SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Γατόπαρδος σπάει το ρεκόρ του Μπολτ!

Είναι ο Γιουσέιν Μπολτ το γρηγορότερο πλάσμα του κόσμου; Λυπόμαστε που θα σας απογοητεύσουμε, αλλά το ρεκόρ του κατέρριψε σήμερα η Σάρα, ένα τσιτάχ που ζει στις ΗΠΑ. Ο Μπολτ παραμένει, απλώς, ο γρηγορότερος άνθρωπος του κόσμου. Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο.

Γατόπαρδος σπάει το ρεκόρ του Μπολτ!

Μπορεί ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ να είναι ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, που έχει τρέξει τα 100 μέτρα σε 9,58 δευτερόλεπτα, δεν είναι όμως και το ταχύτερο πλάσμα στον πλανήτη. Το συγκεκριμένο ρεκόρ κατέχει η Σάρα, ένας θηλυκός γατόπαρδος ο οποίος μόλις βελτίωσε το παγκόσμιο ρεκόρ που η ίδια κατείχε, «πιάνοντας» 5,95 δευτερόλεπτα στην ίδια απόσταση.

Η προηγούμενη καλύτερη επίδοση της Σάρα ήταν 6,13 δευτερόλεπτα το 2009. Τότε είχε σπάσει το ρεκόρ της προκατόχου της, ενός άλλου τσιτάχ, της Νοτιαφρικανής Νιάνα, που είχε πετύχει 6,19 δευτερόλεπτα το 2001. Η 11χρονη Σάρα, που ζει στον ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι των ΗΠΑ, πέτυχε το νέο ρεκόρ από τον πρώτο κιόλας γύρο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το περιοδικό "National Geographic" σε μία πίστα όπου γίνονται δοκιμές αυτοκινήτων.Τα συγκεκριμένα αιλουροειδή είναι γεννημένα να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και συχνά φθάνουν τα 96,5 χιλιόμετρα την ώρα. Το μυστικό για την εντυπωσιακή ταχύτητά τους βρίσκεται στην ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης τους, που επιτρέπει στα τσιτάχ να καλύπτουν έως 6,7 μέτρα με κάθε διασκελισμό. Μάλιστα τα ζώα αυτά μπορούν στην πορεία να επιταχύνουν σημαντικά και να κάνουν περισσότερους διασκελισμούς ανά δευτερόλεπτο, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες σε πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό πειραματικής βιολογίας "Journal of Experimental Biology".

Οι γατόπαρδοι θεωρούνται απειλούμενο είδος και σήμερα εκτιμάται ότι ζουν ελεύθερες, εκτός ζωολογικών κήπων, περίπου 9.000 έως 12.000 σε όλο τον κόσμο.

Σε μία άλλη νεοζηλανδική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον Στιβ Χόλινγκς, που δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό αθλητικής επιστήμης "European Journal of Sport Science", οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο Μπολτ (που πέτυχε το ρεκόρ του στο Βερολίνο το 2009) θα μπορούσε να το βελτιώσει κι άλλο και να τρέξει τα 100 μέτρα σε 9,48 δευτερόλεπτα, αρκεί να υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ο μέγιστος επιτρεπόμενος ευνοϊκός άνεμος των δύο μέτρων ανά δευτερόλεπτο, καθώς και ο αγώνας να γίνεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.

Επειδή όμως το Λονδίνο έχει υψόμετρο μόλις 24 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, εκτιμούν ότι το σπάσιμο του ρεκόρ δεν θα γίνει στους φετινούς Ολυμπιακούς αγώνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές το παγκόσμιο ρεκόρ των 9,58 δευτερολέπτων επιτεύχθηκε με ούριο άνεμο 0,9 μέτρων το δευτερόλεπτο. Αν αυτός δεν υπήρχε, τότε ο Μπολτ θα είχε τρέξει τέσσερα του δευτερολέπτου πιο αργά (9,62).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Το σινεμά είναι μια τέχνη όπου κάνεις ωραία πράγματα σε ωραίες γυναίκες."

Φρανσουά Τρυφφώ, 1932-1984, Γάλλος σκηνοθέτης

  • 1916 - Διεξάγεται η Ναυμαχία της Γιουτλάνδης, η μεγαλύτερη ναυμαχία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας
    1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2