Η Πάρνηθα «πρασινίζει» ξανά

Τέσσερα χρόνια μετά την οικολογική καταστροφή, η εικόνα της Πάρνηθας έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Μεγάλες, άλλοτε γκρίζες εκτάσεις έχουν αρχίσει να «πρασινίζουν, ενώ τα ελάφια κάνουν τα πρώτα δειλά τους βήματα στις πλαγιές της.
Η Πάρνηθα «πρασινίζει» ξανά
Στις 28 Ιουνίου του 2007, η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Αρβανιτοχώρια της Βοιωτίας μεταφέρθηκε γρήγορα με την βοήθεια του ανέμου στη βόρεια πλευρά της Πάρνηθας καίγοντας ένα μεγάλο τμήμα της. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, η μυρωδιά και η αποτροπιαστική εικόνα των καμένων έχουν υποχωρήσει, δίνοντας την θέση τους σε εικόνες αναγέννησης και ελπίδας.

Οι αναδασώσεις απέδωσαν… δέντρα

Ο βροχερός χειμώνας, αλλά και οι προσπάθειες εθελοντών συνέβαλαν τα μέγιστα στην αποκατάσταση της καταστροφής, αφού σύμφωνα με τον επικεφαλής του φορέα διαχείρισης της Πάρνηθας, κ. Κώστα Δημόπουλο, αναδασώθηκαν περίπου πέντε χιλιάδες στρέμματα γης από τα είκοσι δύο χιλιάδες που κάηκαν, με τη φύτευση περίπου τριακοσίων χιλιάδων δενδρυλλίων. Επίσης, μέχρι το 2015 έχει προγραμματιστεί αναδάσωση επιπλέον έξι χιλιάδων στρεμμάτων.

Όπως επισημαίνουν οι δασολόγοι, η αναδάσωση της Πάρνηθας είχε μικρές απώλειες που δεν ξεπέρασαν το 20% - 25% των φυτών κάτι που εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι αναδασώσεις και σπορές γίνονται με «υλικά» από το ίδιο το βουνό.

… και ελάφια

Εξίσου σημαντική ήταν και η επαναφορά των κόκκινων ελαφιών στις αναγεννημένες περιοχές του βουνού. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου επτακόσια ελάφια, αριθμός που καταδεικνύει την επιτυχία των μέτρων που λήφθηκαν εναντίον της λαθροθηρίας. Βέβαια, όπως διαπιστώνει ο πρόεδρος του φορέα κ. Δημόπουλος, τα ελάφια συνηθίζουν να τρώνε τα δενδρύλλια, «όμως αυτή είναι η Φύση».

Αλλαγή νοοτροπίας

Οι πρωτοβουλίες εφημερίδων και ραδιοφωνικών σταθμών, ευαισθητοποίησαν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, η οποία έσπευσε να συνεισφέρει σημαντικά στην προσπάθεια αναδάσωσης της Πάρνηθας. Επίσης, έγιναν ριζικές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών και στους αντιπυρικούς σχεδιασμούς, με τις πυροσβεστικές ομάδες και τους εθελοντές να βρίσκονται όχι μόνο μέσα στον δρυμό, αλλά και περιφερειακά αυτού. Τοποθετήθηκαν περισσότερες από εβδομήντα δεξαμενές νερού για οχήματα και ελικόπτερα, ενώ αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι περιπολίες στην περιοχή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v