Η Terra Naomi και η (μουσική) ελπίδα της γενιάς του Web 2.0

Ένα τραγούδι για την οικολογική καταστροφή του πλανήτη, μια παγκοσμίως άσημη σερβιτόρα από τη Νέα Υόρκη και το YouTube. Ή αλλιώς, η απόδειξη πως η καλή μουσική έχει ακόμα ελπίδες επιβίωσης, σε πείσμα των οργανωμένων προσπαθειών δολοφονίας.
Η Terra Naomi και η (μουσική) ελπίδα της γενιάς του Web 2.0
της Ηρώς Κουνάδη

Βράδυ Τετάρτης, επιστροφή από το γραφείο. Φανάρι στην Κηφισίας. Βουητό δρόμου, κορναρίσματα, ράδιο να παίζει χαμηλά. Γιατί χαμηλά; Γιατί πλέον ανοίγει μόνο από συνήθεια και μένει εκεί που έχει ανοίξει –χαμηλά. Πρέπει να έχουν περάσει μήνες από την τελευταία φορά που αισθάνθηκα την ανάγκη να το δυναμώσω. Συνεχίζει, λοιπόν, να παίζει χαμηλά. Μέχρι τη στιγμή, το καθοριστικό εκείνο δευτερόλεπτο που μια μελωδία «πιάνει» το αυτί σου και αποφασίζεις να το δυναμώσεις –για την ακρίβεια, δεν το αποφασίζεις ακριβώς, είναι μάλλον ανακλαστικό.

“And though they say it’s possible to me…”. Απίστευτη φωνή, στο ηχητικό εκείνο σημείο που η Alannis Morissette συναντά τη Celine Dion, στίχοι δυνατοί, αγωνιώδεις αλλά ελπιδοφόροι ταυτόχρονα, μελωδία από εκείνες που σε κάνουν να κολλάς. Σχεδόν σταματάω το αυτοκίνητο στο τέλος του τραγουδιού για να προλάβω να σημειώσω το όνομα της καλλιτέχνιδος και να αναζητήσω το βίντεο στο YouTube μόλις φτάσω σπίτι, μόνο και μόνο για να ξανακούσω το κομμάτι.

Το YouTube, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν καθόλου τυχαία επιλογή. Για την ακρίβεια, ήταν ακριβώς το μέσο –μαζί με το MySpace– που έκανε την Terra Naomi διάσημη, μετατρέποντάς την από σερβιτόρα στη Νέα Υόρκη που ξέρει απλά πως έχει ταλέντο και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις μουσικές σπουδές της βγάζοντας CD - ανεξάρτητες παραγωγές και παίζοντας live σε μικρά μπαράκια, σε επιτυχημένη τραγουδίστρια - συνθέτρια με συμβόλαιο σε δισκογραφική, παγκοσμίως αναγνωρισμένο ταλέντο και performer στο Live Earth.

Πώς έγιναν όλα αυτά; Όπως λέει η ίδια, εντελώς τυχαία. Το βίντεο του “Say It’s Possible” ήταν μια μέρα featured video στο YouTube. Η ίδια λέει πως πληροφορήθηκε το γεγονός από μια φίλη, που της είπε στο τηλέφωνο «ήμουν στη σελίδα σου στο MySpace και έχεις μισό εκατομμύριο επισκέψεις. Συμβαίνει κάτι;» μια ημέρα που η Terra Naomi έκανε κάμπινγκ στην αμερικανική ύπαιθρο και δεν είχε ιδέα για τίποτα από όλα αυτά. Ήταν τότε που η μουσική της ανακαλύφθηκε από αυτό που η ίδια ονομάζει «κοινότητα των YouTubers». Η οποία κοινότητα τον περασμένο Μάρτιο ψήφισε για πρώτη φορά τα YouTube Video Awards, χαρίζοντάς της το βραβείο καλύτερου μουσικού βίντεο.

[Το οποίο, όπως θα διαπιστώσετε, της άξιζε]

Ό,τι ακολουθεί είναι η κλασσική συνταγή επιτυχίας: συμβόλαιο με μεγάλη δισκογραφική, παγκόσμια κυκλοφορία του πρώτου της CD, ένα τραγούδι στο soundtrack της ταινίας Sherrybaby, live σε μεγάλα φεστιβάλ, περιλαμβανομένου του In The City του Μάντσεστερ, εμφανίσεις σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα όπως τα NBC –στο The Today Show– και CBS –στο The Early Show– και live μπροστά σε ένα κοινό 75.000 ατόμων στο Live Earth του Λονδίνου. Για το οποίο live φρόντισε ο ίδιος ο Al Gore, τον οποίο η Terra Naomi είδε σε ένα πάρτι και, όπως διηγείται, «μάζεψα το κουράγιο μου και πήγα και του είπα ότι το An Inconvenient Truth ήταν που με ενέπνευσε να γράψω το Say It’s Possible».

Το συμπέρασμα; Αισιόδοξο, σε κάθε περίπτωση. Όπως το θέτει η ίδια, απευθυνόμενη στη γενιά του Web 2.0, «μη σταματήσετε ποτέ να προσπαθείτε. Το μόνο που χρειάζεται για την επιτυχία είναι ταλέντο και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις». Όπως θα το θέταμε εμείς, η μουσική έχει ακόμα ελπίδες να αντισταθεί σε όλες τις απόπειρες δολοφονίας και τις ενέδρες που της στήνουν βιομηχανίες, δισκογραφικές, κατεστημένα και reality. Έστω κι αν χρειάζεται να γυρίσει ένα unplugged με handycam σε κάποιο σκοτεινό φοιτητικό δωμάτιο και να περιμένει να γίνει featured στο YouTube.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v