Λυσιστράτη made in Africa

Σε αποχή από το σεξ για μία εβδομάδα προχωρούν οι γυναίκες στο Τόγκο της Αφρικής, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Φαούρ Γκνασίνγκμπε. Την κινητοποίηση εξήγγειλε η αντιπολίτευση, στην οποία συμμετέχουν δεκαέξι οργανώσεις, κόμματα και κινήματα.
Λυσιστράτη made in Africa
Χρησιμοποιώντας τις τακτικές της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη, η αντιπολίτευση του Τόγκο προσπαθεί να προκαλέσει την παραίτηση του προέδρου της χώρας Φορέ Γκνασιγκμπέ. Την πρωτότυπη αυτή κινητοποίηση εξήγγειλε ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης «Ας σώσουμε το Τόγκο», στον οποίο συμμετέχουν δεκαέξι οργανώσεις, κόμματα και κινήματα, ενώ στον ρόλο της μοντέρνας Λυσιστράτης βρίσκεται η ηγέτης του, Ιζαμπέλ Αμεγκάβνι.

«Έχουμε πολλά μέσα για να υποχρεώσουμε τους άνδρες να καταλάβουν τι θέλουν οι γυναίκες στο Τόγκο», είπε η Αμεγκάβνι στο BBC, εξηγώντας πως έμπνευσή τους αποτέλεσε μία παρόμοια κινητοποίηση από τις γυναίκες της Λιβερίας το 2003, που έκαναν καμπάνια αποχής από το σεξ για την ειρήνη. O πρόεδρος και δικτάτορας του Τόγκο, Γκνασιγμπέ, ανέλαβε την εξουσία το 2005, μετά τον θάνατο του πατέρα του που κυβερνούσε τη δυτικοαφρικανική χώρα επί 38 συναπτά έτη.

Η «απεργία» ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου στην πρωτεύουσα Λομέ, το οποίο διοργανώθηκε από ον συνασπισμό της αντιπολίτευσης με σκοπό τη διαμαρτυρία για τις πρόσφατες εκλογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες διευκολύνουν την επανεκλογή του Γκνασινγκμπέ στις εκλογές του Οκτωβρίου. Είναι καλό για μας τις γυναίκες να τηρήσουμε την απεργία από το σεξ εφόσον τα παιδιά μας βρίσκονται στη φυλακή αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι αν το τηρήσουμε θα βοηθήσουμε στην απελευθέρωση τους. Για μένα είναι κάτι σαν τη νηστεία, αν δεν νηστέψεις, ο Θεός δεν θα σου δώσει αυτό που ζητάς», δήλωσε μια από τις γυναίκες που συμμετέχει στην απεργία.

Τι λένε όμως για αυτό οι άντρες; « Μια εβδομάδα απεργία από το σεξ είναι υπερβολή», λέει ο Ζαν-Πιερ Φαμπρέ, αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης «Διεθνής συμμαχία για την Αλλαγή» και συνέχισε «Ας γίνει για δύο μέρες μόνο»!

Πηγή: Huffington post



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v