5 πράγματα που δεν ξέρετε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2008

Με το βλέμμα στραμμένο στο σημαντικότερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς, ανατρέχουμε σε off-the-record πληροφορίες και ανακαλύπτουμε 5 ενδιαφέροντα πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο.
5 πράγματα που δεν ξέρετε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2008
Όταν την Παρασκευή 8/8/2008 το ελληνικό ρολόι δείξει 15.08, τα βλέμματα όλων μας θα είναι στραμμένα στη ΝΕΤ για να απολαύσουμε μία ακόμα φαντασμαγορική τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων.

Για μία ακόμα φορά, περισσότεροι από 10.000 αθλητές θα συναγωνιστούν για το πολυπόθητο χρυσό σε 28 συνολικά αγωνίσματα. Και παρά τις όποιες αντιδράσεις και το αρνητικό κλίμα ανησυχίας (για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα) που κάθε άλλο παρά γιορτινό πνεύμα θυμίζουν, οι Ολυμπιακοί παραμένουν αναμφίβολα η κορυφαία στιγμή του αθλητισμού παγκοσμίως, που αξίζει να παρακολουθήσουμε περισσότερο από κάθε άλλη.

Για να μπούμε ακόμα περισσότερο στο «πνεύμα» των Αγώνων -και να κάνουμε τους φωτεινούς παντογνώστες στις οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις μπροστά από τις γιγαντοοθόνες- ανακαλύψαμε 5 πράγματα σχετικά τους φετινούς Ολυμπιακούς που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα:

1. Δεν θα γίνουν παγκόσμια ρεκόρ
Κάτι που αναμένουμε με κομμένη την ανάσα σε κάθε Ολυμπιάδα είναι (ανάλογα με το άθλημα) ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Φέτος θα αναπνεύσουμε κανονικά. Εμείς, δηλαδή, γιατί οι κακόμοιροι οι αθλητές, λόγω της υπερβολικής μόλυνσης του αέρα στο Πεκίνο θα χάσουν «τη μπάλα». Ειδικοί σε θέματα υγείας και αθλητισμού προβλέπουν πως τα υπαίθρια αθλήματα θα πραγματοποιηθούν σε ρυθμούς πολύ βραδύτερους από τα συνηθισμένα γιατί το νέφος της πόλης θα επιδράσει αρνητικά στις αναπνευστικές δυνατότητες των αθλητών.

Μα πόσο νέφος έχει πια το Πεκίνο; Τα στοιχεία λένε, πως το νέφος εκεί είναι δύο με τρεις φορές περισσότερο από όσο κρίνει ασφαλές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι Κινέζοι έχουν λάβει διάφορα μέτρα για να καταπολεμήσουν την ατμοσφαιρική μόλυνση, συμπεριλαμβανομένων της μετακίνησης κάποιων εργοστασίων, της απομάκρυνσης 60.000 λεωφορείων και ταξί από τους δρόμους και παράλληλα της επέκτασης του μετρό, αλλά και της εντολής σε 340 εργοστάσια γύρω από τα γήπεδα και τους χώρους διοργανώσεων να κλείσουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών. Ακόμα και αυτές οι προσπάθειες, όμως, δεν είναι αρκετές.

2. Το Baseball φεύγει, το Handball μένει
Μπορεί οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες να μην είναι οι οριστικά τελευταίοι που θα φιλοξενήσουν το άθλημα του Baseball, αλλά θα παραμείνουν οι τελευταίοι για αρκετό καιρό. Οι Αγώνες του 2012, για παράδειγμα, δεν θα περιλαμβάνουν το εθνικό σπορ της Αμερικής (ενώ δεν έχει βγει ακόμα απόφαση για τους αγώνες του 2016 και του 2020), παρά τη δυσαρέσκεια του πρώην δικτάτορα της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Για την ιστορία, η κουβανέζικη ομάδα του έχει κερδίσει τρία από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια στο Baseball, από τότε που αυτό έγινε επίσημο ολυμπιακό άθλημα το 1992, και ο πρώην pitcher της ομάδας έχει αποδοκιμάσει τους «πλούσιους και ισχυρούς αφέντες» των Ολυμπιακών που αποφάσισαν να ξεφορτωθούν ένα άθλημα στο οποίο η Κούβα διέπρεπε.

