Reunions: Τα γκρουπ που θέλουμε πίσω

Με αφορμή την πρόσφατη επανένωση των Soundgarden, βάζουμε στο repeat οκτώ γκρουπ που μας στεναχώρησαν ανακοινώνοντας τη διάλυσή τους. Και εξακολουθούμε να ελπίζουμε...
Reunions: Τα γκρουπ που θέλουμε πίσω
Η διάλυση ενός γκρουπ με τη μουσική του οποίου έχεις συνδέσει συγκεκριμένες στιγμές ή περιόδους της ζωής σου είναι μια παράξενη είδηση. Δε σε στεναχωρεί ακριβώς, γιατί δεν είναι και οι φίλοι σου που μάλωσαν και χάλασε η παρέα, εκτός εάν διανύεις μια ακόμη πιο συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σου –την εφηβεία– αλλά σε αφήνει με εκείνο το παράξενο συναίσθημα της σταθερής αξίας που παύει να υφίσταται. Όπως όταν χωρίζουν οι κολλητοί σου, που έχουν σχέση δεκαπέντε χρόνια.

Με την αφορμή της πρόσφατης επανένωσης των Soundgarden, βάζουμε στο repeat μερικά από τα γκρουπ που μας στεναχώρησαν ανακοινώνοντας τη διάλυσή τους. Και εξακολουθούμε να ελπίζουμε στην επανένωσή τους.

Stone Roses
Από τους πρωτοπόρους του alternative rock Κινήματος του Manchester των τελών της δεκαετίας του ’80, οι Stone Roses κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ το 1989. Η αρχική τους σύνθεση, με τον Ian Brown στα φωνητικά, τον κιθαρίστα John Squire, τον Gary "Mani" Mounfield στο μπάσο, και τον Alan "Reni" Wren στα drums άλλαξε πολλές φορές, μέχρι την οριστική διάλυση του γκρουπ το 1996. Ο front man τους Ian Brown καταφθάνει στις 27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, για μια συναυλία στο Fuzz.


Pink Floyd
Δεν πρέπει να υπήρξε άνθρωπος ανάμεσα στις πενήντα και πλέον χιλιάδες κόσμου εκείνο το βράδυ του 2006 στη Μαλακάσα, όπου ο Roger Waters ερμήνευε σε ένα τρίωρο live ολόκληρο το Dark Side of the Moon, που να μην ευχήθηκε την επανένωση των Pink Floyd. Ειδικά μετά το επί σκηνής reunion των Waters, Gilmour, Mason και Wright που είχε προηγηθεί για το Live 8 του 2005, οι φήμες περί επανένωσης εκείνο το καλοκαίρι οργίαζαν. Ήταν, όμως, πολύ καλές για να είναι αληθινές. Οι σχέσεις μεταξύ των μελών του θρυλικού γκρουπ δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ.


Led Zeppelin
Πιθανότατα το γκρουπ με την πλέον ανεπτυγμένη παραφιλολογία γύρω από την επανένωσή του. Το «συγκρότημα με τη μεγαλύτερη βαρύτητα όλων των εποχών», σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, διαλύθηκε επίσημα το 1980, αμέσως μετά το θάνατο του ντράμερ John Bonham. Τα εναπομείναντα μέλη του συναντήθηκαν τέσσερις φορές επί σκηνής, το 1985, το 1988, το 1995 και τελευταία φορά το 2007 για το Ahmet Ertegün Tribute Concert στο Λονδίνο με τον γιο του Bonham, Jason, στα drums, αλλά δεν επανενώθηκαν ποτέ. Αυτό, βέβαια, δεν εμποδίζει μία καινούρια φήμη να κυκλοφορεί κάθε χρόνο –η τελευταία τούς θέλει να συναντιούνται ξανά επί σκηνής στο φετινό Glastonbury. Και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.


Godspeed You! Black Emperor
Οι Καναδοί post-rockers δεν έχουν διαλυθεί επίσημα, βρίσκονται όμως από το 2003, για να μιλήσουμε με όρους της αγοράς, σε επ’ αόριστον hiatus –ήτοι, δεν ηχογραφούν, δεν κάνουν συναυλίες και δεν έχουν ανακοινώσει κανένα μελλοντικό σχέδιο. Γνωστοί για τα τεράστια instrumental κομμάτια τους, τα πρωτότυπα βίντεο που προέβαλλαν στις συναυλίες τους, την εκτεταμένη χρήση sample sounds και τα εννέα συνολικά μέλη τους, οι Godspeed You! Black Emperor άσκησαν –και συνεχίζουν να ασκούν– τεράστια επιρροή σε νεότερους εκπροσώπους της post rock σκηνής.


Madrugada
Η πρόσφατη συναυλία του Sivert Høyem στην Αθήνα μας γύρισε πίσω στα τέλη των 90s, τότε που το ελληνικό και όχι μόνο κοινό φανατιζόταν με κομμάτια όπως τα Strange Colour Blue και Beauty Proof. Οι Madrugada διαλύθηκαν ένα χρόνο μετά το θάνατο του κιθαρίστα Robert Burås, αφού ολοκλήρωσαν το τελευταίο τους, ομώνυμο album, για την προώθηση του οποίου πραγματοποίησαν ένα τελευταίο tour, το καλοκαίρι του 2008.


Screaming Trees
Από τους πρωτοπόρους του grunge κινήματος που μεσουρανούσε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι Screaming Trees ενσωμάτωσαν στοιχεία hard rock και psychedelic στον ήχο τους, καταφέρνοντας να ξεχωρίσουν –αλλά όχι και να συναγωνιστούν εμπορικά– από μια ολόκληρη γενιά που περιελάμβανε ονόματα όπως αυτά των Soundgarden, Alice in Chains, Pearl Jam και Nirvana. Διαλύθηκαν οριστικά το 2000, αφήνοντας στον πλανήτη μια σημαντική μουσική παρακαταθήκη, κι εμάς να θέλουμε περισσότερα.


No Doubt
Το γκρουπ που θεωρήθηκε πρωτεργάτης της αναβίωσης του ska στα 90s και έσπασε το ρεκόρ των δεκάξι εβδομάδων στην πρώτη θέση του airplay chart με το Don’t Speak διαλύθηκε το 2004, όταν η Gwen Stefani ηχογράφησε το πρώτο της solo album. Το 2008 τα υπόλοιπα μέλη ξεκίνησαν να δουλεύουν ένα καινούριο album, το οποίο θα ολοκληρωνόταν με την επιστροφή της front woman τους, και πλέον αναμένεται μέσα στο 2010. Η επίσημη επανένωσή τους είναι προ των πυλών.


Army of Lovers
Αυτό δεν το περιμένατε. Κι όμως, οι εκκεντρικοί Σουηδοί που τραγουδούσαν “Crucified” και “La Plage du Saint Tropez” στις αρχές της δεκαετίας του ’90, γυρίζοντας το ένα απαγορευμένο βίντεο κλιπ μετά το άλλο και φορώντας κοστούμια που θα έκαναν τη Lady Gaga να αλλάξει στυλίστα, μας έχουν λείψει. Μερικές σύντομες επανενώσεις τους –οι δύο τελευταίες το 2007 για το G-A-Y φεστιβάλ του Λονδίνου και για μια συναυλία στη Μόσχα– μας αφήνουν να ελπίζουμε.


Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v