ΑΡΧΕΛΩΝ: Και οι επτά ήταν… υπέροχες

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά επτά χελώνες Καρέτα – Καρέτα απελευθερώθηκαν τον φετινό Ιούνιο από τις εγκαταστάσεις του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ύστερα από πολύμηνη θεραπεία.
ΑΡΧΕΛΩΝ: Και οι επτά ήταν… υπέροχες
Κάθε αποχαιρετισμός και δύσκολος, αλλά στην περίπτωση των επτά θαλάσσιων χελωνών οι οποίες απελευθερώθηκαν από τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Η «Σμαρώ», η «Μαριλένα», η «Δαμασκηνιά», ο «Αριστοτέλης», ο «Νόντας», ο «Ανδρέας» και ο «Μάρκος» ήταν οι πρώτες επτά θαλάσσιες χελώνες που απελευθερώθηκαν φέτος από τους εθελοντές του συλλόγου και από τα στελέχη του Δικτύου Διάσωσης με την πολύτιμη συνδρομή των φουσκωτών σκαφών του Aqua Divers Club.

Ο Παύλος Τσάρος, υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης, λέει χαρακτηριστικά: «Κάθε φορά που δεχόμαστε μια τραυματισμένη χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα, δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε και τη στιγμή που θα τις οδηγήσουμε και πάλι στο δρόμο προς την ελευθερία, προς το απέραντο γαλάζιο. Και να, λοιπόν, πώς ο αποχωρισμός μπορεί να γίνει χαρούμενο γεγονός, όταν μάλιστα είναι επτά!».

Και προσθέτει: «Ίσως κάθε φορά που λέμε αντίο σε μια χελώνα, να αισθανόμαστε μια μικρή ικανοποίηση και ταυτόχρονα μια επιπλέον ανάγκη να συνεχίσουμε το έργο μας συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σε ένα κομμάτι της προστασίας της βιοποικιλότητας. Ίσως, πάνω στο καβούκι μιας χελώνας που απομακρύνεται, να βλέπουμε τις ελπίδες μας για ένα κόσμο συνολικά καλύτερο να ταξιδεύουν μαζί της και να διαδίδονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη…»

Από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, περνάνε σε ετήσια βάση τουλάχιστον εξήντα θαλάσσιες χελώνες από όλη την Ελλάδα, οι οποίες έχουν εκθαλασσωθεί και συνήθως είναι τραυματισμένες. Όλες τους περιθάλπονται από εξειδικευμένους κτηνίατρους, προσωπικό, αλλά και εθελοντές , με απώτερο στόχο κάποια στιγμή να μπορέσουν να επιστρέψουν στο υδάτινο «σπίτι» τους. Ήδη το κέντρο έχει φιλοξενήσει παραπάνω από 750 θαλάσσιες χελώνες, με το 60% αυτών να έχει επιστρέψει στη θάλασσα μετά από επιτυχή περίθαλψη.

Το Κέντρο Διάσωσης λειτουργεί και ως επισκέψιμος χώρος (κάθε Σάββατο και Κυριακή, 11:00 με 17:00, εκτός Αυγούστου) και είναι μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού ο επισκέπτης μπορεί να λάβει πληροφορίες για ένα ζώο που κινδυνεύει με άμεση εξαφάνιση. Επίσης, μπορεί να δει σε ειδικές δεξαμενές κάποιο τραυματισμένο ζώο ενώ προετοιμάζεται από τους κτηνίατρους του Κέντρου για την επιστροφή του στη θάλασσα.

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στο έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v