SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Και οι τοίχοι έχουν φωνή

Αντιδραστικά, ευαίσθητα, οργισμένα, χιουμοριστικά, επαναστατικά, αλλά με αιτία. Τα συνθήματα στους τοίχους της πόλης «μιλούν» με τον δικό τους τρόπο για την καθημερινότητα, την ζωή, τον έρωτα. Μια «τοίχο τοίχο» περιπλάνηση στην Αθήνα των stencils, του spray και των μαρκαδόρων, μέσα από τον φακό του In2life.

του Νικόλα Γεωργιακώδη
Φωτογραφίες: Μάρθα Κυριακίδου

«Τι να πρωτογράψει κανείς…»
διαβάζω σε πεζούλι στα Εξάρχεια. Πράγματι. Είναι τόσα τα θέματα για τα οποία μπορεί να γράψει (ή καλύτερα να βάψει) κανείς, που ούτε οι τοίχοι του κέντρου της πόλης δεν φτάνουν για να χωρέσουν τις ανησυχίες, τους φόβους και τα όνειρα μας.

Ως μοναδικό μέσο έκφρασης των κοινωνικά αποκλεισμένων, αλλά και ως πράξεις «αντιστασιακές», παράνομες και ενίοτε ηρωικές, τα συνθήματα στους τοίχους συμπυκνώνουν σε λέξεις ή προτάσεις την αγανάκτηση του κόσμου. Το έκαναν χρόνια τώρα και συνεχίζουν μέχρι σήμερα.


Έχουν όμως εξελιχθεί. Εκεί που πριν μερικές δεκαετίες περιορίζονταν σε φράσεις τύπου «Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι», «Σκατά στους φασίστες» και «Λευτεριά στον τάδε συναγωνιστή», πλέον είναι πιο πρωτότυπα, πιο χιουμοριστικά, πολύ πιο ευφάνταστα, ενίοτε καλλιτεχνικά.Την περασμένη συννεφιασμένη Κυριακή, ο φακός του In2life περιηγήθηκε στα στενά των Εξαρχείων και φωτογράφισε συνθήματα πρωτότυπα, χιουμοριστικά, καυστικά, συνθήματα για την εξουσία, την παιδεία, τον έρωτα και την ζωή.

Δείτε περισσότερα στη Photo Gallery του άρθρου.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Η λογική στους ερωτευμένους είναι σαν τον δαυλό μέσα στην ομίχλη. Φωτίζει, αλλά δεν διαλύει."

Φραγκίσκος Βάκων, Άγγλος φιλόσοφος

 • 1095 - Την τελευταία ημέρα του Συμβουλίου του Κλερμόν, ο Πάπας Ουρβανός Β΄ ορίζει τον επίσκοπο Αντεμάρ του Πουί και τον κόμη Ραϊμόνδο Δ' της Τουλούζης ως επικεφαλής της Α' Σταυροφορίας στους Αγίους Τόπους.
  1520 - Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.
  1582 - Ο 18χρονος Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και η 26χρονη Ανν Χάθαγουεϊ πληρώνουν 40 αγγλικές λίρες για να βγάλουν άδεια γάμου.
  1814 - Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.
  1821 - Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
  1895 - Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στην Αμερική. Συμμετέχουν 6 αυτοκίνητα, τρέχουν για 55 μίλια, και ο νικητής αναπτύσσει μέση ταχύτητα 7 μιλίων την ώρα.
  1910 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, με 307 από τις 362 έδρες της Βουλής.
  1964 - Εκτόξευση του αμερικανικού διαστημοπλοίου Mariner 4, του πρώτου που μετέδωσε κοντινές εικόνες του πλανήτη Άρη

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v