Unesco: Προστατευόμενο Γεωπάρκο η Λέσβος

Ολόκληρο το νησί της Λέσβου εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων που προστατεύονται από την UNESCO, σύμφωνα με απόφαση του διεθνή οργανισμού που ελήφθη την Παρασκευή στο Πόρτο της Πορτογαλίας.
Unesco: Προστατευόμενο Γεωπάρκο η Λέσβος
Στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, που προστατεύονται από την Unesco εντάχθηκε το νησί της Λέσβου, σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του οργανισμού. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, την εξέλιξη ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος. Ο σχετικός φάκελος υποψηφιότητας κατατέθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2011 από τον δήμο Λέσβου.

Mέχρι σήμερα, προστατευόταν από την Unesco μόνο η περιοχή των απολιθωμένων δένδρων στο Σίγρι, στο δυτικό τμήμα της νήσου. Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, αποτελεί ένα απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει εκατοντάδες ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δένδρων, τα οποία σκεπάσθηκαν από ηφαιστειακά υλικά και απολιθώθηκαν στη θέση τους πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

«Συγχαίρω τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση αυτή, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Τσακίρη και το επιτελείο των συνεργατών μας στον δήμο, οι οποίοι προετοίμασαν τη σχετική αίτηση, το δημοτικό μας συμβούλιο, για την ομόφωνη απόφαση υποβολής της ως άνω αίτησης, καθώς και όλους τους προαναφερόμενους για την ουσιαστική βοήθεια που προσέφεραν. Να λοιπόν, που η μεθοδική και αγωνιστική προσπάθειά μας απέφεραν το ως άνω ευτυχές αποτέλεσμα» επισημαίνει, στην ανακοίνωση του δήμου Λέσβου, ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης της Λέσβου ως προστατευόμενο από την Ουνέσκο γεωπάρκο, απαρτίζονταν από τον δρ. Ζ. Μαρτινί, διευθυντή του Γεωπάρκου της προστατευόμενης απολιθωματοφόρας περιοχής Reserve Geologique Haute Provence των Γαλλικών Άλπεων και μέλος του Γραφείου Γεωπάρκων του διεθνούς οργανισμού και τον δρ. Α. Σίλερ, διευθυντή του Γεωπάρκου της προστατευόμενης ηφαιστειακής περιοχής VulkanEifel της Γερμανίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v