Όταν δεν θα βλέπετε Baseball, πάντως, φέτος το καλοκαίρι, ρίξτε μια ματιά στο Handball. Παρόμοιο με το ποδόσφαιρο, οι παίκτες στο άθλημα αυτό (που έχει συμπεριληφθεί και στα ολυμπιακά από τη δεκαετία του ’70) χρησιμοποιούν τα χέρια αντί για τα πόδια τους. Στους φετινούς Αγώνες θα λάβουν μέρος 10 ομάδες Baseball, μεταξύ των οποίων και η χαμηλών προσδοκιών Ισλανδία.

3. Η Φλόγα έχει ήδη σβήσει αρκετές φορές
Μπορεί η Ολυμπιακή Δάδα να έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντέχει ανέμους με ταχύτητα 65 χλμ/ώρα και βροχή με ρυθμό περί τα 50 χιλιοστά την ώρα, αλλά έχει ήδη σβήσει αρκετές φορές μέχρι την 129η μέρα και τα 137.000 χιλιόμετρα σκυταλοδρομίας που έχουν ξεκινήσει από το Μάρτιο.

Επειδή η σκυταλοδρομία είχε να αντιμετωπίσει διαδηλωτές ενάντια στο κακό ιστορικό της Κίνας ως προς την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων (καθώς και διαδηλωτές υπέρ της Κίνας και εναντίον των προηγούμενων), σχεδόν σε κάθε «σκέλος» της διαδρομής, η Δάδα έπρεπε να σβήσει για λόγους ασφαλείας. Η Δάδα έσβησε, μεταξύ άλλων, για τρεις ολόκληρες μέρες τον περασμένο Μάιο, εις μνήμην των θυμάτων του σεισμού στο Σιτσουάν της Κίνας.

4. Δεν θα σερβίρεται σκύλος
Αν ετοιμαζόσασταν να παραβρεθείτε στους Ολυμπιακούς του Πεκίνο για να «γευθείτε» τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου… ατυχήσατε! Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι στα μενού καθορισμένων ολυμπιακών εστιατορίων δεν θα περιλαμβάνεται το κρέας σκύλου. Αυτό είχε, επίσης, απαγορευτεί και στους Αγώνες της Σεούλ, στη Βόρεια Κορέα, το 1988. (Συμβιβαστείτε με hot dog!)

Επιπροσθέτως, με σκοπό να διατηρηθεί η τάξη στους Αγώνες, η κινεζική επιτροπή διοργάνωσης έχει ανακοινώσει μία λίστα με κανόνες προς αυτούς που θα παραβρεθούν στις εκδηλώσεις. Απαγορεύεται, λοιπόν, στους επισκέπτες να φτύνουν, να είναι αγενείς, να ανεβαίνουν πάνω στα καθίσματα, να ανεμίζουν σημαίες εθνών που δεν αγωνίζονται και να μεταφέρουν αντικείμενα όπως τόξα, μικρά ή μεγάλα ξίφη, πυροτεχνήματα, όπλα, ραδιενεργά υλικά, «δείκτες» laser και μουσικά όργανα.

5. Οι Αγώνες μετακίνησαν με τη βία 1.5 εκατομμύριο άτομα
Ενώ η κινεζική κυβέρνηση καταδικάζεται παγκοσμίως για την (κακο)μεταχείριση του Θιβέτ και των πολιτών που εξασκούν το Falun Gong (πνευματική πρακτική που μεταξύ άλλων τάσσεται ανοιχτά κατά του μονοκομματικού κράτους και αποτελεί κίνδυνο για το κινεζικό καθεστώς), έχει να αντιμετωπίσει και εχθρούς μέσα στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικιστικών Δικαιωμάτων και Εξώσεων της Γενεύης (Geneva’s Centre of Housing Rights and Evictions) περισσότεροι από 1.5 Κινέζοι πολίτες εκτοπίστηκαν με αφορμή τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες –ένας ισχυρισμός που φυσικά οι αρχές αρνούνται. Ακόμα χειρότερα, η αστυνομία του Πεκίνο λέγεται πως έχει φυλακίσει αμέτρητους κατοίκους που διαμαρτυρήθηκαν για αυτές τις εξώσεις.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v