Γραφολογία: Μια επιστήμη… στην πέννα

Τι λέει ο γραφικός μας χαρακτήρας για τον… άλλο, τον κανονικό μας χαρακτήρα; Τι ακριβώς εξετάζει η γραφολογία, και ποια είναι η θέση της ως επιστήμη στην εποχή των πληκτρολογίων και των επεξεργαστών κειμένου; Μία γραφολόγος εξηγεί.
Γραφολογία: Μια επιστήμη… στην πέννα
της Ηρώς Κουνάδη

Πιθανότατα, την έχετε συναντήσει μόνο σε μυθιστορήματα και ταινίες, όπου πολύ συχνά αποτελεί το κλειδί του μυστηρίου για να αποκαλύψει τον δολοφόνο, για να εξετάσει την ψυχική κατάσταση ενός υπόπτου ή για να λύσει το μυστήριο (ακολουθεί spoiler) της διπλής προσωπικότητας του δόκτορος Τζέκιλ και του κυρίου Χάιντ. Κι όμως, η γραφολογία είναι μια κανονικότατη επιστήμη, με πραγματικό αντικείμενο και ακόμη πιο πραγματικό ενδιαφέρον, στον καθημερινό κόσμο, έξω από τα βιβλία και το σινεμά.

Τι ακριβώς κάνει ένας γραφολόγος;

«Γραφολογία είναι η επιστήμη που μελετάει το γραφικό χαρακτήρα του ατόμου και προσεγγίζει με αυτόν τον τρόπο την προσωπικότητά του» αναλαμβάνει να μας διαφωτίσει η γραφολόγος Χαρά Ν. Ζώτου. «Συγκαταλέγεται στις ανθρωπιστικές επιστήμες και βασίζεται στη μεθοδολογία και την έρευνα, προκειμένου να προβεί σε συμπεράσματα.

»Η γραφολογία χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση στοιχείων των πτυχών του χαρακτήρα του ατόμου, των κλίσεων, των στοιχείων της ιδιοσυγκρασίας του, του τρόπου που διαχειρίζεται την πραγματικότητα, του τρόπου που αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του καθώς και τη σχέση του με τους άλλους. Επίσης, εξετάζει τη συμβατότητα προσωπικοτήτων στις σχέσεις τους, είτε πρόκειται για φιλικές, οικογενειακές ή επαγγελματικές σχέσεις. Χρησιμοποιείται, επίσης, και για την επιλογή προσωπικού, για την ανάλογη κάλυψη θέσεων σε εταιρίες από το ήδη υπάρχον προσωπικό.

»Στην Ελλάδα η δικαστική γραφολογία είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι της επιστήμης, όπου η ενασχόληση του γραφολόγου αφορά την εξακρίβωση της γνησιότητας υπογραφών και κειμένων» καταλήγει η κ. Ζώτου.

Τι λένε τα γράμματά μου για μένα;

Πολλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να διαβάσετε έναν πίνακα αντίστοιχο με εκείνους που περιγράφουν τα ζώδια, «οι Ταύροι είναι πεισματάρηδες και καλοφαγάδες» και να σχηματίσετε το γραφολογικό πορτρέτο σας, βγάζοντας συμπεράσματα του τύπου «τα γράμματά μου γέρνουν προς τα αριστερά, επομένως είμαι ρομαντικός κι ευαίσθητος».

«Το γραφολογικό πορτραίτο περιέχει στοιχεία για το χαρακτήρα, όσον αφορά το πνευματικό και το συναισθηματικό επίπεδο, τον τρόπο που κανείς δραστηριοποιείται καθώς και τον τρόπο που προσαρμόζεται» εξηγεί η κ. Ζώτου. «Ο γραφολόγος μελετά την οργάνωση στον χώρο, τον τρόπο που μια γραφή είναι τοποθετημένη στη σελίδα, τον τρόπο που σχηματίζονται τα γράμματα, την κίνηση με την οποία χαράσσονται, τη διάσταση, το βαθμό συνδέσεώς τους και την πίεση που ασκείται στο χαρτί.

»Ποτέ όμως ένα γραφολογικό σημείο δεν ερμηνεύεται μεμονωμένα. Ο γραφικός χαρακτήρας κάθε ανθρώπου είναι μοναδικός και δύσκολα μπορεί να γίνει αντικείμενο μίμησης. Για μεγαλύτερη εμβάθυνση ο συνδυασμός με τυπολογίες και θεωρίες ψυχολόγων, εφαρμοσμένες στη γραφολογία (π.χ. S. Freud, Carl Jung κ.ά.) βαίνει χρήσιμος. Τέλος, γίνεται η καταγραφή και συνεκτίμηση όλων των παραπάνω.

»Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο επιλέγει έναν συμβατικό τρόπο γραφής που είναι το συνηθισμένο μοντέλο, είναι ενδεικτικό της τάσης να συμβαδίζει με τα κοινωνικά πρότυπα που του έχουν δοθεί. Ακολουθεί την κοινωνική του ομάδα καθώς και το ρεύμα της εποχής κι αυτό τον βοηθά να έχει μια καλή προσαρμογή στο σύνολο.

»Αντίθετα, το άτομο που επιλέγει να εκφράζεται μέσα από ένα γραφικό μοντέλο που είναι ξεχωριστό, δείχνει την τάση να ανεξαρτητοποιηθεί και να διαφοροποιηθεί από τη κοινωνική ομάδα. Συνήθως αυτά τα άτομα είναι δημιουργικά και επιθυμούν να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα εφόσον όμως βρουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να εκφραστούν».

Έλα τώρα. Υπάρχει ακόμα κόσμος που γράφει σε χαρτί;

Αν εξαιρέσεις τη λίστα του σούπερ μάρκετ (που κι αυτή ακόμα δεν θα έπαιρνα όρκο ότι δεν ξέρω κόσμο που την γράφει στο word) δεν πρέπει να υπάρχουν και πολλά δείγματα γραφής πια, για να εξετάσει ένας γραφολόγος, σκέφτομαι. Επηρεάζεται η χρησιμότητα της γραφολογίας όσο μειώνεται η χρήση του στυλό ή του μολυβιού και όλοι χρησιμοποιούμε πληκτρολόγια για να γράψουμε; ρωτάω την κυρία Ζώτου.

«Με την πολύωρη χρήση των ηλεκτρικών υπολογιστών η γραφική μας δεινότητα σταδιακά μειώνεται» απαντά. «Όσο όμως χρησιμοποιούμε τη φυσική μας υπογραφή, όπως σε διαθήκες, επιταγές, συμβόλαια κτλ., η παρουσία του ειδικού γραφολόγου θα κρίνεται πάντα αναγκαία. Εξάλλου, η επιστήμη συνεχώς εξελίσσεται και διαρκώς αναζητούνται νέες μέθοδοι εξέτασης των εγγράφων (π.χ. με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων κλπ.)» καταλήγει.

Για το γραφολογικό πορτραίτο σας μπορείτε να απευθυνθείτε στην Χαρά Ν. Ζώτου, στο τηλέφωνο 6937944646 ή στο e-mail [email protected]. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το site της κ. Ζώτου.

 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v