«Δεν αυτοκτόνησε» ο Βαν Γκογκ

Την μέχρι τώρα κοινή πεποίθηση ότι ο διάσημος ζωγράφος αυτοκτόνησε ανατρέπουν οι συγγραφείς τις βιογραφίας του, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του Βίνσεντ Βαν Γκογκ οφείλεται σε ατύχημα.
«Δεν αυτοκτόνησε» ο Βαν Γκογκ
Ο μεγάλος Φλαμανδός ζωγράφος δεν είχε… τάσεις αυτοκτονίας, τουλάχιστον σύμφωνα με τους Steven Naifeh και Gregory White Smith, οι οποίοι στην πρόσφατη βιογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκογκ υποστηρίζουν ότι ο θάνατος του ζωγράφου οφείλεται σε ατύχημα. Συγκεκριμένα, δύο νεαρά αγόρια, γνωστά στον ζωγράφο, τον πυροβόλησαν κατά λάθος με ένα «χαλασμένο όπλο». Ο Βαν Γκογκ πέθανε στην πόλη Auvers-sur-Oise της Γαλλίας το 1890, σε ηλικία 37 ετών. Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι επρόκειτο για αυτοκτονία.

Οι δύο συγγραφείς της βιογραφίας του κατέληξαν στο συμπέρασμα ύστερα από 10 χρόνια ερευνών με τη βοήθεια 20 μεταφραστών και ερευνητών. Όπως δήλωσαν, μελέτησαν 28.000 έγγραφα, μεταξύ των οποίων χιλιάδες μη μεταφρασμένα γράμματα, γραμμένα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, ο οποίος πιστεύεται ότι αυτοπυροβολήθηκε σε ένα χωράφι κοντά στο πανδοχείο που έμενε και στο οποίο πήγαινε συχνά προκειμένου να ζωγραφίσει.

«Ήταν σαφές σε εμάς ότι δεν πήγε στο χωράφι με πρόθεση να αυτοκτονήσει», λέει ο Steven Naifeh. «Η αποδεκτή άποψη του τι συνέβη στο Auvers-sur-Oise μεταξύ των ανθρώπων που τον γνώριζαν ήταν ότι σκοτώθηκε από ατύχημα από δύο αγόρια και αποφάσισε να τα καλύψει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη», δήλωσε.

Μάλιστα, οι επιστήμονες με τους οποίους συνεργάστηκαν οι δύο συγγραφείς συμπέραναν ότι η σφαίρα εισήλθε στην άνω κοιλιακή χώρα του ζωγράφου από μία πλάγια θέση και όχι σε ευθεία, όπως συμβαίνει σε περίπτωση αυτοκτονίας.

«Τα δύο αγόρια, το ένα εκ των οποίων φορούσε ρούχα καουμπόι και είχε ένα χαλασμένο όπλο, με το οποίο έπαιζε, ήταν γνωστό ότι εκείνη την ώρα θα πήγαιναν να πιουν με τον Βαν Γκογκ. Επομένως έχεις δύο έφηβους με χαλασμένο όπλο, ένα αγόρι που του αρέσει να κάνει τον καουμπόι και τρεις ανθρώπους συνολικά, που τους άρεσε να πίνουν πολύ. Η ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας είναι πολύ πιο πιθανό σενάριο», συμπεραίνει ο Naifeh.

Ο άλλος συγγραφέας της βιογραφίας, Gregory White Smith, λέει ότι ο Βαν Γκογκ «δεν ήθελε να αυτοκτονήσει, αλλά όταν ο θάνατος τον πλησίασε ή παρουσιάστηκε ως επιλογή, τότε τον ‘αγκάλιασε’». Σχετικά με την βιογραφία του αναφέρει: «Μπορεί να ρίξει περισσότερο φως σε αυτόν τον εύθραυστο και προβληματικό ζωγράφο, ώστε ο κόσμος να δει την τέχνη του ως κάτι παραπάνω από ένα απλό επίτευγμα».

Πηγή: BBC

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v