Η γοητεία της… αλλαγής

Γιατί φοβόμαστε να αλλάξουμε; Η ειδικός εξηγεί πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τον φόβο της αλλαγής και να περάσουμε στην πράξη ώστε να εξελιχθούμε μέσα από το γοητευτικό ταξίδι των αποφάσεων.
Η γοητεία της… αλλαγής
Τα τελευταία δεκατρία χρόνια, που ασχολούμαι ενεργά με τον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, έχω παρατηρήσει τις ίδιες επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές στον εαυτό μου και στους πελάτες μου. Ας δούμε την προσπάθεια για αλλαγή -έναν από τους βασικούς τρόπους που μπορεί κάποιος να αναπτυχθεί.

Κάνεις πράξεις προς μια αλλαγή, μια διαφορετική πορεία και αφού κάνεις τις πράξεις, περιμένεις... τα αποτελέσματα. Υπάρχει μια αναμονή. Ακριβώς κατά την διάρκεια της αναμονής, είναι πολύ σημαντικό να επιμείνεις, να περιμένεις, να έχεις πίστη, να είσαι εκεί και να μην τα παρατήσεις. Και αν το σκεφτείς, κατά την διάρκεια της αναμονής μαθαίνουμε, αναπτυσσόμαστε και γινόμαστε καλύτεροι.

Πριν πράξουμε, σκεπτόμασταν το πρόβλημα και πιθανώς να το συζητούσαμε με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε. Με άλλα λόγια, γνωρίζαμε ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει, ακόμη και αν απλά ακούγαμε μια «μικρή» φωνή μέσα μας να το επιβεβαιώνει.

Και όταν φτάνουμε στο αμήν, όταν δεν αντέχουμε άλλο, τότε μόνο προχωράμε προς την αλλαγή. Κάνουμε το βήμα, αφήνουμε την περασμένη κατάσταση και φεύγουμε από την περιοχή της προσπάθειας περνώντας στην περιοχή των πράξεων. Η περιοχή των πράξεων είναι η περιοχή που μας βγάζει από τα όρια μας, είναι η περιοχή στην οποία δεν αισθανόμαστε βολικά. Είμαστε «out of our comfort zone»,όπως λένε και οι Αμερικάνοι.

Σκέψου ότι κάνεις μια αναπήδηση. Προετοιμάζεσαι, λυγίζεις τα πόδια και μετά είσαι στο αέρα, αιωρείσαι. Κατά την διάρκεια της αιώρησης, υπάρχει ένα μικτό συναίσθημα. Αυτό μας λέει από την μια, «τι ωραία που είναι στο αέρα» και από την άλλη, «αν πέσω θα χτυπήσω».

Και όμως, την στιγμή που είσαι στον αέρα, είναι η στιγμή που αναπτύσσεσαι, μαθαίνεις, εξελίσσεσαι. Είναι η περιοχή των πράξεων. Ναι, η περιοχή των πράξεων είναι άβολη και γεμάτη ανταμοιβές την ίδια στιγμή. Για παράδειγμα, σκέψου μόλις κατέβεις στο έδαφος, πάει, έγινε, τελείωσε. Όλες αυτές οι σκέψεις (“είναι σωστό να το κάνω;”), οι αμφιβολίες (“μήπως υπάρχει καλύτερη εναλλακτική;”),πού είναι αφού ακουμπήσεις το έδαφος; Πουθενά… Έφυγαν!

Και πόσο συχνά γιορτάζεις αυτά που έμαθες κατά την διάρκεια; Πόσο συχνά επιβραβεύεις το εαυτό σου επειδή έκανες ένα ακόμα βήμα προς την αλλαγή; Η απάντηση είναι: Σπάνια. Είναι στη φύση μας να σκεπτόμαστε: «Και μετά τι; Ποια είναι η συνέχεια;» Και εδώ είναι που βρίσκεται η δυναμική και η γοητεία του ανθρώπου: Στο γεγονός ότι πάντα συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά και βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Κατά βάθος, η αλλαγή μας γοητεύει...

Εσύ τι σχεδιάζεις να αλλάξεις;

Θυμήσου: η περιοχή των πράξεων είναι μεν άβολη,αλλά και γεμάτη ανταμοιβές την ίδια στιγμή. Δέξου την κατάσταση και απόλαυσε τις ανταμοιβές! Καλές αλλαγές!

Jill Δούκα
Coach, Εισηγήτρια, Συγγραφέας
Ιδρύτρια Uniqueness Development Group
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v