«Remember, Remember the 5th of November»: O Guy Fawkes… ζει

Η κίνηση του Guy Fawkes να ανατινάξει το Βρετανικό Κοινοβούλιο την 5η Νοεμβρίου 1605 έρχεται ξανά στο προσκήνιο μέσα από διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, όπου η – διάσημη πλέον – μάσκα της ταινίας V for Vendetta… δεσπόζει στο κοινό.
«Remember, Remember the 5th of November»: O Guy Fawkes… ζει
Όλα ξεκίνησαν με την προβολή της ταινίας V for Vendetta το 2006. Ο αναρχικός πρωταγωνιστής V φοράει μια μάσκα με το πρόσωπο του επαναστάτη Guy Fawkes, του αντάρτη που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ανατίναξης του Βρετανικού Κοινοβουλίου στις 5 Νοεμβρίου 1605. Μπορεί ο Fawkes με την ομάδα του να μην κατάφεραν να φέρουν εις πέρας την περίφημη «Συνομωσία της Πυρίτιδας» και εν τέλει να εκτελέστηκαν, αλλά το επαναστατικό του πνεύμα ζει ακόμα.

Η ημέρα που ο Fawkes και η ομάδα του συνελήφθηκαν και εκτελέστηκαν γιορτάζεται κάθε χρόνο από τότε στο Ηνωμένο Βασίλειο, προς τιμή του Βασιλιά που επιβίωσε της απόπειρας δολοφονίας. Αυτή τη χρονιά όμως, 406 χρόνια μετά, ο διάσημος αντάρτης «κοσμεί» τα πρόσωπα χιλιάδων διαδηλωτών στην Wall Street.

Δεν πρόκειται φυσικά για τρομοκρατική απειλή ενάντια στους κυβερνητικούς θεσμούς, αλλά για σημάδι της διαρκώς αυξανόμενης απογοήτευσης των πολιτών από τους πολιτικούς εκπροσώπους. «Παλαιότερα θεωρούνταν τρομοκράτης που προσπαθούσε καταστρέψει την Αγγλία. Πλέον ο Fawkes αναγνωρίζεται ως μαχητής της ελευθερίας», λέει ο Lewis Call επίκουρος καθηγητής Ιστορίας.

Πάντως, το πιο πολιτικοποιημένο κίνημα της 5ης Νοεμβρίου που πέρασε ήταν η Ημέρα των Τραπεζικών Συναλλαγών, κατά την οποία όλοι οι Αμερικανοί κλήθηκαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους από τις «μεγάλες» τράπεζες, στις μικρότερες και στις πιστωτικές ενώσεις. Το εν λόγω κίνημα αποτελεί αντίδραση στην απόφαση πολλών «μεγάλων» τραπεζών να αυξήσουν περαιτέρω τα τέλη και τα επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες και – όπως φάνηκε – είχε αποτέλεσμα. Σύμφωνα με μετρήσεις, τουλάχιστον 650 χιλιάδες κόσμου μετέφερε τα χρήματά του σε μικρότερες τράπεζες τον τελευταίο μήνα.

Η μάσκα του Fawkes, έχει γίνει best seller στο Amazon και παρ’ όλο που «ανήκει» πνευματικά στην Warner Brothers, οι διαδηλωτές λένε ότι τις παραγγέλνουν από χώρες εκτός Αμερικής για να… παρακάμψουν την εταιρεία κολοσσό.

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v