SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Ξαναφυτρώνουν οι φοίνικες στην Πρέβελη!

Πρασινίζει σιγά-σιγά το φοινικόδασος της Πρέβελης, το οποίο είχε καταστραφεί από την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2010. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι το οικοσύστημα ξαναβρίσκει σταδιακά την ισορροπία του και οι φοίνικες αναγεννώνται μέσα από τις στάχτες τους.

Ξαναφυτρώνουν οι φοίνικες στην Πρέβελη!

Όταν ο άνθρωπος αφήνει τη φύση στην ησυχία της, τότε τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά, το φοινικόδασος της Πρέβελης πρασινίζει και πάλι. Χάρη στους σπόρους που είχαν πέσει στη γη, τη θέση των καμένων δέντρων παίρνουν μικροί φοίνικες, πλατάνια, χαρουπιές, σχίνοι και αλμυρίκια.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, οι προσπάθειες των αρχών για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, έφεραν αποτέλεσμα και μετά από παρατήρηση, διαπιστώθηκε η πλήρης αναγέννηση του σπάνιου οικοσυστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κουρταλιώτικο Φαράγγι και η περιοχή του Πρέβελη ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 (GR-4330003) και πέρα από την αρχαιολογική και ιστορική τους αξία, έχουν χαρακτηρισθεί και ως τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

Ποιες ήταν οι ενέργειες που οδήγησαν στους ταχείς ρυθμούς «ανάρρωσης»;
1. Κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων
2. Απαγόρευση βοσκής στην περιοχή
3. Περιμετρική περίφραξη του κεντρικού τμήματος του βιότοπου

Την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων έχει αναλάβει η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου, η οποία εποπτεύει την περιοχή σε καθημερινή βάση και διασφαλίζει ότι κανείς δεν θα εμποδίσει τη φύση να κάνει τη δουλειά της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2