Πρωταπριλιά: Τα νέα που δεν πίστεψε κανείς

Το Gmail της Google, η νομιμοποίηση των γάμων του ίδιου φύλου, ο θάνατος του Marvin Gaye, ήταν ειδήσεις που έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσα σε δευτερόλεπτα. Μόνο που δεν τις πίστεψε κανείς… γιατί ήταν Πρωταπριλιά.
Πρωταπριλιά: Τα νέα που δεν πίστεψε κανείς
Φανταστείτε ότι ανοίγετε μια ωραία Πρωταπριλιά την εφημερίδα ή τον υπολογιστή σας, και διαβάζετε πως διάσημος τραγουδιστής δολοφονήθηκε από τον πατέρα του, πως η ευθανασία είναι πλέον νόμιμη, ή πως η Google σας κάνει δώρο ένα gigabyte χώρου αποθήκευσης των e-mail σας, τη στιγμή που η Microsoft χρέωνε ετήσια συνδρομή για τα δέκα megabyte. Θα το πιστεύατε; Οι περισσότεροι υποψιασμένοι αναγνώστες, πάντως, δεν πίστεψαν κανένα από αυτά τα γεγονότα, που όντως συνέβησαν κάποια Πρωταπριλιά.

Την 1η Απριλίου του 1946, το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό των νησιών Aleutian, στον Ειρηνικό Ωκεανό, προκάλεσε τον θάνατο 165 ατόμων στην Χαβάη και την Αλάσκα. Το συγκεκριμένο τσουνάμι έμεινε γνωστό στην ιστορία ως «τσουνάμι της Πρωταπριλιάς» καθότι πολλά από τα θύματά του πνίγηκαν αγνοώντας τις σχετικές προειδοποιήσεις, τις οποίες θεώρησαν πρωταπριλιάτικη φάρσα.

1η Απριλίου 1970, και η American Motors (την οποία λίγα χρόνια αργότερα αγόρασε η Chrysler) παρουσιάζει το Gremlin, τον «αμερικάνικο ανταγωνιστή του Σκαραβαίου». Αμερικάνικο; Ανταγωνιστή του Σκαραβαίου; Τα νέα έκαναν τον γύρο του κόσμου… κι ο κόσμος γέλασε.

Την 1η Απριλίου του 1984, ο τραγουδιστής Marvin Gaye πυροβολήθηκε από τον πατέρα του και πέθανε. Φυσικά, κανείς δεν πίστεψε την είδηση –η οποία, αν ήταν όντως πρωταπριλιάτικο αστείο, θα ήταν ένα από τα πλέον αρρωστημένα.

Την 1η Απριλίου του 1991, ο David Icke, συγγραφέας, μεταξύ άλλων, βιβλίων όπως «Τα Παιδιά του Μάτριξ» και «το Μεγαλύτερο Μυστικό», δήλωσε στην βρετανική τηλεόραση πως είναι ο γιος του θεού και πως ο κόσμος θα τελειώσει με μια Αποκάλυψη. Αποδείχθηκε, λίγες μέρες αργότερα, πως δεν αστειευόταν -όντως πίστευε αυτά που έλεγε!

Την Πρωταπριλιά του 2001, η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ συντρόφων του ίδιου φύλου. Την επόμενη μέρα, το πίστεψαν όλοι.

Την Πρωταπριλιά της επόμενης χρονιάς, η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ευθανασία. Αυτή τη φορά, το πίστεψαν περισσότεροι.

Την 1η Απριλίου του 2003, οι μεγάλες ανταγωνίστριες εταιρείες video game Square και Enix –κατασκευαστές των Final Fantasy και Dragon Quest αντίστοιχα– ανακοίνωσαν την συγχώνευσή τους, την οποία φυσικά κανείς δεν πίστεψε.

Το Gmail της Google έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον αέρα την 1η Απριλίου του 2004. Με δεδομένο το ιστορικό των πρωταπριλιάτικων αστείων της Google, αλλά και την εξωπραγματική για τα δεδομένα της εποχής χωρητικότητα του ενός gigabyte, όλοι περίμεναν μέχρι την επόμενη μέρα για να ξεκινήσουν να αναζητούν τις προσκλήσεις για την εγγραφή.

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v