Άγιοι επί παντός επιστητού…

Σας τη σπάει ο προστάτης των ερωτευμένων; Βασιζόμενη και στον οβολό των πιστών, η χριστιανική πίστη παρέχει αφειδώς αγίους - προστάτες για ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, σε μια λίστα που κάνει το αρχαίο δωδεκάθεο να ωχριά. Για να ξέρετε ποιον επικαλείστε...
Άγιοι επί παντός επιστητού…
του Γιώργου Φλώκα

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τον Άγιο Βαλεντίνο, προστάτη των... καταστημάτων με είδη δώρων και των ερωτευμένων. Όμως η χριστιανική πίστη βρίθει από αγίους-προστάτες ή τέλος πάντων, «στελέχη με χαρτοφυλάκιο», πάντα χρήσιμους στις επικλήσεις των πιστών. Πόσο μάλλον, όταν η πίστη και η ανάγκη για ελπίδα μεταφράζονται σε τάματα και χορηγίες.

Μιλάμε για στρατιές ολόκληρες από Αγίους που έχουν αναλάβει να προστατεύουν από κάθε αρρώστια, προστάτες επαγγελματικών κλάδων, προστάτες της μητρότητας και γενικώς προστάτες των... πάντων. Ένας εκ των γνωστότερων δεν είναι άλλος από τον Άγιο Φανούριο, που αν του τάξεις πιτούλα, βρίσκεις –ή σου «φανερώνεται», αυτό που έψαχνες.

Όμως, υπάρχουν δεκάδες άλλοι, λιγότερο γνωστοί. Εντάξει, μπορεί η Παναγία να είναι ο γνωστότερος προστάτης των παιδιών, αλλά πόσοι ήξεραν ότι υπάρχει άγιος -ο Βλάσιος ο Ιερομάρτυρας- που είναι πιο... ειδικός εάν κάτσει ψαροκόκαλο στο λαιμό του παιδιού σας; Ή μήπως γνωρίζατε ότι υπάρχει προστάτης των αλκοολικών, η Οσία Ξένη της Πετρούπολης, η οποία προστατεύει και από τους συζυγικούς καβγάδες για θέματα αλκοόλ; 

Ας τους δούμε αναλυτικά:

Άγιοι με συντεχνιακό ενδιαφέρον
- Άγιος Αρτέμιος, προστάτης των αστυνομικών. Φανταστείτε ξύλο που θα παίζει με τον όσιο Αγάπιο, μοναχό της Μονής Βατοπεδίου (!) που είναι προστάτης των δραπετών!
- Άγιος Αντύπας προστάτης των οδοντιάτρων
- Αγία Βαρβάρα προστάτης του πυροβολικού
- Άγιος Γεώργιος προστάτης του πεζικού (όταν το χριστιανικό ου φονεύσεις πάει περίπατο)
- Άγιος Ευφρόσυνος προστάτης των μαγείρων
- Προφήτης Ηλίας προστάτης των γουνοποιών (στην Καστοριά θα τον έχουν σε μεγάλη εκτίμηση)
- Άγιος Μιχαήλ Μαυρουδής, προστάτης των αρτοποιών (τον άρτον ημών τον επιούσιον).
- Άγιος Ματθαίος ο Ευαγγελιστής, προστάτης των τελωνειακών
- Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, προστάτης των δασικών υπαλλήλων
- Άγιος Σαμψών, προστάτης των ξενοδόχων
- Άγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος,  προστάτης των χρυσοχόων
- Άγιος Τρύφων προστάτης των πτηνοτρόφων και των αμπελουργών
- Άγιος Χρήστος, Νεομάρτυς, προστάτης των κηπουρών
- Άγιος Χριστοφόρος, προστάτης των οδηγών
- Διονύσιος ο αρεοπαγίτης, προστάτης των δικαστικών.
- Απόστολος ο Νεομάρτυς Πηλίου, προστάτης των μεταφραστών.
- Γαβριήλ ο Αρχάγγελος, προστατεύει τους ταχυδρόμους.
- Δαμασκηνός ο Ιερομάρτυς, προστατεύει εισπράκτορες και λογιστές.
- Εζεκίας ο Δίκαιος, προστατεύει τους υδραυλικούς γιατί κατασκεύασε υδραγωγείο και έφερνε νερό στα Ιεροσόλυμα.
- Ελισσαίος ο Προφήτης, για τους ελαιοπαραγωγούς και τους λαδέμπορους
- Ηλίας Αρδούνης, Νεομάρτυρας από την Καλαμάτα. Προστατεύει κουρείς και κομμωτές.
- Ιωάννης ο ράφτης, Νεομάρτυρας, προστάτης των ραφτέων.
- Μένιγνος ο κναφεύς, προστάτης των χημικών.
- Μαρκιανός και Μαρτύριος, προστάτες των συμβολαιογράφων.
- Μαρία η Μαγδαληνή, προστάτης αρωματοποιών και αρωματοπωλών.
- Μηνάς ο Καλλικέλαδος, προστάτης των δημοσιογράφων
- Φίλιππος ο Απόστολος, προστάτης των σιδηροδρομικών.
- Φώτιος ο Μέγας, προστατεύει τους βιβλιοπώλες.

