Ωκεανοί: 10 βουτιές στο απέραντο γαλάζιο

Η παγκόσμια ημέρα Ωκεανών καλεί φέτος την νέα γενιά να κάνει τρόπο ζωής την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος κι εμείς σας μυούμε στα «καλύτερα» αυτού του γαλήνιου κόσμου, μέσα από ένα φωτογραφικό ταξίδι (πολύ) κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Ωκεανοί: 10 βουτιές στο απέραντο γαλάζιο
Λίγα μέρη στον πλανήτη έχουν μείνει ανέγγιχτα από το ανθρώπινο χέρι. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το ίδιο χέρι έχει καταστρέψει τα οικοσυστήματα με τα οποία προικίστηκε. Ευτυχώς για εμάς, οι βυθοί των ωκεανών, που αποτελούν τα 2/3 της Γης, βρίσκονται αρκετά βαθιά για να διαταραχθεί η γαλήνια ομορφιά τους.

Παρ’ όλα αυτά, η ανθρώπινη δραστηριότητα βρίσκει τρόπους να φτάσει ακόμη και σε αυτούς τους γαλήνιους παραδείσους, όχι μόνο για να τους εξερευνήσει, αλλά και για να τους καταστρέψει… όπως μόνο αυτή ξέρει –δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την περίφημη ανεξέλεγκτη διαρροή πετρελαίου στον Ατλαντικό, η οποία έθεσε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Γι’ αυτό τον λόγο, η 8η Ιουνίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα των Ωκεανών και μας υπενθυμίζει ότι από τις ακτές και τις θάλασσες μέχρι και τους βαθύτερους ωκεανούς, το υγρό στοιχείο πρέπει να προστατεύεται.

Αυτή την χρονιά, η θεματική της παγκόσμιας ημέρας είναι «Ωκεανοί και Νεολαία», και οι ιθύνοντες του εορτασμού καλούν τους νέους όλου του πλανήτη να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της περιοχής τους. Η επίσημη ιστοσελίδα του εορτασμού δέχεται προτάσεις για δράσεις σε κάθε περιοχή, ενώ ήδη από την Ελλάδα, η αρχή έγινε με τον προγραμματισμό καθαρισμού της παραλίας του Αγίου Σπυρίδωνα στο Πόρτο Ράφτη από 100 μικρούς φίλους της HELMEPA. 

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση είναι το κλειδί για να διατηρηθούν οι εικόνες, όπως αυτές που ακολουθούν. Ύφαλοι, κοράλλια, παράξενα είδη του βυθού και η απίστευτη ομορφιά του απέραντου γαλάζιου αποτυπώνεται μέσα από τις εικόνες που απαθανάτισε ο άνθρωπος σε μέρη όπου η φύση οργιάζει… κολυμπώντας.


Στις θάλασσες της Νότιας Κίνας, κοντά στην Μαλαισία, ο βυθός καταρρίπτει 100% το κλισέ του «βαθύ γαλάζιου», ντύνοντας τα νερά του με τα πιο φωτεινά χρώματα που δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει ούτε ο πιο έμπειρος χρήστης του Photoshop. Στην φωτογραφία βλέπετε το σπάνιο είδος Nembrotha Kubaryana, που μοιάζει να είναι μέρος της υποθαλάσσιας χλωρίδας και αποδεικνύει ότι η φύση… έχει φαντασία.


Ο μεγάλος star του βυθού τράβηξε πάνω του τα «φώτα» της δημοσιότητας του ωκεανού όταν έγινε ήρωας της Pixar. Το ψάρι-κλόουν (γνωστό και απλώς ως Νέμο) είναι στην πραγματικότητα ένα «ντροπαλό» ψάρι, που κρύβεται από τους δύτες μέσα σε πράσινα καταφύγια και στις ανεμώνες που χρησιμοποιεί για «σπιτικό» του. Η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη στις Μαλδίβες, όπου τα εξωτικά νησιά προφανώς συνοδεύονται από εξίσου εξωτικά είδη μέσα στις γύρω θάλασσες. 

 Όχι πολύ μακριά από εμάς, κάπου στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στην Αίγυπτο, οι «πυραμίδες» του βυθού συναγωνίζονται αυτές της ερήμου και κερδίζουν στα σημεία. Η ομορφιά αυτού του σχηματισμού του ύφαλου δεν οφείλεται μόνο στα χρώματα και στα παράξενα φυτά που τον περιβάλλουν, αλλά και στα φωσφορίζοντα ψάρια που τον έχουν καταστήσει… παιδική χαρά και θα μπορούσαν εύκολα να αντικαταστήσουν το screensaver μας, για να μας προξενήσουν την απόλυτη χαλάρωση.


Η ιταλική νυχτερινή ζωή δεν σημαίνει μόνο ζυμαρικά, καλό κρασί και διασκέδαση. Στα ανοιχτά της Τοσκάνης, η νύχτα γίνεται ακόμη πιο όμορφη στον βυθό, όπου το μόνο φως που εκπέμπεται είναι αυτό των ίδιων των ψαριών και της χρωματικής παλέτας της υδρόβιας ζωής. Τέτοιες εικόνες δεν μπορούν παρά να μας βάλουν στον πειρασμό του… scuba diving.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από εντυπωσιακές «πόζες» του ωκεανού στο PhotoGallery του δημοσιεύματος.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v