«Ανώριμες» συνήθειες: Ο παλιμπαιδισμός των ενηλίκων

Δεν σταματήσαμε ποτέ να «καπνίζουμε» τα σοκολατένια πουράκια, να τρώμε τη Μερέντα με το κουτάλι και να απαντάμε στην ερώτηση «Ποιος;» με «Αυτός! 1-0!». Μπορεί να μεγαλώσαμε, αλλά μυαλό δεν βάλαμε. Δεκαπέντε ενήλικες μοιράζονται μαζί μας χωρίς ενοχές τις... ανωριμότητές τους.
«Ανώριμες» συνήθειες: Ο παλιμπαιδισμός των ενηλίκων
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Ποιος; Αυτός! 1-0!»
Πόσες φορές πήρατε την συγκεκριμένη απάντηση από κάποιον –ενήλικο- φίλο σας και αναρωτηθήκατε «Μα καλά, ακόμα στο Δημοτικό είναι;». Πιθανότατα όσες ήταν εκείνες οι φορές που, περπατώντας στον δρόμο φροντίσατε επιμελώς να πατήσετε μέσα (ή έξω) από τις γραμμές στα πλακάκια του πεζοδρομίου ή κάνατε ντους και δοκιμάσατε για πολλοστή φορά τις ικανότητές σας στην όπερα. Μην νιώθετε περίεργα, όλοι μας έχουμε κρατήσει συνήθειες και «ανωριμότητες» (sic) που είχαμε μικροί, μερικοί σε λιγότερο, άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό. Και όσα χρόνια και αν περάσουν, δύσκολα θα τις αποχωριστούμε.

Ποιες είναι αυτές; Δώσαμε τον λόγο (και το ελεύθερο) στο… κοινό και του ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας τις «παλιμπαιδιστικές» συμπεριφορές του. Κάντε το και εσείς ελεύθερα στα σχόλια του άρθρου.

Η Μάρα, 26 χρονών, κοιμάται ακόμα αγκαλιά με τα κουκλάκια της και ενίοτε τους μιλάει. Όταν θυμώνει σουφρώνει τα φρύδια σηκώνει το χέρι της ότι "και καλά θα χτυπήσει κάποιον", αλλά αυτό μένει πάντα στον αέρα. Όταν θέλει να το παίξει γλυκούλα μπεμπεκίζει, όταν είναι σπίτι μόνη της ή στο ασανσέρ κοιτάζεται στον καθρέφτη και κάνει αστείες γκριμάτσες, ενώ δεν σταμάτησε ποτέ να σκάει αυτές τις φούσκες που είναι για να προστατεύουν τα εύθραυστα αντικείμενα. Αν τύχει και πιει αναψυκτικό, θα γυρίσει τόσες φορές το δαχτυλίδι από το τενεκεδάκι μέχρι αυτό να σπάσει λέγοντας από μέσα της την αλφάβητο για να δει ποιος την σκέφτεται.

Ο Χρήστος, 42 χρονών, παλεύει ακόμα να κόψει την «γουρουνιά» που έκανε μικρός. «Ονομάζεται η ‘μερέντα με το κουτάλι’. Τα υλικά είναι μια μερέντα και ένα κουτάλι. Στην εκτέλεση βουτάς την Μερέντα από το ψυγείο, την ανοίγεις, βουτάς το κουτάλι μέσα και την τρως όλη. Αν υπάρχει και δεύτερη Μερέντα, επαναλαμβάνεις. Γενικώς τρως όσες Μερέντες έχει το ψυγείο».

Η Ντορίνα, 47 χρονών, τσακώνεται ακόμα με τον αδερφό της για ποιόν αγαπάει πιο πολύ ο μπαμπάς ή η μαμά και τον παίρνει συχνά τηλέφωνο προσποιούμενη ότι είναι γκόμενα που τον γουστάρει και του κάνει ναζάκια. Επίσης, όταν δεν μπορεί να αποφασίσει για κάτι, καταφεύγει στο «Ά μπε, μπα μπλόν, του κείθε μπλόν...»

Ο Λουκάς, 37 χρονών, θεωρεί τον εαυτό του γενικά πολύ ώριμο. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να σκαλίζει την μύτη του σε δημόσιο χώρο, να κατουράει στο δρόμο λίγο πριν φτάσει σπίτι του και να παίζει μπάσκετ στο δωμάτιο.

Ο Γιώργος, 25 χρονών, συνεχίζει να κάνει ότι καπνίζει τα Caprice, ενώ όταν κάποιος φτερνίζεται του λέει πάντα έναν τριψήφιο.

Ο Βασίλης, 23 χρονών, ρίχνει πάντα laser στους απέναντι όταν πάει στο γήπεδο, ενώ ο Γιάννης, 27 χρονών, όταν κάποιος μετράει οτιδήποτε με αριθμούς προσπαθώντας να συγκεντρωθεί, του «πετάει» τυχαίους αριθμούς για να τον αποσυντονίσει και να χάσει το μέτρημα.

