V for Vendetta, όπως... Matrix!

Μετά το θρυλικό πλέον ”Matrix” οι αδερφοί Γουατσόφσκι επιλέγουν να μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη το κόμικ ή ”V for Vendetta”. Με ”επαναστατική” θεματική και... συνεργό το Χόλιγουντ, το ”V for Vendetta” περιέχει εντυπωσιακές σκηνές δράσης, αλλά και ηθικά διλήμματα. Αν και η ταινία δεν θα... αλλάξει τον κόσμο, η διασκέδαση πρέπει να θεωρείται βέβαιη.
V for Vendetta, όπως... Matrix!

του Λουκά Τσουκνίδα

Ο Άλαν Μουρ έγραψε πριν από αρκετά χρόνια το σενάριο του κόμικ ”V for Vendetta”, έναν ύμνο στη διαρκή επαναστατικότητα ως απάντηση στο σκληρό θατσερισμό και την πυρηνική απειλή. Οι αδερφοί Γουατσόφσκι ήθελαν πάντα να το μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη. Να που τα κατάφεραν λοιπόν και με συνεργό το Χόλιγουντ υποθάλπουν την ”επανάσταση”.

Σε μια Αγγλία υπό τυραννικό καθεστώς, όπου οι αποκλίνοντες έχουν εξαλειφθεί και οι πολίτες ζουν υποταγμένοι στο κράτος, ένας παράξενος εκδικητής μπαίνει στη ζωή ενός νεαρού κοριτσιού. Ο τύπος με τη μάσκα του διάσημου πραξικοπηματία Γκάι Φόουκς ετοιμάζει κάτι ανάλογο με τον πρόγονό του, μια επανάσταση παράλληλα με την προσωπική του εκδίκηση. Η νεαρή κοπέλα θα βρεθεί στο κέντρο του κόσμου του και θα κληθεί να κάνει την επιλογή της…

Γνώστες της δράσης, οι δημιουργοί της τριλογίας του ”Matrix”, πατώντας πάντα στο δεμένο σενάριο του Μουρ, έφτιαξαν τη δική τους εκδοχή λίγο πιο κινηματογραφική και ανέθεσαν στον πρώην βοηθό τους Τζέιμς ΜακΤίγκ να τη σκηνοθετήσει. Όποιος αγάπησε το κόμικ θα δυσαρεστηθεί, καθώς μοιραία τονίζονται τα πιο εύπεπτα σημεία της ιστορίας και αρκετά αμφιλεγόμενα στοιχεία της πλοκής έχουν απλοποιηθεί ώστε η δράση να κλιμακώνεται τυπικά και ο ήρωας να θριαμβεύει.

Ο Μουρ αποκήρυξε το σενάριο μιλώντας σε έντονο ύφος, κάτι που προκαλεί το εξής ερώτημα: Υπάρχει καμιά αξία στο να ξαναλέμε μια ιστορία που έχει ειπωθεί τόσο καλά ή από την ”αγάπη” μας γι’ αυτήν την αγκαλιάζουμε τόσο σφιχτά που την πνίγουμε;

Ο Χιούγκο Γουίβινγκ παίζει με το σώμα κρυμμένος πίσω από τη χαμογελαστή μάσκα του, ενώ η Νάταλι Πόρτμαν αποδίδει πολύ καλά την έφηβη που ενηλικιώνεται με τον πιο σκληρό τρόπο συνοδεία διαφόρων ηθικών διλημμάτων. Το Λονδίνο φωτογραφίζεται σκοτεινό και υγρό, πραγματική πρωτεύουσα του τρόμου και οι σκηνές ξύλου θυμίζουν έντονα ”Matrix”.

Ο ”αγνός” θεατής θα ψυχαγωγηθεί, αλλά δε θα ”επαναστατήσει”.

Οι υπόλοιπες

Η ”Κρυμμένη Λεπίδα” του Ιάπωνα Γιότζι Γιαμάντα είναι μια όμορφα δοσμένη ιστορία ενός σαμουράι και της προσωπικής του αναζήτησης. Η θανατηφόρος τεχνική λύνει το γόρδιο δεσμό και τον απελευθερώνει.

Βγαίνουν ακόμα το κάκιστο συνονθύλευμα από πόζες ”Βασικό ένστικτο 2”, η επιστροφή της κλασικής σκυλίτσας ”Λάσι” και η ελληνική σαπουνόπερα της εβδομάδας ”Λιούμπη”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v