Μπάιντεν, Πούτιν και Μακρόν αποχαιρετούν τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Συλλυπητήρια μηνύματα στέλνουν ηγέτες και πολιτικοί από όλο τον κόσμο μετά τον θάνατο του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης.
Μπάιντεν, Πούτιν και Μακρόν αποχαιρετούν τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
Παγκόσμιοι ηγέτες αποχαιρέτισαν με συγκινητικά μηνύματα τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος πέθανε χθες σε ηλικία 91 ετών.

«Ως ηγέτης της ΕΣΣΔ, συνεργάστηκε με τον (Αμερικανό τότε) πρόεδρο (Ρόναλντ) Ρέιγκαν για να μειωθούν τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών μας, προς μεγάλη ανακούφιση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που προσεύχονταν να τερματιστεί η κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών. Έπειτα από δεκαετίες βάρβαρης πολιτικής καταστολής, υιοθέτησε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαιντεν.

«Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είναι ένας πολιτικός και μια πολιτική προσωπικότητα που είχε μεγάλη επίδραση στον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας. Καθοδήγησε τη χώρα μας στη διάρκεια μιας περιόδου πολύπλοκων και δραματικών αλλαγών, και μεγάλων προσκλήσεων στην εξωτερική πολιτική, οικονομικών και κοινωνικών», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε ένα συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του, εξήρε μέσω Twitter τη μνήμη αυτού του «ανθρώπου της ειρήνης οι επιλογές του οποίου άνοιξαν έναν δρόμο για την ελευθερία στους Ρώσους. Η δέσμευσή του στην ειρήνη στην Ευρώπη άλλαξε την κοινή μας ιστορία».

Στην απώλεια του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως πρέσβευε αξίες που σήμερα δοκιμάζονται σκληρά στα εδάφη της παλιάς του πατρίδας. «Η πίστη του σε αυτές ας μείνει η μεγαλύτερη κληρονομιά του», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v