Ο Βασίλης Κ., 30 χρονών, συνεχίζει να κάνει ακόμα παρέα με τον επίσης ανώριμο φίλο του Κώστα, ενώ όταν σκουπίζει τα χέρια του σε τουαλέτα μπαρ ή εστιατορίου φροντίζει πάντα να πάρει τέσσερα φύλλα χαρτιά, μιας και το «4» όπως λέει είναι ο αγαπημένος του αριθμός.

Ο Θοδωρής, 24 χρονών, όταν η μητέρα του βλέπει σαπουνόπερες την τηλεόραση πάει από πάνω της και κάνει φωνούλες και ήχους από αέρια, ενώ ο Αλέξανδρος, 25 χρονών, βάζει ακόμα πινέζες σε λάστιχα αυτοκινήτων και ποδηλάτων, αλλάζει θέση σε παρκαρισμένες μηχανές, βάζει κουβάδες με νερό σε μισάνοιχτες πόρτες και τον χειμώνα ρίχνει νερό σε στροφές κοντά στο σπίτι του και απολαμβάνει τους ήχους των τρακαρισμένων οχημάτων από την ασφάλεια του δωματίου του.

Η Λίτσα, 31 χρονών, παίρνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τηλέφωνο στις τρεις τα ξημερώματα τους πρώην της και τους το κλείνει, ενώ ο Κωνσταντίνος, 23 χρονών, κάνει μπάνιο πάντα με τις σαγιονάρες του επειδή σιχαίνεται. Ο Λεωνίδας, 28 χρονών, από την πλευρά του μεταδίδει σαν να βρίσκεται ζωντανά στο γήπεδο κάθε, μα κάθε, αγώνα Pro Evolution Soccer που παίζει με τους φίλους του στο Playstation.

Ο Αρίστος, 37 χρονών, έχει σταματήσει να χτυπάει κουδούνια στους ορόφους της πολυκατοικίας όπως συνήθιζε να κάνει μικρός με τους φίλους του μιας και δεν έχει πλέον την ταχύτητα που είχε, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να χτυπάει τα κουδούνια κάτω από την πολυκατοικία ή σε άλλες πολυκατοικίες. Επίσης, κάθε χρόνο του Αγίου Ελευθερίου παίρνει τηλέφωνο τον φίλο του τον Ελευθερίου (επώνυμο) και του λέει χρόνια πολλά, αιτώντας έξοδο για ποτάκι.

Ο Σάκης, 35 χρονών, έχει εξελίξει το «Ο Χ ήταν εδώ» που γράφαμε πιτσιρίκια σε παγκάκια και τοίχους για να αφήσουμε το στίγμα μας και πλέον το χρησιμοποιεί στα κοινωνικά δίκτυα αντί για Like, έτσι ώστε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Βάζει διάφορα αντικείμενα μέσα σε τούρτες γενεθλίων, αφήνοντας τον εορτάζονται να καταριέται τον κατασκευαστή της τούρτας, «διαλύει» φωτογραφίες κάνοντας γκριμάτσες, «αερίζεται» στο ασανσέρ κλείνοντας την πόρτα όταν ξέρει ότι θα μπει κόσμος και στέλνει μηνύματα σε κολλητούς του γράφοντας «Είναι επείγον, πάρε με οπωσδήποτε τηλέφωνο σε αυτό το νούμερο» το οποίο νούμερο ανήκει συνήθως σε ιερόδουλη. Τέλος καταστρέφει κάθε παρτίδα επιτραπέζιου παιχνιδιού «σκοτώνοντας» τους πάντες όταν το παιχνίδι το επιτρέπει και ανάβει το καλοριφέρ σε αυτοκίνητα φίλων και εχθρών το καλοκαίρι, αλλά φροντίζει να είναι στην πρώτη σκάλα για να μην ακούγεται.

Συνοψίζοντας, παρατηρούμε πως υπάρχουν μερικές συνήθειες που είναι κοινές στους περισσότερους από εμάς:

* Όταν ανεβαίνουμε τα σκαλιά τα μετράμε.
* Πετάμε βότσαλα στους φίλους όταν κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα.
* Σκίζουμε το χάρτινο τραπεζομάντηλο στις ταβέρνες.
* Επαναλαμβάνουμε με λεπτή φωνή τα λεγόμενα όποιου θέλουμε να κοροϊδέψουμε.
* Ρίχνουμε «παστέλι» στο κούτελο.
* Κλωτσάμε κουκουνάρια στον δρόμο.
* Κάνουμε ότι παίζουμε μπάσκετ όταν χρειαστεί να πετάξουμε κάτι στα σκουπίδια.
* Πιάνουμε κόκκινο όταν λέμε το ίδιο πράγμα με κάποιον.
* Τραγουδάμε στο ντους.
* Ρίχνουμε ακόμα σαΐτες στους συναδέλφους στο γραφείο.
* Πιάνουμε το μπουκάλι με το νερό όταν μας λέει κάποιος να το πιάσουμε, αλλά δεν του το δίνουμε μέχρι να πει «δωσ’ το μου τώρα».
* Κάνουμε καθρεφτάκι όταν μας μουτζώνουν.
* Όταν ορκιζόμαστε σταυρώνουμε τα δάχτυλά μας.
* Κατουράμε στο ντους και στη θάλασσα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v