Ο κόσμος το έριξε στα καυσόξυλα και οι τιμές τους αυξάνονται ραγδαία

Στα καυσόξυλα καταφεύγουν αρκετοί καταναλωτές στην Ευρώπη, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της θέρμανσης φέτος τον χειμώνα.
Ο κόσμος το έριξε στα καυσόξυλα και οι τιμές τους αυξάνονται ραγδαία
Ανησυχητικά είναι τα νέα από το ευρωπαϊκό μέτωπο της ενέργειας, καθώς ο χειμώνας που πλησιάζει με ταχύτατα βήματα βρίσκει τους Ευρωπαίους να στρέφονται σε λύσεις ανάγκης για την θέρμανση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ακόμα και σε πλούσιες χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ολλανδία ο κόσμος αναζητά έκτακτες λύσεις για τον φετινό χειμώνα, μετά την εργαλειοποίηση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Έτσι, στην Πολωνία οι αρχές εξετάζουν την διανομή αντιασφυξιογόνων μασκών, καθώς αρκετοί Πολωνοί έχουν εκφράσει την πρόθεση να κάψουν ακόμα και σκουπίδια φέτος τον χειμώνα, ενώ στη Γερμανία οι κάτοικοι του δυτικού Βερολίνου ξεσκονίζουν τις ξυλόσομπες που κάποτε είχαν για δικλείδα ασφαλείας για την περίπτωση που οι Ρώσοι στόχευαν τα αποθέματα ενέργειας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υποφέρουν από ελλείψης και παρακολουθούν τις τιμές να εκτινάσσονται και για ένα καύσιμο έσχατης ανάγκης: τα καυσόξυλα. Κλέφτες, διαισθανόμενοι την ευκαιρία, κλέβουν κορμούς από φορτηγά, την ίδια ώρα που απατεώνες φτιάχνουν ψεύτικες ιστοσελίδες, παριστάνοντας τους πωλητές ξύλου για να δελεάσουν τους καταναλωτές. Οι ξυλόσομπες και οι ξυλόφουρνοι σε πολλές χώρες έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

«Τα καυσόξυλα είναι ο νέος χρυσός», λέει στην Washington Post ο Franz Lüninghake, διαχειριστής συστημάτων στη Βρέμη της Γερμανίας, ο οποίος χρησιμοποιεί ξυλόσομπα ως κύριο μέσο θέρμανσης. Ο εκτιμώμενος λογαριασμός του για τον επόμενο χρόνο; 4.500 δολάρια –από 1.500 που πλήρωσε συνολικά για 12 μήνες ως τον περασμένο Μάιο.

Ο Norbert Skrobek, καπνοδοχοκαθαριστής από το Βερολίνο –αδειούχος τεχνικός που φοράει μια vintage στολή για να επιθεωρεί και να παρέχει συμβουλές για ξυλόσομπες και σόμπες που καίνε κάρβουνο– δήλωσε ότι παρατηρεί αύξηση της ζήτησης καθώς οι Βερολινέζοι επισκευάζουν παλιές θερμάστρες και εγκαθιστούν νέες. Εκφράζει, μάλιστα την ανησυχία του για επικίνδυνες διαρροές μονοξειδίου του άνθρακα που μπορούν να προκύψουν από λάθος εγκατάσταση ή χρήση.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μερικούς ανθρώπους θα χρειαστεί να τους βγάλουμε έξω οριζόντια φέτος» δήλωσε.

Ακόμη και την ώρα που η ζέστη σάρωνε την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, πανικόβλητοι καταναλωτές συσσώρευαν καυσόξυλα, με συνέπεια να εκτιναχθούν οι τιμές. Στο χωριό Αγκ της Ουγγαρία, περί τις δύο ώρες από τη Βουδαπέστη, η τιμή των καυσόξυλων που χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά ως καύσιμο το χειμώνα, σχεδόν διπλασιάστηκε, λέει η Νικολέτα Κέλεμεν. Ένα δέντρο αυτή τη στιγμή αγγίζει τον μισό μέσο μισθό στο χωριό, που ανέρχεται σε 249 δολάρια. «Φαντάζομαι θα φτάσει η στιγμή που θα καούν έπιπλα», λέει η ίδια.

Στα δάση γύρω από τη Στουτγκάρδη, η παράνομη υλοτομία έχει αυξηθεί. Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι η ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων και οι εκπομπές παλιότερων ξυλόσομπων είναι κάθε άλλο παρά φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά πολύς κόσμος δεν έχει άλλη επιλογή.

Στο Βερολίνο, πρόσφατα ο Βίντσετζ Σόνφελντερ παρακολουθούσε τον καπνοδοχοκαθαριστή Νόρμπερτ Σκρόμπεκ να επιθεωρεί την παλιά ξυλόσομπά του. Είναι κατασκευασμένη το 1880 και δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Αποτελεί την εναλλακτική του 41χρονου, σε περίπτωση που η Γερμανία ξεμείνει από φυσικό αέριο. Η κατάσταση του θυμίζει την εποχή που μεγάλωνε στην Ανατολική Γερμανία, όπου οι πολίτες ήταν πάντα προετοιμασμένοι για περιστασιακά blackout. «Η τελευταία φορά που βίωσα αυτή την αβεβαιότητα ήταν ως παιδί, τη δεκαετία του ‘80», λέει ο ίδιος.

Με πληροφορίες από τη Washington Post 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v