Doodles: Όταν το Google έχει κέφια

Η φαντασία των ανθρώπων της νούμερο ένα μηχανής αναζήτησης του Διαδικτύου μας χάρισε κατά καιρούς ορισμένα από τα πιο ευρηματικά και πρωτότυπα Google Doodles. Θυμόμαστε τα πιο ιδιαίτερα εξ ‘αυτών και τα μοιραζόμαστε μαζί σας.
Doodles: Όταν το Google έχει κέφια
Δεκατρία χρόνια μετά την «ανακάλυψή τους», τα Doodles της Google έχουν ήδη ξεπεράσει τα 700 σε αριθμό και αποτελούν πλέον παράδοση για την δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης. Η ιδέα ξεκίνησε όταν το 1998, δύο από τους συνιδρυτές της εταιρείας, οι Larry Page και Sergey Brin, «πείραξαν» το επίσημο logo του Google προς τιμή του Burning Man Festival. Με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο θέλησαν να ενημερώσουν τους χρήστες πως είναι εκτός γραφείου "σε περίπτωση που το site έπεφτε και κάποιος αναρωτιόταν γιατί κανείς δεν σηκώνει το τηλέφωνο".

Ένα άκρως επιτυχημένο inside joke λοιπόν, αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για όσα θα ακολουθούσαν, τα οποία με την πάροδο τον χρόνων ήταν ολοένα και πιο ευρηματικά σε σύλληψη και δημιουργία.

Στις 3 Ιανουαρίου του 2010, στην 366η επέτειο της γέννησης του Newton, εμφανίστηκε το πρώτο animated Doodle με ένα μήλο να πέφτει κάτω από το… logo της Google



Μερικούς μήνες αργότερα, στην 30η επέτειο του Pac – Man στις 21 Μαΐου εμφανίστηκε το πρώτο interactive Doodle με το δημοφιλές κίτρινο τερατάκι. Στατικά ή κινούμενα, interactive ή όχι, δείτε μερικά από τα πιο έξυπνα και πρωτότυπα Doodles των τελευταίων χρόνων και μην διστάσετε να μοιραστείτε μαζί μας τα δικά σας αγαπημένα στα σχόλια.



Les Paul – 9 Ιουνίου 2011
Γιορτάζοντας 96 χρόνια από την γέννησή του κατασκευαστή της πρώτης ηλεκτρικής κιθάρας, η Google δημιούργησε ένα interactive Doodle σε μορφή κιθάρας, το οποίο ο χρήστης μπορούσε να «γρατζουνίσει» βγάζοντας τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες – ή το άχτι του. Δείτε το εδώ.



John Lennon – 9 Οκτωβρίου 2010
Με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την γέννηση του θρυλικού «Σκαθαριού» η ομάδα της Google δημιούργησε το παρακάτω doodle video με την μουσική από το Imagine να παίζει στο background.



Ιούλιος Βερν – 9 Φεβρουαρίου 2011
Με την συμπλήρωση 183 χρόνων από την γέννηση του συγγραφέα του “20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα” η Google έδωσε στους χρήστες την δυνατότητα να κατευθύνουν ένα υποβρύχιο στα βάθη της θάλασσας με την βοήθεια μοχλού. Μάλιστα, οι χρήστες iphone και ipad μπορούσαν να μετακινήσουν το υποβρύχιο με την βοήθεια του accelerometer, απλά και μόνο αλλάζοντας την γωνία της συσκευής τους.



Google εναντίον… mouse - 7 Σεπτεμβρίου 2010
Τον περασμένο Σεπτέμβρη η Google αντικατέστησε το λογότυπό της με μια interactive εκδοχή του αποτελούμενη από πολύχρωμα μπαλάκια, τα οποία... απέφευγαν τον κέρσορα του ποντικιού μας κάθε φορά που περνούσε από πάνω τους. Κανείς δεν κατάλαβε ακριβώς τι ήθελε να πει η Doodle Team με την συγκεκριμένη δημιουργία σε κώδικα HTML 5 , αν και πιθανότατα να αναφέρεται στην επέτειο ίδρυσης της εταιρείας το 1998.




H. G Wells - 5 έως 21 Σεπτεμβρίου 2009
Με αφορμή την 143η επέτειο της γέννησης του «πατέρα της Επιστημονικής Φαντασίας», όπως αποκαλείται ο άγγλος συγγραφέας H.G. Wells, μυστηριώδη Doodles εμφανίζονταν και εξαφανίζονταν καθ’ όλη την διάρκεια του περασμένου Σεπτέμβρη. Σε μερικά από αυτά έλειπε κάποιο γράμμα από το λογότυπο της εταιρείας , ενώ άλλα έδειχναν το φαινόμενο των αγρογλυφικών ή crop crop circles. Η Google είχε φροντίσει από την αρχή να μην αφήσει καμία πληροφορία να διαρρεύσει για την προέλευση των συγκεκριμένων Doodles, μέχρι και την ημέρα της επετείου, όταν και αποκάλυψε στους χρήστες της το καλά κρυμμένο μυστικό.

Instant Search - 8 Σεπτεμβρίου 2010
Ο νέος τρόπος αναζήτησης “instant” (τα αποτελέσματα αναζήτησης εμφανίζονται ανάλογα με το τι πληκτρολογούμε), εγκαινιάστηκε από την Google με ένα animated Doodle το οποίο «έγραφε» το όνομα της Google μετατρέποντας τα ασπρόμαυρα γράμματα σε έγχρωμα.



Barcode -7 Οκτωβρίου 2009
H 57η επέτειος από την ανακάλυψη του Barcode τιμήθηκε από την Google με το παρακάτω Doodle, το οποίο αν αποκωδικοποιήσουμε με την βοήθεια αυτού του site βλέπουμε ότι «γράφει» σε κώδικα 128 την λέξη «Google».



Thomas Edison – 11 Φεβρουαρίου 2011
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι χωρίς τον Thomas Edison, η τεχνολογία και γενικότερα η ζωή μας θα ήταν εντελώς διαφορετική. Στην 164η επέτειο από την γέννησή του λοιπόν, η Google του αφιέρωσε το παρακάτω animated Doodle, στο οποίο περιλαμβάνονται μερικές από τις πιο σημαντικές του εφευρέσεις, μεταξύ των οποίων η λάμπα και ο φωνογράφος .


Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v