Η πρώτη πόλη στον κόσμο που απαγορεύει τις διαφημίσεις κρέατος

Τέλος οι διαφημίσεις κρέατος στους δρόμους του Χάρλεμ της Ολλανδίας, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.
Η πρώτη πόλη στον κόσμο που απαγορεύει τις διαφημίσεις κρέατος
Το Χάρλεμ στην Ολλανδία πρόκειται να απαγορεύσει τις διαφημίσεις κρέατος σε δημόσιους χώρους, λόγω των επιπτώσεων του φαγητού στο κλίμα.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, η απαγόρευση θα ξεκινήσει να ισχύει από το 2024, καθιστώντας το Χάρλεμ την πρώτη πόλη στον κόσμο που υιοθετεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Η πρόταση που συνέταξε το GroenLinks, πολιτικό κόμμα οικολόγων, βρήκε βέβαια απέναντί της τις κρεατοβιομηχανίες και αυτούς που υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση αντιτίθεται στην ελευθερία του λόγου.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την έκθεση του ΟΗΕ, η κτηνοτροφία παράγει περισσότερο από το 14% όλων των ανθρωπογενών αερίων θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου του μεθανίου.

«Το κρέας είναι πολύ επιβλαβές για το περιβάλλον. Δεν μπορούμε να λέμε στους ανθρώπους ότι υπάρχει κλιματική κρίση και ταυτόχρονα να τους ενθαρρύνουμε να αγοράζουν προϊόντα που αποτελούν μέρος της», δήλωσε στην εφημερίδα Trouw ο Ziggy Klazes, σύμβουλος του GroenLinks που συνέταξε την πρόταση.

Η κυβέρνηση της πόλης των 160.000 κατοίκων λέει ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν το κρέας που παράγεται βιώσιμα θα συμπεριληφθεί στην απαγόρευση διαφημίσεων. Την πρόταση υποστήριξαν και βουλευτές του κόμματος Χριστιανοδημοκρατική Πρόκληση.

Η αντίδραση από την κτηνοτροφική βιομηχανία ήταν, αναμενόμενα, άμεση. «Οι αρχές πάνε πολύ μακριά για να πουν στους ανθρώπους τι είναι καλύτερο για αυτούς», δήλωσε εκπρόσωπος του Κεντρικού Οργανισμού για τον Τομέα Κρέατος.

Το δεξιό κόμμα BVNL χαρακτήρισε την κίνηση «απαράδεκτη παραβίαση της επιχειρηματικής ελευθερίας» και είπε ότι «θα ήταν μοιραία για τους χοιροτρόφους». «Η απαγόρευση διαφημίσεων με πολιτικά κίνητρα είναι σχεδόν δικτατορική», δήλωσε ο σύμβουλος του Haarlem BVNL, Joey Rademaker.

Ο Herman Bröring, καθηγητής νομικής από το Πανεπιστήμιο του Groningen, είπε ότι η απαγόρευση μπορεί να παραβιάσει την ελευθερία της έκφρασης και να οδηγήσει σε αγωγές από παραγωγούς.

Περίπου το 95% των ανθρώπων στην Ολλανδία τρώνε κρέας, αλλά περισσότεροι από τους μισούς δεν το τρώνε κάθε μέρα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ολλανδίας.

Το Άμστερνταμ και η Χάγη έχουν ήδη απαγορεύσει τις διαφημίσεις για τη βιομηχανία αερομεταφορών και ορυκτών καυσίμων.

Το βόειο κρέας παράγει τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μεταξύ των οποίων και το μεθάνιο. Το αρνί έχει το επόμενο υψηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά αυτές οι εκπομπές είναι κατά 50% μικρότερες από το βόειο κρέας.

Πηγή: BBC 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v