Σε δημοπρασία οι ερωτικές επιστολές του Γιόζεφ Γκέμπελς

Άγνωστα μέχρι σήμερα προσωπικά έγγραφα του υπουργού Προπαγάνδας του Γ' Ράιχ, Γιόζεφ Γκέμπελς θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Alexander Historical Auctions, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις σε συλλόγους επιζώντων του Ολοκαυτώματος.
Σε δημοπρασία οι ερωτικές επιστολές του Γιόζεφ Γκέμπελς
Περισσότερες από εκατό ερωτικές επιστολές, η πανεπιστημιακή διατριβή, δεκάδες ποιήματα και σχολικές εκθέσεις του δεύτερου τη τάξει του Γερμανικού ναζιστικού καθεστώτος, επικεφαλής του Υπουργείου Προπαγάνδας του Χίτλερ, Γιόζεφ Γκέμπελς, δημοπρατούνται σήμερα στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ από τον οίκο Alexander Historical Auctions.

«Εάν σε είχα εδώ μαζί μου θα σε άρπαζα και θα σε ανάγκαζα να με αγαπήσεις, έστω για μια στιγμή-μετά θα σε σκότωνα», γράφει ο Γκέμπελς στο τελευταίο του γράμμα προς την φερόμενη ως πρώτη του αγάπη Άνκα Στάλχερν.

Ο αμερικανικός σύλλογος «Εβραίοι Επιζώντες του Ολοκαυτώματος», αλλά και άλλοι σύλλογοι από όλον τον κόσμο κατηγορούν τον οίκο δημοπρασιών ότι χρησιμοποιεί αρχεία τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται στη διάθεση των ιστορικών με σκοπό το κέρδος. Από την πλευρά του, ο οίκος αναφέρει ότι τα περισσότερα ντοκουμέντα ήταν διαθέσιμα στους ιστορικούς πριν την δημοπρασία.

Ο Γκέμπελς, υπήρξε ένα από τα τελευταία μέλη του ενδότερου κύκλου της ναζιστικής ηγεσίας που παρέμεινε στο πλευρό του Χίτλερ μέχρι τέλους. Μία μέρα μετά την αυτοκτονία του Χίτλερ, σκότωσε τα παιδιά του κι έπειτα αυτός και η γυναίκα του αυτοκτόνησαν. Ο οίκος δημοπρασιών εκτιμά ότι η πώληση του εν λόγω υλικού θα αποφέρει περί τα 200.000 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v