Καλύτερη πόλη για να ζεις η Βιέννη, επικίνδυνη η Αθήνα

Τα υπέροχα κτίρια, τα τεράστια πάρκα, το -προσφάτως- μειωμένο εισιτήριο στα μεταφορικά μέσα είναι κάποιοι μόνο από τους λόγους που κάνουν τη Βιέννη καλύτερη πόλη για να ζει κανείς, σύμφωνα με πρόσφατη επίσημη έρευνα.
Καλύτερη πόλη για να ζεις η Βιέννη, επικίνδυνη η Αθήνα
Η εξαιρετική της υποδομή, οι ασφαλείς δρόμοι και η καλή δημόσια υγεία είναι κάποιοι μόνο από τους λόγους που η Βιέννη χρήστηκε καλύτερο μέρος του κόσμου για να ζει κανείς, από όσους συμμετείχαν σε παγκόσμια έρευνα της συμβουλευτικής εταιρίας Mercer. Για τους ακριβώς αντίθετους λόγους η Βαγδάτη είναι η πόλη που βρέθηκε στην τελευταία θέση.

Γερμανικές και Ελβετικές πόλεις, όπως η Ζυρίχη, το Μόναχο, το Ντίσελντορφ, η Φρανκφούρτη, η Γενεύη και η Βέρνη, τα πήγαν επίσης πολύ καλά ως προς το επίπεδο ζωής που προσφέρουν και έτσι βρέθηκαν στις δέκα πρώτες θέσεις.

Ωστόσο, είναι η αυστριακή πρωτεύουσα, με τα εντυπωσιακά κτίρια, τα τεράστια δημόσια πάρκα και το εκτενέστατο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, τα σπανιότατα περιστατικά σοβαρής εγκληματικότητας και τους 1,7 εκατομμύρια κατοίκους που κατέκτησε την κορυφή της έρευνας. Η Βιέννη, μάλιστα, πρόσφατα μείωσε το κόστος της ετήσιας κάρτας διαδρομών στα δημόσια μέσα μεταφοράς κατά 1 ευρώ την ημέρα.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η πόλη θριαμβεύει σε αντίστοιχες έρευνες.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Mercer, η οποία διεξήγαγε την έρευνα σε 200 πόλεις του κόσμου, διευκρίνισε ότι οι πόλεις που «έπιασαν» τις υψηλές θέσεις στην έρευνα δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν. Για την ακρίβεια, λέει ο επικεφαλής της έρευνας Slagin Parakatil, «αν η οικονομική αναταραχή στην Ευρώπη επιμείνει, οι πόλεις αυτές θα επηρεάσουν σίγουρα την ποιότητα ζωής που θα προσφέρουν στον πληθυσμό τους».

Η Αθήνα εμφανίστηκε στην κατηγορία «προσωπική ασφάλεια» και μάλιστα έχει «την τιμή» να πάρει μία από τις χαμηλότερες βαθμολογίες, εξαιτίας των πρόσφατων συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία και των πολιτικών αναταραχών. «Το 2011 η Αθήνα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις σε θέματα προσωπικής ασφάλειας», αναφέρει ο Parakatil.

To Όσλο ήταν επίσης μία πόλη που έπεσε στην 24η θέση, αντί για την 15η που βρισκόταν πέρσι, εξαιτίας των μαζικών φόνων που διέπραξε ο Anders Breivik τον περασμένο Ιούλιο.

Στην τελευταία θέση της έρευνας τόσο ως προς την ποιότητα ζωής όσο και ως προς την ασφάλεια βρίσκεται η Βαγδάτη, η οποία, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Mercer, ταλανίζεται από πολιτικές αναταραχές, μηδαμινά μέτρα ασφαλείας και τακτικές επιθέσεις τόσο στους ντόπιους όσο και στους ξένους που βρίσκονται εκεί.

Στις τελευταίες θέσεις της έρευνας συναντάμε πόλεις της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, εξαιτίας πολιτικών και οικονομικών αναταραχών. Σύμφωνα με τον Parakatil, «πολλές περιοχές, όπως η Λιβύη, η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Υεμένη εμφάνισαν ιδιαίτερα μειωμένα επίπεδα στην ποιότητα ζωής. Ο πολιτικός και οικονομικός ανασχηματισμός στις χώρες αυτές, σε συνδυασμό με την χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφτούν βασικές ανάγκες του πληθυσμού θα συμβάλλουν στο να ανέβει το επίπεδο ζωής στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Parakatil κατέληξε ότι μπορεί μεν η έκβαση των επόμενων αντίστοιχων ερευνών να είναι αβέβαιη για τις περισσότερες πόλεις που θα συμμετάσχουν, εξαιτίας τις ευρύτερης οικονομικής και πολιτικής κρίσης, υπάρχουν όμως στον αντίποδα πόλεις, ιδιαίτερα στην Ασία και προς τον Ειρηνικό, οι οποίες επωφελούνται από συνθήκες πολιτικής ισορροπίας και σταθερής ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά, το Όκλαντ, το Σύδνευ, το Ουέλινγκτον, η Μελβούρνη και το Περθ βρίσκονται ανάμεσα στις πρώτες 20 θέσεις ως προς την ποιότητα ζωής, ενώ η Σιγκαπούρη είναι η πιο «υψηλόβαθμη» ασιατική πόλη, κατακτώντας την 25η θέση.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας και τις θέσεις που κατέκτησαν οι πόλεις εδώ.

Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v