Γάμος-οικογένεια
- Θεόδωρος ο Συκεώτης, προστατεύει τις εγκαταλελειμμένες μητέρες και τα νόθα παιδιά.
- Ιωσήφ ο Δίκαιος. Προστάτης των ξυλουργών και των επιπλοποιών, προστατεύει και τους θετούς πατέρες και τα υιοθετημένα αγόρια
- Μάμας, ο Άγιος. Προστάτης των υιοθετημένων παιδιών αλλά και των θετών γονέων. Έχει ενδιαφέρον ότι πήρε το όνομά του επειδή ως μωρό, φώναζε συνέχεια «μαμά».
- Σάρα και, Ελισάβετ, προστάτιδες για άτεκνες γυναίκες και ζευγάρια
- Άννα, η μητέρα της Παναγίας. Χρήσιμη για επικλήσεις από ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί. Για όσους ενδιαφέρονται, το χέρι της βρίσκεται στο Άγιο Όρος.
- Ζαχαρίας και Ελισάβετ, γονείς του Ιωάννη του Βαπτιστή. Προστάτες των ηλικιωμένων γονέων ή όλων αυτών που είναι άτεκνοι και παρακαλούν για ένα παιδί.

Εγκυμοσύνη-παιδιά
Η Παναγία , ως μητέρα του Χριστού, έχει την τιμητική της ως προς θέματα εγκυμοσύνης και παιδιών. Ωστόσο, ακόμη και όταν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, υπάρχει περαιτέρω εξειδίκευση. Έτσι, έχουμε:
- Την Παναγία την Ελεούσα, για τις λεχώνες.
- Την Παναγία τη γαλακτοτροφούσα, για επικλήσεις ώστε να έχουν οι μητέρες γάλα.
- Την Παναγία τη βρεφοκρατούσα, για γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί.

- Σίγουρα δεν ξέρατε ότι υπάρχει Άγιος Ακίνδυνος, ο οποίος προφυλάσσει τα παιδιά από κάθε κίνδυνο. Θα μπορούσε να λέγεται και Άγιος Χουντίνι, αφού απέκτησε την ιδιότητα του Αγίου επειδή όταν συνελήφθη επί εποχής Μεγάλου Κωνσταντίνου, τον έριξαν στη θάλασσα μέσα σε ένα σάκο από όπου κατάφερε και βγήκε σώος. Τελικά, τον έκαψαν σε καμίνι, κατά τις προσφιλείς συνήθειες της εποχής, αλλά το όνομα του βγήκε.

