Ανιχνευτής προσώπου «εντοπίζει» τα ψέματα

Ένα εξελιγμένο σύστημα με κάμερες μπορεί να λειτουργήσει ως ανιχνευτής ψεύδους αναλύοντας τις εκφράσεις του προσώπου και τις φυσιολογικές μεταβολές που συνοδεύουν το ψέμα, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ.
Ανιχνευτής προσώπου «εντοπίζει» τα ψέματα
Οι ακούσιες εκφράσεις του προσώπου μας όταν λέμε ψέματα (διεσταλμένες κόρες, σφιγμένα χείλη, μυϊκές συσπάσεις στο μέτωπο), μπορούν να γίνουν αντιληπτές με την βοήθεια μιας εξελιγμένης κάμερας και ειδικών αλγορίθμων, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ που συνεργάζονται με τις βρετανικές αρχές.

To σύστημα βασίστηκε σε έρευνες παλαιότερων χρόνων πάνω στο πώς όλοι εκδηλώνουμε ακούσια τα συναισθήματά μας μέσω ανεπαίσθητων αλλαγών στην έκφραση και στην ροή του αίματος στο δέρμα. Εκτός όμως από αυτές τις κινήσεις, οι αλγόριθμοί του συστήματος μπορούν να καταγράψουν με λεπτομέρεια τις μεταβολές στην αναπνοή, την κατάποση από αμηχανία και άλλες φυσιολογικές μεταβολές που δείχνουν άγχος, με την βοήθεια μιας ειδικής θερμικής κάμερας στραμμένης στο πρόσωπο του εξεταζόμενου.

«Συνδυάσαμε σε ένα σύστημα τις καθιερωμένες πια έρευνες για τις εκφράσεις του προσώπου, τις πρόσφατες εξελίξεις στη θερμική απεικόνιση, τις τεχνικές για την παρακολούθηση προσώπων και τους νέους αλγόριθμους (για την ανάλυση των στοιχείων)» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Hassan Ugail, επικεφαλής του προγράμματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της ομάδας, η αξιοπιστία της τεχνολογίας μπορεί να αυξηθεί στο 90%, αντίστοιχο με το ποσοστό επιτυχίας του διαβόητου πολύγραφου, μιας συσκευής που κατασκευάστηκε το 1921 και καταγράφει αυξήσεις της εφίδρωσης μετρώντας την ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος.

Προς το παρόν, η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ έχει δοκιμάσει το σύστημα μόνο σε εθελοντές. Μέχρι το τέλος του χρόνου όμως, σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει σε αεροδρόμια της Αγγλίας με την βοήθεια των Αστυνομικών Αρχών. «Σε πραγματικές καταστάσεις άγχους, πιθανώς να έχουμε μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σχέση με τον πολύγραφο», λέει ο Ugail.

Ο ίδιος παραδέχεται όμως, ότι η αξιοπιστία είναι αδύνατο να φτάσει το 100%, δεδομένου ότι το άγχος μπορεί και να οφείλεται στην ανησυχία του εξεταζόμενου ότι δεν θα γίνει πιστευτός.

Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v