Απόψε το χειμωνιάτικο ραντεβού μας με την βροχή των αστεριών

Ακολουθώντας τα χνάρια ενός αστεροειδή, πιστές στο ετήσιο comeback τους, περνούν από τον ουρανό μας απόψε οι Διδυμίδες. Άλλη μια ευκαιρία να ξεχάσουμε όσα συμβαίνουν στη γη, να «σηκώσουμε κεφάλι» και να ξενυχτήσουμε με την βροχή των άστρων.
Απόψε το χειμωνιάτικο ραντεβού μας με την βροχή των αστεριών
Απόψε βλέπει την κορύφωσή της η πιο μυστηριώδης μετεωρική βροχή, αυτή των Διδυμίδων (Geminids). Το «show» των φωτεινών σωμάτων ξεκίνησε ήδη πριν μία εβδομάδα, αλλά το βράδυ της Δευτέρας εντοπίζεται το αποκορύφωμά τους.

Οι Διδυμίδες είναι ένας καταιγισμός μετεωριτών, που προέρχονται από το ουράνιο σώμα «3200 Φαέθων», το οποίο θεωρείται αστεροειδής. Αυτό σημαίνει πως οι Διδυμίδες είναι η μόνη φωτεινή βροχή η οποία δεν προέρχεται από έναν κομήτη που περνά από το «διαστημικό μπαλκόνι μας». Για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν πριν από 150 περίπου χρόνια, πολύ πιο πρόσφατα δηλαδή από τις Λεοντίδες και τις Περσείδες, οι οποίες συναγωνίζονται ανά περιόδους στην «αρένα» του ουράνιου θεάματος.

Ωστόσο, οι Διδυμίδες θεωρούνται οι πιο θεαματικές από όλες, καθώς κινούνται με μικρή ταχύτητα, γεγονός που τις καθιστά ευκολότερα διακριτές. Είναι επίσης οι πιο μυστηριώδεις, καθώς φαίνεται να προέρχονται από εκπομπή ακτινοβολίας του 3200 Φαέθοντα, όταν αυτός περνά από τον αστερισμό των Διδύμων –εξ’ ου και η ονομασία τους-, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη σαφή στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκαν.

Πάντως, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό τους είναι πως γίνονται περισσότερο εμφανείς στα μέσα Δεκεμβρίου κάθε έτους, που σημαίνει ότι οι Διδυμίδες αποτελούν το χριστουγεννιάτικο δώρο του ουρανού στους «ονειροπόλους» που μετρούν τ’ άστρα. Στις 13 Δεκεμβρίου, μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι λίγο πριν το ξημέρωμα, ο ουρανός θα αποτελέσει τον καμβά στο φωτεινό παιχνίδι του διαστήματος. Μάλιστα, επειδή το φεγγάρι βρίσκεται στο πρώτο τέταρτό του και δύει από νωρίς, το τοπίο θα είναι αρκετά σκοτεινό για να φανεί η βόλτα των Διδυμίδων.

«Τα καλύτερα μέρη για να δείτε τις Διδυμίδες είναι σκοτεινές τοποθεσίες, μακριά από τα φώτα της πόλης», σημειώνει εκπρόσωπος της Βασιλικής Αστρονομικής Κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπό ιδανικές συνθήκες, το αποψινό βράδυ θα έχει να παρουσιάσει περίπου 120 «πεφταστέρια» κάθε ώρα. «Οι Διδυμίδες πρόκειται να είναι ένα από τα κυριότερα “shows” της χρονιάς και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για καλή ευκρίνεια», συμπληρώνει ο Robin Scagell, αντιπρόεδρος της κοινότητας «Society for Popular Astronomy». Η βροχή αστεριών θα συνεχιστεί με μειωμένη ένταση και τις επόμενες ημέρες, πράγμα που σημαίνει πως, για όσους δεν προλάβουν σήμερα, και η νύχτα της Τρίτης προσφέρεται για «ευχές κάτω από τα αστέρια».

Πηγή: Guardian.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v