Η απίστευτη νέα εικόνα του James Webb δείχνει τον σκελετό ενός γαλαξία

Μια ακόμη απίστευτη εικόνα μας χάρισε το τηλεσκόπιο Webb, απεικονίζοντας τον σκελετό ενός γαλαξία.
Η απίστευτη νέα εικόνα του James Webb δείχνει τον σκελετό ενός γαλαξία
Πριν λίγες μέρες οι εικόνες του σύμπαντος που δημοσιεύθηκαν από το τηλεσκόπιο James Webb μας έκαναν να μαζεύουμε τα σαγόνια μας από το πάτωμα. Τώρα, μια ακόμη συγκλονιστική εικόνα έρχεται από την ομάδα που χειρίζεται το James Webb τηλεσκόπιο, αποτυπώνοντας τον σπειροειδή γαλαξία, NGC 628 ή M74. Παράλληλα το τηλεσκόπιο κατέγραψε το «σκελετό» του, την αστρική σκόνη που περιβάλλει τις σπείρες του.

 «Αυτός είναι ένας γαλαξίας που μοιάζει πιο πολύ απ' ότι πιστεύουμε με τον δικό μας», ανέφερε στον Independent ο Gabriel Brammer. Ο Βrammer είναι αστρονόμος στο Cosmic Dawn Center στο Ινστιτούτο Niels Bohr στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης κι εκείνος που μοιράστηκε την εικόνα στο Twitter τη Δευτέρα.

Με βάση δημοσίευμα του Independent, o NGC 628 έχει φωτογραφηθεί ξανά από το Spitzer αλλά και το Hubble. Παρόλα αυτά η εικόνα από το Hubble δεν έχει καμία σχέση με αυτή του Webb, καθώς αυτό εστιάζει στο μέσο υπέρυθρο, γι’ αυτό και αποτυπώνει τη δομή του.

Ο Brammer δήλωσε συγκεκριμένα: «Κοιτάτε  αυτόν τον γαλαξία με το Hubble ή επίγεια τηλεσκόπια. Βλέπετε μπλε αστέρες, ερυθρούς αστέρες, σπείρες και λωρίδες από “σκόνη”. Στο μέσο υπέρυθρο, αυτό που πραγματικά βλέπεις είναι το αντίστροφο αυτών. Βλέπουμε απευθείας αυτή τη σκόνη, που πλέον δεν απορροφά φως, αλλά ακτινοβολεί φως».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v