρωτάτε.

Κορυδαλλός Liben
Πληθυσμός: 90 έως 256 άτομα

Το μικροσκοπικό πουλί που κατοικεί στις πεδιάδες της Νότιας Αιθιοπίας, απειλείται τόσο σοβαρά με εξαφάνιση που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σύντομα θα είναι η πρώτη καταγεγραμμένη εξαφάνιση πτηνού της Αφρικής. Ο πληθυσμός του μειώθηκε κατά 40% σε δύο χρόνια, από το 2007 έως το 2009, εξαιτίας της καταστροφής του περιβάλλοντός του, για λόγους καλλιέργειας.

Γιγάντια χελώνα του Κόκκινου Ποταμού
Πληθυσμός: 4

Αυτός ο γίγαντας που ζυγίζει κοντά 140 κιλά, και του οποίου το καβούκι μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος το ένα μέτρο, ενδημικό είδος στο Βιετνάμ και την Κίνα, είναι, σύμφωνα με τον μύθο, ο Χρυσός Χελωνο-θεός, γνωστός ως Kim Qui. Από το κυνήγι και την καταστροφή του περιβάλλοντός τους, όμως, ούτε οι θεοί δεν επιβιώνουν. Μόλις τέσσερις τέτοιες χελώνες έχουν απομείνει στον κόσμο σήμερα. Όλες τους ζουν σε ζωολογικούς κήπους.

Νυχτερίδα των Σεϋχελλών
Πληθυσμός: Λιγότερα από 100 ενήλικα άτομα

Η λεπτή μεμβράνη που ενώνει τα πίσω πόδια της μικρής αυτής νυχτερίδας της χάρισε το προσωνύμιο sheath-tailed. Είναι αυτή η παράξενη ουρά της που της επιτρέπει να κάνει απίθανα ακροβατικά. Η ευκινησία της, όμως, δεν κατάφερε να την σώσει από την καταστροφή του φυσικού της περιβάλλοντος. Έχει ήδη εξαφανιστεί σε αρκετά νησιά του συμπλέγματος των Σεϋχελλών, και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα εξαφανιστεί εντελώς.

Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v