Ιστορίες ελληνικής αρχιτεκτονικής τρέλας

Καρυάτιδες και αναγεννησιακά αγγελάκια στο Αιγάλεω, Παρθενώνας με τζάκι στη Ρόδο, σουρεάλ πολυκατοικία στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Δείτε τα πιο άκυρα και παράξενα σπίτια στην Ελλάδα και (μην) παίρνετε ιδέες.
Ιστορίες ελληνικής αρχιτεκτονικής τρέλας
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ναι, ο σχεδιασμός ενός σπιτιού απαιτεί φαντασία. Ναι, ο αρχιτέκτονας είναι συνήθως υποχρεωμένος να ακολουθεί κατά γράμμα τις επιθυμίες του πελάτη του. Ναι, στην Ελλάδα έχουμε μπόλικη φαντασία και ναι, στην Ελλάδα υπάρχουν αρχιτέκτονες που δεν αντυιμιλούν στους πελάτες τους. Όσο περίεργα και αν είναι αυτά. «Περίεργα; Τι εννοείτε περίεργα;». Δείτε τα παρακάτω σπίτια και θα καταλάβετε.

Αρχαιοελληνικό(ς) κάλλος….

Χολιγουντιανά αστέρια στο ταβάνι, καρυάτιδες, αρχαιοπρεπείς αναπαραστάσεις στις μετώπες (ναι, έχει και μετώπες), αναγεννησιακά αγγελάκια, ενημερωτικοί πίνακες με τα ονόματα εξόριστων φιλόσοφων στην είσοδο και το κυριότερο αρμονική ένταξη στο αρχιτεκτονικό στυλ της γειτονιάς. Instant classic!


Ακόμα περισσότερη ωδή στην αρχαιότητα στη Photo Gallery.

… και marketing στο Αιγάλεω

Όχι, δεν πρόκειται για το ίδιο κτίριο, αν και τα κοινά σημεία είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. Πάλι έχουμε χολιγουντιανά αστέρια στα μπαλκόνια και τις καρυάτιδες (σταθερές αξίες πλέον), ενώ στη κορυφή της πολυκατοικίας(;) ο Ζευς με το δόρυ του στέκεται αγέρωχος πάνω από το σήμα των… Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα μίνι πάνθεον με προτομές αρχαίων φιλοσόφων κοσμεί την είσοδο, στην οποία υπάρχει επίσης μαρμάρινη ταμπέλα η οποία επεξηγεί το ανατρεπτικό κόνσεπτ του οικήματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στη βάση του οικήματος υπάρχει μαγαζί με γύψινες κατασκευές. Σε κάθε περίπτωση, ο τύπος βρήκε τον ιδανικό τρόπο να διαφημίσει τις δημιουργίες του.







Περισσότερες φωτογραφίες στη Photo Gallery.

Μικρό διάλειμμα με μια όμορφη σκάλα…

... ή UFO ή βατήρας για να αυτοκτονήσει ο αρχιτέκτονας ή νεροτσουλήθρα για τον καύσωνα ή αντιπερισπασμός για να μη προσέξουμε τη στραβή κολώνα της ΔΕΗ ή… ______ (προσθέστε ό,τι πιστεύετε ότι αντιπροσωπεύει η φοβερή αυτή σκάλα)

Ο Παρθενώνας της Ρόδου

Συνεχίζουμε με μία ακόμα ωδή στην αρχαιότητα, αυτή τη φορά σε νησιωτικό έδαφος. Λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά η… καμινάδα στο πλάι.



Ακόμα περισσότερες φωτογραφίες του «Παρθενώνα της Ρόδου» στη Photo Gallery.

Epic FAIL πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη


Τα λόγια αδυνατούν να περιγράψουν το σουρεαλιστικό αυτό κομψοτέχνημα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Έπος!

Bonus 1ο : Μια είσοδος – στάση λεωφορείων

Ο ορισμός του embedded. 

Bonus 2ο: Ο δισκοβόλος – ποδοσφαιριστής

Το είδες. Τελείωσε. Τώρα, προσπάθησε να το ξε-δεις. Έχει ήδη στοιχειώσει τα όνειρά σου.

Πηγή αρχιτεκτονικών FAIL: Spitoskylo.gr, athensville.blogspot.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v