Αθάνατη μέδουσα ανακαλύφθηκε στα βάθη των θαλασσών

Οι επιστήμονες κατάφεραν να χαρτογραφήσουν το γονιδίωμα του T. dohrnii, ενός είδους μέδουσας που μπορεί να αναστρέψει τη γήρανση του.
Αθάνατη μέδουσα ανακαλύφθηκε στα βάθη των θαλασσών
Επιστήμονες στην Ισπανία χαρτογράφησαν με επιτυχία το γονιδίωμα ενός είδους μεδουσών που μπορεί να ξεφύγει από τον θάνατο επιστρέφοντας σε νεανική κατάσταση μετά την ενηλικίωση.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, η ομάδα γράφει ότι ελπίζει ότι τα ευρήματά μπορούν να παρέχουν ενδείξεις για την κατανόηση της ανθρώπινης γήρανσης και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουμε καθώς γερνάμε.

Η T. dohrnii, που ονομάστηκε η «αθάνατη μέδουσα», διανύει έναν κύκλο ζωής όπως και άλλα είδη μεδουσών. Σε ένα από αυτά τα στάδια, οι μέδουσες προσκολλώνται στον πυθμένα της θάλασσας ως πολύποδες και προσπαθούν να παραμείνουν ζωντανές.

Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, μπορούν να αναπαραχθούν ασεξουαλικά κλωνοποιώντας τους εαυτούς τους και τελικά να μετατραπούν στο «ζελοειδές» σχήμα για το οποίο είναι περισσότερο γνωστές οι μέδουσες.

Όταν οι περισσότερες άλλες μέδουσες φτάσουν σε αυτό το ενήλικο στάδιο, μπορούν επίσης να αρχίσουν να αναπαράγονται απελευθερώνοντας σπέρμα και ωάρια στο νερό. Μετά από αυτό το στάδιο, η τυπική μέδουσα πεθαίνει.

Ωστόσο, η T. dohrnii μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία γήρανσής της ακόμη και μετά την ενηλικίωση, επιστρέφοντας ως πολύποδες στον πυθμένα της θάλασσας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι η μέδουσα είχε μια μοναδική μετάλλαξη που της επιτρέπει να αποτρέπει την επιδείνωση των τελομερών - τα προστατευτικά καλύμματα στα άκρα των χρωμοσωμάτων. Στους ανθρώπους, τα τελομερή μας τείνουν να μικραίνουν όσο μεγαλώνουμε.

Η θαλάσσια βιολόγος Maria Pascual Torner, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε στη Wall Street Journal ότι είναι απίθανο οι άνθρωποι μια μέρα να έχουν την ίδια αντιγηραντική ικανότητα με την T. dohrnii.

«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι θα έχουμε αθανασία όπως αυτή η μέδουσα, γιατί δεν είμαστε μέδουσες», είπε.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς της γήρανσης γενικά.

Πηγή: Insider
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v