7 λόγοι να χαίρεσαι που μεγαλώνεις

Τα μαθητικά τα χρόνια δεν τα αλλάζεις με τίποτα; Σίγουρα; Εμείς ζούμε μια χαρά χωρίς αγχογόνες εξετάσεις, αποφάσεις που εξαρτώνται από τους άλλους, ρούχα που δεν μας πηγαίνουν και αποτυχημένα αστεία.
7 λόγοι να χαίρεσαι που μεγαλώνεις
της Ηρώς Κουνάδη

«Όχι, δεν θα ήθελα να είμαι ξανά 20 χρονών. Πιστεύω ότι κάθε ηλικία έχει τα καλά της». Κάθε 30χρονη/ 40χρονη/ 70χρονη σταρ που σέβεται τον εαυτό της έχει κληθεί να απαντήσει στην ίδια κλισέ ερώτηση –και το έχει κάνει με την ίδια κλισέ απάντηση– σε κάθε σχεδόν συνέντευξη που έχει δώσει. Και κάθε 20χρονος αναγνώστης που την έχει διαβάσει, έχει χαμογελάσει σαρδόνια, σκεφτόμενος πως κάθε 30χρονη σταρ θα έδινε το δεξί της χέρι για να είναι ξανά 20 χρονών, απλώς δεν πρόκειται να το παραδεχτεί ποτέ.

Χρειάζεσαι την εμπειρία των δέκα τουλάχιστον χρόνων που ακολουθούν για να συνειδητοποιήσεις ότι, τελικά, δεν είναι έτσι. Και ότι μπορεί κάποιο μεσημέρι που νυστάζεις στο γραφείο να νοσταλγείς εκείνα τα φοιτητικά χρόνια που μπορούσες να κοιμηθείς όποτε νύσταζες, να βγεις όποτε δεν νύσταζες και να τα παρατήσεις όλα για «αύριο» όποτε κουραζόσουν, κατά βάθος όμως δεν θέλεις να ξαναζήσεις από την αρχή εκείνη την περίοδο με τα απανωτά hangover, τα ρούχα που νόμιζες ότι σου πάνε –και τώρα βλέπεις σε φωτογραφίες και γελάς– και τις προβληματικές σχέσεις. Είσαι αυτό που λένε οι αγγλοσάξονες “old enough to know better”. Κι έχεις πολλούς λόγους να χαίρεσαι που μεγαλώνεις. Τους εξής:

Ξέρεις, επιτέλους, τι θέλεις: Και τι σου αρέσει, ποιος σου αρέσει, σε ποιον αρέσεις, και τι σου πηγαίνει. Γλιτώνεις ανεκτίμητο χρόνο, χρήμα και αυτοεκτίμηση από περιττές αγορές, αποτυχημένο μακιγιάζ, ρούχα που μπορεί να είναι η τελευταία λέξη της μόδας αλλά –τι να κάνουμε– δεν έχουν σχεδιαστεί για τον δικό σου σωματότυπο, ταινίες και θεάματα που δεν θα σου αρέσουν, και, το βασικότερο, ξενύχτια πάνω από τηλέφωνα για σχέσεις/ γνωριμίες/ φλερτ/ one night stand που δεν πρόκειται να πάνε πουθενά. Μόνο που τώρα το ξέρεις από την αρχή.

Παίρνεις μόνος σου τις αποφάσεις σου: Και δεν έχεις να κατηγορήσεις κανέναν παρά μόνο τον εαυτό σου όταν αυτές πάνε στραβά. Ναι, σίγουρα έχει και τα αρνητικά του –ειδικά αν είσαι από τους ανθρώπους που κρίνουν αυστηρά τον εαυτό τους– έχει όμως και το βασικό πλεονέκτημα ότι η τύχη σου εξαρτάται από εσένα: όχι από τους γονείς σου, τα σχέδιά τους, τα χρήματά τους, το πρόγραμμα του σχολείου ή της παρέας σου. Πράγμα που επίσης έχει το βασικό πλεονέκτημα πως οτιδήποτε πάει στραβά, την επόμενη φορά απλώς θα το κάνεις καλύτερα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένεις μέχρι να «μεγαλώσεις», να «βγάλεις δικά σου λεφτά», ή να «διαβάσεις πρώτα τα μαθήματά σου».