- Βλάσιος ο Ιερομάρτυρας, προστάτης από τα ψαροκόκαλα που καθονται στο λαιμό. Του βγήκε το όνομα αφού έσωσε ένα παιδί που κόντευε να πνιγεί από ψαροκόκαλο. Σύμφωνα με το θρύλο, δεν το χτύπησε στην πλάτη, αλλά έκανε το σημείο του σταυρού στο λαιμό του παιδιού και το κόκαλο βγήκε.

- Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, συνδέεται με θαύματα σε προβλήματα γονιμότητας, ενώ όσοι την επικαλεστούν, πρέπει να βαφτίζουν τα παιδιά τους Χρυσοβαλάντης. Το παιδί, το ρώτησε κανείς;

- Άγιος Ελευθέριος, προστάτης των φυλακισμένων και των εγκύων.
- Άγιος Ευστράτιος, χρήσιμος για επικλήσεις για το έγκαιρο και σωστό περπάτημα των μωρών. Στράααατα, στρατούλα!
- Άγιος Στυλιανός, προστάτης αρρώστων με ανίατες ασθένειες. Ακόμη, όταν πέθαινε ένα παιδί, οι μητέρες ζωγράφιζαν την εικόνα του αγίου, τον επικαλούνταν και αμέσως συλλάμβαναν νέο παιδί.
- Τερέντιος και Νεονίλλα, προστάτες των πολύτεκνων, όπως και ο Άγιος Πολύκαρπος, που προστατεύει επίσης και τις σοδειές των αγροτών.
- Αγία Μαρίνα, προστάτης από το κακό μάτι και τα σπυριά της ιλαράς (τα «μαραίνει»).

Δικαιοσύνη
- Άγιος Ονούφριος. Προστάτης των δικαζόμενων.
- Άγιος Ελευθέριος, ελευθερώνει τους αιχμαλώτους και τους φυλακισμένους
- Ιωάννης ο Ρώσος, προστάτης των αιχμάλωτων πολέμου

