Καθαρές ακτές: Αφήστε πίσω μόνο τις αναμνήσεις σας

Τη θάλασσα την απολαμβάνουμε μόνο όταν είναι καθαρή. Και είμαστε όλοι υπεύθυνοι για να τη διατηρήσουμε έτσι. Ας ακολουθήσουμε τον "δεκάλογο των καθαρών ακτών" για να απολαύσουμε τη θάλασσα και του χρόνου το καλοκαίρι.
Καθαρές ακτές: Αφήστε πίσω μόνο τις αναμνήσεις σας
Πηγή: Iatronet.gr

Κάθε καλοκαίρι κατηφορίζουμε στη θάλασσα για μπάνιο. Μαζί με τις όμορφες αναμνήσεις μας, όμως, αφήνουμε πίσω και μικρά ή μεγάλα σημάδια στο νερό και στις ακτές, που εκτός από την αισθητική μας, επηρεάζουν τη ζωή και την ισορροπία του υδάτινου περιβάλλοντος.

Αν στ’ αλήθεια θέλουμε το απέραντo γαλάζιο μας να συνεχίσει να είναι ζωντανό και εντυπωσιακό, οφείλουμε να το φροντίσουμε. Και μια καλή αρχή είναι να σταματήσουμε να το μολύνουμε απερίσκεπτα. Οι 10 οδηγίες που ακολουθούν είναι απλές και ιδιαίτερα αποτελεσματικές:

1. Προσπαθούμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων μας, διαλέγοντας συσκευασίες που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν.

2. Βάζουμε τα σκουπίδια στους ειδικούς κάδους. Δεν τα πετάμε στη θάλασσα, αλλά ούτε και στους δρόμους ή στους υπονόμους, γιατί είναι πιθανό να καταλήξουν -τελικά- στη θάλασσα. Δεν αφήνουμε σκουπίδια στην παραλία, ακόμα κι αν τα έχουμε μαζέψει σε σακούλα. Ο μόνος που θα περάσει να τα πάρει είναι ο άνεμος.

3. Αφού απολαύσουμε το τσιγάρο μας με θέα το απέραντο μπλε, μαζεύουμε τα αποτσίγαρα σε ένα άδειο πακέτο τσιγάρων. Αν τα αφήσουμε εκεί, μέχρι να αποσυντεθούν, θα επηρεάζουν την ποιότητα του νερού και θα βλάπτουν τα θαλάσσια είδη.

4. Εφόσον δεν υπάρχουν, ζητάμε από τις τοπικές αρχές να τοποθετήσουν κάδους απορριμμάτων στις ακτές και να τους διαχειρίζονται σωστά.

5. Αν έχουμε μηχανοκίνητη βάρκα, προσέχουμε να μη χυθούν λάδια και καύσιμα την ώρα του ανεφοδιασμού.

6. Αν ψαρεύουμε, προτιμάμε τα μεγάλα ψάρια ή χταπόδια. Τα μικρά δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους και, επομένως, δεν έχουν αναπαραχθεί.

7. Το μέγεθος μετράει. Δεν τρώμε το γόνο των ψαριών, δηλαδή ψάρια που δεν είχαν ούτε μία πιθανότητα να αναπαραγάγουν το είδος τους. Όταν αλιεύονται ψάρια που βρίσκονται πριν την ηλικία αναπαραγωγής, η παραγωγή είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι θα ήταν εάν είχαν την ευκαιρία να αναπαραχθούν.

8. Δεν σπάμε τα κλαδιά των δέντρων στην παραλία για να βολευτούμε στη σκιά τους. Σκεφτείτε ότι ένας κέδρος μεγαλώνει μόλις κατά 1 εκατοστό το χρόνο!

9. Αν δούμε κάποιο ζώο που χρήζει βοήθειας, επικοινωνούμε με τις τοπικές αρχές, τη WWF Ελλάς (τηλ.: 210.3314893) ή, αν είναι φώκια, με τη MoM (τηλ.: 210.5222888).

10. Αφού δώσουμε το καλό παράδειγμα, με ευγενικό τρόπο ζητάμε και από τους άλλους να σεβαστούν εξίσου το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή.

Δεν πειστήκατε ακόμα; Ρίξτε μια ματιά στους παρακάτω αριθμούς που μπορεί να σας σοκάρουν, είναι όμως καθ’όλα αληθινοί.

Ξέρετε πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποσύνθεση των σκουπιδιών που αφήνουμε στη θάλασσα;

Γυάλινο μπουκάλι:
1.000.000 χρόνια
Πετονιά: 600 χρόνια
Πλαστικό μπουκάλι: 450 χρόνια
Κουτί αλουμινίου: 80-200 χρόνια
Λαστιχένια σόλα: 50-80 χρόνια
Νάιλον ύφασμα: 30-40 χρόνια
Πλαστικό ποτήρι: 50 χρόνια
Κουτί κονσέρβας: 50 χρόνια
Πλαστική σακούλα: 10-20 χρόνια
Φίλτρο τσιγάρου: 1-5 χρόνια
Μάλλινα ρούχα: 1-5 χρόνια
Κόντρα πλακέ: 1-3 χρόνια
Χάρτινη συσκευασία γάλακτος: 3 μήνες
Πυρήνας μήλου: 2 μήνες
Εφημερίδες: 6 εβδομάδες
Φλούδα πορτοκαλιού: 2-5 βδομάδες
Χάρτινη πετσέτα: 2-4 εβδομάδες

Πηγή: Iatronet.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v