Ο ταξιτζής που έγινε… μούμια

Ταξιτζής που έπασχε από καρκίνο στους πνεύμονες σε τελικό στάδιο, δέχτηκε να… μουμιοποιηθεί για τις ανάγκες ενός τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ, έτσι ώστε ο κόσμος να τον θυμάται ως «Τουτάν – Αλάν».
Ο ταξιτζής που έγινε… μούμια
Ο μακαρίτης βρετανός Alan Billis μπορεί να μην μείνει στην μνήμη του κόσμου για όσα κατάφερε εν ζωή, αλλά σίγουρα πολλοί είναι εκείνοι που θα τον θυμούνται… μετά θάνατον. Ο Billis, ο οποίος έφυγε σε ηλικία 61 χρόνων από καρκίνο στους πνεύμονες, συμφώνησε η σωρός του να μουμιοποιηθεί για τις ανάγκες ενός αμφιλεγόμενου ντοκιμαντέρ στο βρετανικό Channel 4. Μακάβριο; Πού να διαβάσετε και τις δηλώσεις του…

Χρησιμοποιώντας ακριβώς τα ίδια υλικά και τεχνικές που χρειάζονταν κάποτε για να γίνει μούμια ο Φαραώ το 1323 π.Χ., οι επιστήμονες ταρίχευσαν τον 61χρονο ύστερα από τον θάνατό του, τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο ίδιος λέει στο ντοκιμαντέρ: «Οι άνθρωποι αφήνουν τα σώματά τους στην επιστήμη εδώ και χρόνια. Αν δεν υπάρχουν εθελοντές, δεν ανακαλύπτεται τίποτα» και συνεχίζει: «Το να πειραματίζεσαι έχει να κάνει με την δοκιμή νέων διαδικασιών που μπορεί κάποια στιγμή να βοηθήσουν την επιστήμη. Αν δεν δουλέψουν δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου, έτσι δεν είναι; Για μένα δεν θα έχει διαφορά, δεν πρόκειται να νιώσω κάτι».

Ο μόνος λόγος για τον οποίον λυπήθηκε, όπως είπε, είναι ότι δεν θα είναι κάπου κοντά ώστε να μπορέσει να δει την διαδικασία, αν και ελπίζει ότι με αυτή του την κίνηση θα δώσει στα εγγόνια του μια εικόνα για την προσωπικότητά του.

«Πιθανότατα θα πουν σε κάποιον στο σχολείο ότι ο παππούς τους είναι Φαραώ», προσθέτει. «Αυτή θα είναι και η κληρονομία μου υποθέτω».

Η χήρα του Billis, Jan, η οποία στήριξε την απόφαση του συζύγου της λέει: «Είμαι η μοναδική γυναίκα στην χώρα που έχει μια μούμια για σύζυγο!».

Ο Stephen Buckley, ένας από τους αρχαιολόγους που συνεργάστηκαν για την δημιουργία του ντοκιμαντέρ, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της μουμιοποίησης του Billis τον καθιστά βέβαιο για το ότι «έσπασε» τον κώδικα ενός από τα τελευταία μεγάλα μυστικά των Φαραώ.
Μετά την ολοκλήρωση της τρίμηνης διαδικασίας στο Ιατρονομικό Κέντρο του Sheffield, δήλωσε: «Νομίζω ότι (ο Billis) βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο ώστε να μοιάσει αρκετά με τους καλύτερους από τους καλύτερους της 18ης Δυναστείας σε διάστημα τριών χιλιάδων χρόνων».

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Mummifying Alan: Egypt's Last Secret», θα προβληθεί στο Channel 4 την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου.

Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v