Ξαναφυτρώνουν οι φοίνικες στην Πρέβελη!

Πρασινίζει σιγά-σιγά το φοινικόδασος της Πρέβελης, το οποίο είχε καταστραφεί από την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2010. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι το οικοσύστημα ξαναβρίσκει σταδιακά την ισορροπία του και οι φοίνικες αναγεννώνται μέσα από τις στάχτες τους.
Ξαναφυτρώνουν οι φοίνικες στην Πρέβελη!
Όταν ο άνθρωπος αφήνει τη φύση στην ησυχία της, τότε τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά, το φοινικόδασος της Πρέβελης πρασινίζει και πάλι. Χάρη στους σπόρους που είχαν πέσει στη γη, τη θέση των καμένων δέντρων παίρνουν μικροί φοίνικες, πλατάνια, χαρουπιές, σχίνοι και αλμυρίκια.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, οι προσπάθειες των αρχών για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, έφεραν αποτέλεσμα και μετά από παρατήρηση, διαπιστώθηκε η πλήρης αναγέννηση του σπάνιου οικοσυστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κουρταλιώτικο Φαράγγι και η περιοχή του Πρέβελη ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 (GR-4330003) και πέρα από την αρχαιολογική και ιστορική τους αξία, έχουν χαρακτηρισθεί και ως τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

Ποιες ήταν οι ενέργειες που οδήγησαν στους ταχείς ρυθμούς «ανάρρωσης»;
1. Κήρυξη των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων
2. Απαγόρευση βοσκής στην περιοχή
3. Περιμετρική περίφραξη του κεντρικού τμήματος του βιότοπου

Την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων έχει αναλάβει η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου, η οποία εποπτεύει την περιοχή σε καθημερινή βάση και διασφαλίζει ότι κανείς δεν θα εμποδίσει τη φύση να κάνει τη δουλειά της.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v