Με γερανό έσωσαν τους μετανάστες στο ναυάγιο των Κυθήρων

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων του νησιού για το πώς κατάφεραν να σώσουν τους πρόσφυγες από τη μανία των κυμάτων.
Με γερανό έσωσαν τους μετανάστες στο ναυάγιο των Κυθήρων
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες επιχειρήσεις διάσωσης σε Κύθηρα και Λέσβο, κάτω από εξαιρετικά άσχημες συνθήκες.

Στη Λέσβο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, 18 μετανάστες βρήκαν τραγικό  θάνατο, όταν ναυάγησε το σκάφος στο οποίο επέβαιναν. Διασώθηκαν 28, ενώ αγνοούνται ακόμη επτά. Κι ενώ αυτά συνέβαιναν στο βόρειο Αιγαίο, την ίδια ώρα 95 μετανάστες στα Κύθηρα πάλευαν όλο το βράδυ να μείνουν ζωντανοί μέσα στα κύματα.

Περιγράφοντας στο Κόκκινο 105,5 τις δραματικές στιγμές τις οποίες έζησαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα Κύθηρα, η Μάρθα Σταθάκη, επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στο νησί ανέφερε ότι οι φωνές των ανθρώπων που βρίσκονταν στη θάλασσα ζητώντας βοήθεια, κινητοποίησαν του κατοίκους να βοηθήσουν.

Μιλώντας στο iefimerida, ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης, κάτοικος Κυθήρων ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης, ανέφερε ότι έθεσε στη διάθεση των Αρχών το γερανοφόρο όχημά του, ώστε να γίνει εφικτή η μεταφορά των ανθρώπων από την απόκρημνη ακτή σε ασφαλές σημείο.

«Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες. Οι άνεμοι έφταναν τα 8 μποφόρ. Το σκάφος είχε φτάσει σε μια απόκρημνη ακτή και οι άνθρωποι χτυπούσαν στα βράχια. Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από τις Αρχές του νησιού. Οι περισσότεροι ναυαγοί είχαν συγκεντρωθεί σε ένα μικρό πλάτωμα, όμως υπήρχαν κάθετα βράχια ύψους 15-20 μέτρων. Ήταν πολύ δύσκολο να ανέβουν πάνω, όπου υπήρχαν ασθενοφόρα, πυροσβεστική, αστυνομία και διασώστες. Γι' αυτόν τον λόγο έφερα έναν γερανό από την επιχείρησή μου, βάλαμε ένα μεγάλο πάνινο καλάθι μεταφοράς υλικών και τους βάζαμε μέσα ώστε να καταφέρουμε να τους τραβήξουμε επάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά.



«Διασώσαμε 82 δεν ξέρουμε πόσοι χάθηκαν. Να το πούμε και να το δείξουμε πως έτρεξαν οι Κυθήριοι να τους σώσουν, όχι να ακούμε ότι εμείς οι Έλληνες βουλιάζουμε τα σκάφη στα οποία έχουν επιβιβάσει με το ζόρι δυστυχισμένους ανθρώπους. Χωρίς την άμεση επέμβαση των αρχών αλλά και των ιδιωτών θα είχαν χαθεί όλοι», ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook.



«Οι πρακτικές της Τουρκίας δεν αρμόζουν με τους κανόνες καλής γειτονίας. Ο χώρος της Μεσογείου είναι χώρος συνεργασίας και οι λαθροχειρίες της Άγκυρας δεν έχουν θέση», ανέφερε σε ανάρτησή του ο υπουργός Μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v