SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΛΩΝ: Και οι επτά ήταν… υπέροχες

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά επτά χελώνες Καρέτα – Καρέτα απελευθερώθηκαν τον φετινό Ιούνιο από τις εγκαταστάσεις του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ύστερα από πολύμηνη θεραπεία.

ΑΡΧΕΛΩΝ: Και οι επτά ήταν… υπέροχες

Κάθε αποχαιρετισμός και δύσκολος, αλλά στην περίπτωση των επτά θαλάσσιων χελωνών οι οποίες απελευθερώθηκαν από τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Η «Σμαρώ», η «Μαριλένα», η «Δαμασκηνιά», ο «Αριστοτέλης», ο «Νόντας», ο «Ανδρέας» και ο «Μάρκος» ήταν οι πρώτες επτά θαλάσσιες χελώνες που απελευθερώθηκαν φέτος από τους εθελοντές του συλλόγου και από τα στελέχη του Δικτύου Διάσωσης με την πολύτιμη συνδρομή των φουσκωτών σκαφών του Aqua Divers Club.

Ο Παύλος Τσάρος, υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης, λέει χαρακτηριστικά: «Κάθε φορά που δεχόμαστε μια τραυματισμένη χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα, δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε και τη στιγμή που θα τις οδηγήσουμε και πάλι στο δρόμο προς την ελευθερία, προς το απέραντο γαλάζιο. Και να, λοιπόν, πώς ο αποχωρισμός μπορεί να γίνει χαρούμενο γεγονός, όταν μάλιστα είναι επτά!».

Και προσθέτει: «Ίσως κάθε φορά που λέμε αντίο σε μια χελώνα, να αισθανόμαστε μια μικρή ικανοποίηση και ταυτόχρονα μια επιπλέον ανάγκη να συνεχίσουμε το έργο μας συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σε ένα κομμάτι της προστασίας της βιοποικιλότητας. Ίσως, πάνω στο καβούκι μιας χελώνας που απομακρύνεται, να βλέπουμε τις ελπίδες μας για ένα κόσμο συνολικά καλύτερο να ταξιδεύουν μαζί της και να διαδίδονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη…»

Από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, περνάνε σε ετήσια βάση τουλάχιστον εξήντα θαλάσσιες χελώνες από όλη την Ελλάδα, οι οποίες έχουν εκθαλασσωθεί και συνήθως είναι τραυματισμένες. Όλες τους περιθάλπονται από εξειδικευμένους κτηνίατρους, προσωπικό, αλλά και εθελοντές , με απώτερο στόχο κάποια στιγμή να μπορέσουν να επιστρέψουν στο υδάτινο «σπίτι» τους. Ήδη το κέντρο έχει φιλοξενήσει παραπάνω από 750 θαλάσσιες χελώνες, με το 60% αυτών να έχει επιστρέψει στη θάλασσα μετά από επιτυχή περίθαλψη.

Το Κέντρο Διάσωσης λειτουργεί και ως επισκέψιμος χώρος (κάθε Σάββατο και Κυριακή, 11:00 με 17:00, εκτός Αυγούστου) και είναι μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφού ο επισκέπτης μπορεί να λάβει πληροφορίες για ένα ζώο που κινδυνεύει με άμεση εξαφάνιση. Επίσης, μπορεί να δει σε ειδικές δεξαμενές κάποιο τραυματισμένο ζώο ενώ προετοιμάζεται από τους κτηνίατρους του Κέντρου για την επιστροφή του στη θάλασσα.

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στο έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2