Έρευνα: Πιο ευτυχισμένες οι παντρεμένες γυναίκες

Τα «λόγια του κόσμου» στις παραδοσιακές κοινωνίες κάνουν τις γυναίκες που συζούν λιγότερο ευτυχισμένες από τις παντρεμένες, δείχνει παγκόσμια έρευνα που διαπιστώνει ότι δεν ισχύει το ίδιο για τους άντρες.
Έρευνα: Πιο ευτυχισμένες οι παντρεμένες γυναίκες
Όσο πιο παραδοσιακή η κοινωνία, τόσο πιο δυστυχισμένες είναι οι γυναίκες που έχουν επιλέξει να μην παντρευτούν και συζούν χωρίς επίσημη δέσμευση με τον σύντροφό τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα παγκόσμιας έρευνας σε δείγμα 22.000 ατόμων που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας στο Λονδίνο. Γιατί;

Οι ερευνητές Olga Stavrova, Detlef Fetchenhauer και Thomas Schlosser από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, δεν θεωρούν ότι το μυστικό της ευτυχίας κρύβεται στον γάμο, αλλά υποστηρίζουν ότι τα πορίσματα εξηγούνται από τη στάση της κοινωνίας απέναντι στους ανύπαντρους.

«Σε χώρες όπου η κοινωνική νόρμα για τον ρόλο του γυναικείου φύλου προσδιορίζεται με πιο παραδοσιακούς όρους όπως είναι η σύζυγος, οι γυναίκες που ζουν μαζί με τους συντρόφους τους χωρίς να είναι παντρεμένες, παραβιάζουν αυτή τη σύμβαση και είναι πιθανότερο να θεωρηθούν κοινωνικά κατακριτέες. Συνεπώς, είναι και πιο πιθανό να αναφέρουν χαμηλότερους βαθμούς ευτυχίας».

Η έρευνα έδειξε ότι η σύνδεση μεταξύ της συγκατοίκησης εκτός γάμου και δυστυχίας ήταν εντονότερη στις κοινωνίες με ισχυρή την αξία του γάμου, όπως στις ΗΠΑ, τη Βουλγαρία, τη Βραζιλία και το Μεξικό. Αντιθέτως, στα πιο «χαλαρά» κράτη, όπως στην Ολλανδία και τις σκανδιναβικές χώρες, οι γυναίκες ήταν εξίσου ευτυχισμένες, παντρεμένες ή μη.

Από την άλλη, οι άντρες δεν επηρεάζονται από το πόσο παραδοσιακά αντιμετωπίζει η χώρα τους τον θεσμό του γάμου και τους ρόλους των δύο φύλων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τυπικός ρόλος του άντρα ως κουβαλητή δεν υπονομεύεται από την οικογενειακή του κατάσταση, ανεξάρτητα από το πόσο συντηρητική είναι η κοινωνία. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις ανύπαντρες γυναίκες που αντιμετωπίζονται με… οίκτο, κάτι που, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, επηρεάζει τη γυναικεία αυτοπεποίθηση.

«Μπορούμε να εικάσουμε ότι σε τέτοιες κοινωνίες, οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι η γυναίκα συγκατοικεί εκτός γάμου όχι επειδή δεν θέλει να τον παντρευτεί, αλλά γιατί εκείνος δεν θέλει να την παντρευτεί. Οι αμφιβολίες της κοινωνίας για τον βαθμό δέσμευσης του συντρόφου της, έχουν ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται η γυναίκα που συζεί, με οίκτο και υπεροψία, το οποίο αποδεικνύεται καταστροφικό για την αυτοπεποίθηση και την ψυχική της υγεία, ανεξάρτητα από τη δική της αντίληψη για τη δέσμευση του συντρόφου της».

Πηγή: Telegraph

Ποια πιστεύετε ότι είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και πώς αντιμετωπίζεται η ανύπαντρη Ελληνίδα;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v