Δεν χρειάζεται πια να διαβάζεις: Σύμφωνοι, χρειάζεται να δουλεύεις. Και, σε πολλές περιπτώσεις, πολύ περισσότερες ώρες απ’ όσες διάβαζες και υπό πολύ πιο κουραστικές συνθήκες. Ρωτήστε, όμως, οποιονδήποτε έπιασε πριν από λίγο καιρό την πρώτη του δουλειά και θα σας θυμίσει αυτό που κοντεύετε αλλά κατά βάθος δεν το έχετε ξεχάσει: ακόμα και αν η δουλειά που κάνεις δεν έχει καμία σχέση με δημιουργία, στο τέλος της ημέρας «πιάνει τόπο», βλέπε λεφτά. Τα οφέλη του διαβάσματος για αγχογόνες εξετάσεις θα αργήσεις πολύ να τα δεις –αν τα δεις τελικά και δεν εξανεμιστούν μαζί με το άγχος σου αμέσως μόλις τελειώσουν οι εξετάσεις.

Έχεις ιστορίες να διηγηθείς: Όχι, προφανώς δεν εννοούμε ιστορίες σαν εκείνες που διηγείται ο παππούς σου –ο οποίος ελπίζουμε κι ευχόμαστε να ζει ακόμα– και τις οποίες κανένας δεν θέλει να ακούσει. Για την ακρίβεια, δεν είναι η διήγηση το σημαντικότερο κομμάτι της παραπάνω φράσεις, αλλά οι ιστορίες. Δεν χρειάζεται να διηγείσαι όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που σου έχουν συμβεί. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι ότι σου έχουν συμβεί, κι έχουν (είτε το συνειδητοποιείς είτε όχι) διαμορφώσει τον χαρακτήρα σου στην πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή του 20χρονου εαυτού σου.

Είσαι πιο έξυπνος: Όλα αυτά τα βιβλία που διάβασες, οι εξετάσεις που πέρασες και οι εμπειρίες που μπορεί να διηγείσαι μπορεί και όχι, κάπου τελικά ωφέλησαν. Είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που λέγαμε προηγουμένως ότι θα αργούσες να δεις. Επίσης, εκτός από πιο έξυπνος, είσαι πιο όμορφος (γιατί έχεις βρει, επιτέλους, τι σου πάει, το είπαμε) και πιο ετοιμόλογος –είναι θέμα εμπειρίας. Και κάνεις καλύτερα αστεία. Κι αυτό θέμα εξυπνάδας είναι.

Κάνεις καλύτερο σεξ: Έρευνες χιλιετιών έχουν αποδείξει ότι πολύ περισσότερο από την φαντασία, τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, τα μεγέθη, τη διάθεση για πειραματισμούς και τον χρόνο που έχεις ξοδέψει στο να το συζητάς, αυτό που βασικά ξεχωρίζει το καλό σεξ από όλα τα υπόλοιπα είναι η εμπειρία. Κι η εμπειρία αποκτάται με τα χρόνια. Αρκετά είπαμε.

Είσαι πιο ευτυχισμένος: Δεν το λέμε εμείς, οι έρευνες το λένε: Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πλησιάζουμε άλλο ένα βήμα πιο κοντά στην συναισθηματική ισορροπία και τον στόχο της κατάκτησης της ευτυχίας. Βοηθάει αφενός το ότι συνειδητοποιούμε τι πραγματικά έχει σημασία, και αφετέρου ότι σταματάμε να αγχωνόμαστε με στόχους που δύσκολα θα καταφέρουμε/ προλάβουμε να πραγματοποιήσουμε. Κυνικό, αλλά αληθινό, και με τη σφραγίδα πανεπιστημιακών ερευνών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v