Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον συγγραφέα Μο Γιαν

Ο Κινέζος συγγραφέας Μο Γιαν κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2012, για τα έργα του που χαρακτηρίζονται από έναν «παραισθητικό ρεαλισμό», σύμφωνα με την σουηδική Ακαδημία των Νόμπελ.
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον συγγραφέα Μο Γιαν
Μο Γιαν, συνδέοντας φαντασία και πραγματικότητα, ιστορική και κοινωνική προοπτική, δημιούργησε ένα σύμπαν, το οποίο, με την περιπλοκότητά του, θυμίζει αυτό συγγραφέων όπως ο Γουίλιαμ Φώκνερ και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, παραμένοντας ταυτόχρονα προσηλωμένο στην αρχαία κινεζική λογοτεχνία και στην λαϊκή παράδοση του παραμυθιού", ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική Ακαδημία των Νόμπελ η οποία και τίμησε με το μεγάλο βραβείο τον Κινέζο συγγραφέα.

O Μο Γιαν, ψευδώνυμο του Γκουάν Μογέ το οποίο σημαίνει «μην μιλάς», γεννήθηκε το 1955 στην επαρχία Σαντόνγκ της βορειοανατολικής Κίνας από μια φτωχή οικογένεια. Το 1976 κατατάχτηκε εθελοντικά στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό όπου και σπούδασε βιβλιοθηκάριος. Το 1981 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα "Βροχή που πέφτει μια ανοιξιάτικη νύχτα". Ακολούθησε το βιβλίο του «Oι κόκκινοι αγροί» (1987), το οποίο του δημιούργησε προβλήματα με τη λογοκρισία.

Το επόμενο μυθιστόρημά του, «Oι μπαλάντες του σκόρδου» (1988), απαγορεύτηκε, γεγονός που οδήγησε τον Γιαν να παραιτηθεί από το στρατό. Τα βιβλία του «Η δημοκρατία του κρασιού» (2001) και «Μεγάλα στήθη και φαρδιές περιφέρειες» (2003) είχαν επίσης προβλήματα με τη λογοκρισία. Παρά τις προτάσεις που είχε από τη Δύση, ο Μο Γιαν δεν εγκατέλειψε ποτέ την Κίνα.

"Έχει έναν απολύτως μοναδικό τρόπο γραφής. Αν διαβάσεις μισή σελίδα του Μο Γιαν αναγνωρίζεις αμέσως ότι είναι αυτός», δήλωσε ο επικεφαλής της Ακαδημίας Πέτερ Ένγκλουντ. Ο Μο ενημερώθηκε για το βραβείο, πρόσθεσε ο Ένγκλουντ, διευκρινίζοντας ότι «ήταν στο σπίτι με τον πατέρα του. Είπε ότι χάρηκε πάρα πολύ και ότι του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη".

Το βραβείο Νόμπελ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορωνών (925.000 ευρώ), ένα ποσό κατά 20% κατώτερο από αυτό των προηγούμενων ετών.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν “Oι μπαλάντες του σκόρδου” από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v