Υπερυπολογιστής προβλέπει… επανάσταση

Μπορεί ένας υπολογιστής να προβλέψει την εξέλιξη της ιστορίας; Ναι, σύμφωνα με έναν επιστήμονα που δημιούργησε ένα αλγόριθμο-«μάντη» των εξεγέρσεων και των μεγάλων κοινωνικών ανατροπών. Τι θα είχε να μας πει άραγε για τη σημερινή Ελλάδα;
Υπερυπολογιστής προβλέπει… επανάσταση
Μπορεί ένας υπολογιστής να προβλέψει την εξέλιξη της ιστορίας; Ναι, σύμφωνα με έναν επιστήμονα που δημιούργησε ένα αλγόριθμο-«μάντη» των εξεγέρσεων και των μεγάλων κοινωνικών ανατροπών, που χρησιμοποιεί μια τεράστια βάση δεδομένων για να μετρήσει τον βαθμό δυσαρέσκειας των πολιτών σε ένα συγκεκριμένο σημείο του πλανήτη.

H έρευνα του Kalev Leetaru από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση First Monday, ήταν σε θέση να «προβλέψει» εκ των υστέρων τις επαναστάσεις σε Λιβύη και Αίγυπτο. Πώς;

Συναίσθημα και γεωγραφία

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια δημοσιεύματα από ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, αναλύθηκαν από τον υπερυπολογιστή «Ναυτίλο» (με υπολογιστική ισχύ 8,2 teraflops) βάσει δύο τύπων πληροφόρησης: συναίσθημα (αν το άρθρο αντιπροσώπευε θετική ή αρνητική είδηση) και τοποθεσία (πού συνέβαινε το γεγονός και πού βρίσκονταν άλλοι εμπλεκόμενοι στην ιστορία). Η ανίχνευση της διάθεσης ή «αυτόματη εξόρυξη συναισθήματος» έψαχνε για λέξεις όπως «φριχτό», «απαίσιο» ή «καλό». Η τοποθεσία ή «γεωγραφική κωδικοποίηση» δεχόταν αναφορές για συγκεκριμένα μέρη όπως «Κάιρο» και τα μετέτρεπε σε συντεταγμένες που μπορούσαν να αποτυπωθούν σε χάρτη. Η ανάλυση των στοιχείων των ειδήσεων είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δικτύου 100 τρισεκατομμυρίων σχέσεων.

Προβλέποντας τις… φασαρίες

Ο Ναυτίλος διασταύρωσε τις ειδήσεις και χρησιμοποίησε τις πληροφορίες για να παράγει γραφήματα για διαφορετικές χώρες που βίωσαν την «Αραβική Άνοιξη». Κοινή συνισταμένη σε όλες τις περιπτώσεις όπου τελικά σημειώθηκε εξέγερση ήταν ότι του συμβάντος προηγήθηκε μία αξιοσημείωτη συναισθηματική πτώση, τόσο στα ντόπια όσο και στα ξένα ΜΜΕ.

Στην Αίγυπτο, η αρνητική χροιά των περισσότερων ειδήσεων ένα μήνα πριν από την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, ήταν τόσο έντονη που μόνο άλλες δύο φορές είχε παρατηρηθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Οι προηγούμενες πτώσεις είχαν συμπέσει με τον αμερικανικό βομβαρδισμό των Ιρακινών στρατευμάτων στο Κουβέιτ, το 1991, και την αμερικανική επίθεση στο Ιράκ, το 2003.

O κ. Leetaru σχολίασε στο BBC ότι το σύστημα αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικό από την αμερικανική κυβέρνηση με την οποία συνεργαζόταν εκείνο το διάστημα: «Το γεγονός και μόνο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παρείχε την υποστήριξή του στον Μουμπάρακ δείχνει σαφέστατα ότι ακόμη και η υψηλότερου επιπέδου ανάλυση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο Μουμπάρακ θα παρέμενε στη θέση του. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι επειδή οι ειδικοί στην περιοχή μελετούν την Αίγυπτο για 30 χρόνια και τα τελευταία 30 χρόνια τίποτα δεν κλόνισε τον Μουμπάρακ». Όμως, το γράφημα της Αιγύπτου λέει μία τελείως διαφορετική ιστορία. «Αν κοιτάξει κανείς την καμπύλη προσεκτικά, θα δει ότι ο κόσμος στράφηκε τόσο πολύ και τόσο γρήγορα εναντίον του που δεν είχε καμία πιθανότητα να επιβιώσει πολιτικά».

Αντίστοιχα ήταν και τα γραφήματα της Λιβύης, αλλά και των Βαλκανίων στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Στη Σαουδική Αραβία, από την άλλη, που κατόρθωσε να καταστείλει την επαναστατική διάθεση εντός των συνόρων της, το γράφημα έδειξε διακυμάνσεις αλλά όχι της ίδιας έκτασης όπως σε άλλα κράτη όπου τελικά οι ηγέτες εκδιώχθηκαν από την εξουσία.

Ανάλυση σε πραγματικό χρόνο

Το μοντέλο ανάλυσης του υπερυπολογιστή φαίνεται να δίνει προειδοποιητικές ενδείξεις για συμβάντα μείζονος σημασίας, βασιζόμενο στην επιδείνωση του γενικού συναισθήματος. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη έρευνα, η ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε ήδη τετελεσμένα γεγονότα. Σύμφωνα όμως με τον Kalev Leetaru, το σύστημα θα μπορούσε εύκολα να προσαρμοστεί ώστε να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο, μαντεύοντας επί της ουσίας το μέλλον.

«Είναι το επόμενο βήμα», τόνισε ο Kalev Leetaru, που ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. «Το παρομοιάζω με την πρόβλεψη του καιρού. Δεν είναι ποτέ τέλεια, αλλά είναι καλύτερη από το τυχαίο μάντεμα».

Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v