Ασθένειες
Αν κάπου οι προστάτες έχουν την τιμητική τους, είναι εκεί που ο άνθρωπος έχει περισσότερη ανάγκη από ελπίδα: στις αρρώστιες. Έτσι, οι προστάτες συνωστίζονται και εξειδικεύονται σε κάθε λογής ασθένεια ως εξής:
1. Ανίατες Ασθένειες: Άγιοι Ανάργυροι, Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, Άγιος Εφραίμ, Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος, Άγιος Νεκτάριος, Άγιος Παντελεήμων, Όσιος Σαμψών.
2. Αρθριτικά – Ρευματισμοί: Αγία Βαρβάρα, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, Άγιοι Ανάργυροι, Κοσμάς και Δαμιανός.
3. Γονιμότητα: Αγία Άννα, Αγία Δόμνα, Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, Άγιος Ευθύμιος, Αγία Μαρίνα, Άγιος Νεκτάριος, Όσιος Ρωμανός.
4. Γυναικολογικά Προβλήματα: Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου, Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, Αγία Λουκία, Αγία Μαρίνα, Αγία Βερονίκη η αιμορροούσα.
5. Δερματικά: Αγία Βαρβάρα, Αγία Θέκλα, Αγία Μαύρα, Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, Άγιος Σπυρίδων, Άγιος Συμεών, Άγιος Τιμόθεος.
6. Δηλητηριάσεις: Αγία Αναστασία, Άγιος Δονάτος ο Επίσκοπος.
7. Εγκυμοσύνη: Αγία Μαρίνα, Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Σαράντα, Όσιος Στυλιανός, Άγιος Συμεών, Άγιος Τρύφων.
8. Εγχειρήσεις - Ακρωτηριασμοί: Άγιος Γεώργιος, Άγιος Δημήτριος, Αγία Λουκία, Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος.
9. Ενίσχυση - Προστασία: Άγιος Βασίλειος, Άγιος Ιωάννης ο Νηστευτής, Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη, Οσία Μαρκέλλα, Οσία Ματρώνα, Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, Μύρων ο Θαυματουργός.
10. Επιδημίες: Όσιος Αλέξιος, Άγιος Βησσαρίων (πανούκλα), Άγιος Δημήτριος, Άγιος Ρηγίνος (ελονοσία), Άγιος Σπυρίδων (χολέρα), Άγιος Χαράλαμπος (πανούκλα).
11. Επιληψία: Άγιος Ελευθέριος, Αγία Μαρίνα, Άγιος Ρηγίνος.
12. Καρδιολογικά: Άγιος Ελευθέριος, Άγιος Ιγνάτιος.
13. Καρκίνος: Αγία Αγάθη (μαστός), Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Εφραίμ, Άγιος Πατάπιος, Άγιοι Ραφαήλ (Νικόλαος και Ειρήνη), Άγιος Σάββας.
14. Κήλη: Άγιος Αρτέμιος
15. Λοιμώδη Νοσήματα: Αγία Βαρβάρα (ευλογιά), Άγιος Βησσαρίων (πανούκλα), Όσιος Δαβίδ, Άγιος Δονάτος ο Επίσκοπος, Προφήτης Ελισαίος (λύσσα), Όσιος Ζωτικός (λέπρα), Προφήτης Ηλίας (λέπρα), Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος (ελονοσία), Άγιος Ρηγίνος (ελονοσία), Άγιος Σπυρίδων (χολέρα).
16. Οφθαλμολογικά: Άγιος Ανανίας, Άγιος Αρτέμιος, Αγία Λουκία, Αγία Παρασκευή, Άγιος Παντελεήμων, Άγιος Σπυρίδων, Αγία Φωτεινή, Άγιος Άνθιμος ο νέος, Άγιος Φιλήμωνας ο μουσικός.
17. Παιδιατρικά: Άγιος Αιμιλιανός (προβλήματα ομιλίας), Άγιος Ακίνδυνος (γενικοί κίνδυνοι), Προφήτης Άμως (ασθενικά παιδιά), Άγιος Γεώργιος, Όσιος Ευστράτιος, Άγιος Θεόδωρος ο στρατηλάτης, Άγιος Κήρυκος (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις), Αγία Μαρίνα (για ασθενικά παιδιά και εξανθήματα), Άγιοι Ραφαήλ (Νικόλαος και Ειρήνη) (σοβαρές νόσοι).
18. Προστασία σε ταξίδια: Όσιος Ευστράτιος (οδοιπόρους), Άγιος Νικόλαος (ναυτικούς), Άγιος Χριστόφορος (οδηγούς).
19. Στοματικές παθήσεις: Άγιος Αντίπας.
20. Σωματικές Αναπηρίες: Άγιος Εφραίμ, Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος, Άγιος Παντελεήμων, Άγιος Σπυρίδων, Άγιος Χριστόφορος.
21. Τοκετός: Αγία Δόμνα, Άγιος Ελευθέριος, Άγιος Τρύφων, Άγιος Φανούριος.
22. Ψυχοπαθολογικά: Άγιος Αντώνιος, Άγιος Αθανάσιος, Άγιος Αρτέμιος, Άγιος Γεράσιμος, Αγία Θέκλα, Όσιος Θεόδουλος ο σαλός, Ευαγγελιστής Ιωάννης, Ευαγγελιστής Λουκάς, Άγιοι Κυπριανός και Ιουστίνα, Όσιος Αναστάσιος ο Ναυπλιώτης.
23. Ωτορινολαρυγγολογικά: Άγιος Βλάσσιος (λαιμό), Άγιος Ιάκωβος (κώφωση), Άγιοι Ανάργυροι Κύρος και Ιωάννης (λαιμό), Άγιος Σπυρίδων (αυτιά), Άγιος Αββακούμ (αυτιά), Ζαχαρίας (κωφαλαλία).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v