Τουρκικά φαγητά το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί κι όχι ελληνικά

Τούρκικη εφημερίδα ανάβει φωτιές στα social media, με δημοσίευμα σχετικά με την οικειοποίηση τούρκικων φαγητών από τους Έλληνες.
Τουρκικά φαγητά το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί κι όχι ελληνικά
Προαιώνια πάθη έρχεται να ξυπνήσει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aksam που βάζει φιτιλιές στα social media σχετικά με την… χώρα καταγωγής δύο δημοφιλών εδεσμάτων.

Πρόκειται για το ιμάμ μπαϊλντί και το κοκορέτσι, τα οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα παρουσιάζονται στις ΗΠΑ ως ελληνικά φαγητά. «Μετά τον μπακλαβά και το τζατζίκι, η Ελλάδα οικειοποιείται το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί», γράφει η Aksam.

Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας πως «γνωστές ιστοσελίδες με συνταγές της Ελλάδας χαρακτηρίζουν ως ελληνικό φαγητό το ιμάμ μπαϊλντί, που σημαίνει ‘ο ιμάμης λιποθύμησε’. Το ιμάμ μπαϊλντί είναι μια κλασική τουρκική συνταγή. Οι ρίζες του προέρχονται από την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το όνομά του το πήρε από έναν ιμάμη που το έφαγε και του άρεσε τόσο πολύ η γεύση του, που λιποθύμησε, γιατί η ψητή μελιτζάνα και οι αλατισμένες ντομάτες δίνουν υπέροχη γεύση. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης έφτιαχναν αυτό το πιάτο. Από εκεί ήρθε στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ το σερβίρουμε ως ελληνικό φαγητό».

Για το δε κοκορέτσι, η εφημερίδα εξηγεί πως «στην Ελλάδα το λένε κοκορέτσι και είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από καρυκευμένα αρνίσια ή κατσικίσια παραπροϊόντα, τυλιγμένα σε λίπος από αρνί, το οποίο ψήνεται σαν σουβλάκι, όπως γράφουν οι ιστοσελίδες με συνταγές για το συγκεκριμένο πιάτο».

Όπως όμως δηλώνει στο δημοσίευμα γνωστός ψήστης κοκορετσιού στην Κωνσταντινούπολη, ο Σερέφ Ιλγκάρ, «πρωτοφτιάξαμε κοκορέτσι από έντερα χήνας της περιοχής του Καρς εδώ και αιώνες. Το κοκορέτσι είναι δικό μας».

Παράλληλα, ο Τεκίν Λοκ, ιδιοκτήτης εστιατορίων αποκλειστικά με κοκορέτσι στην Κωνσταντινούπολη αναφέρει: «Είναι μια κληρονομιά από τους Οθωμανούς. Η κουλτούρα μας, το κοκορέτσι είναι τουρκικό πιάτο. Οι πρόγονοί μας, αφότου έσφαζαν τα ζώα, έφτιαχναν κοκορέτσι. Ήταν ένα ξεχωριστό πιάτο για τους αγαπημένους τους. Σε συνδυασμό με μπαχαρικά, το κοκορέτσι έχει γίνει το απαραίτητο φαγητό των Τούρκων. Το κοκορέτσι είναι το παρελθόν μας».

Από την πλευρά του, ο παρουσιαστής ταξιδιωτικών εκπομπών, Λοκμάν Νταγ, υποστηρίζει ότι «έχουμε συνηθίσει να παίρνουν τα φαγητά μας οι γείτονές μας και να τα παρουσιάζουν στον κόσμο σαν να ήταν δικά τους. Το όνομα του πιάτου είναι "Imam Bayildi". Είναι μια γεύση που προήρθε από τους Οθωμανούς και είναι γνωστή μέχρι σήμερα με το όνομα αυτό στον κόσμο. Μπορεί να χάσουμε αυτές τις γεύσεις από την Ελλάδα. Έχει κάνει το ίδιο με τον μπακλαβά, το ντονέρ κεμπάπ, τους ντολμάδες, το γιαούρτι».

Ο σεφ Αϊβάζ Ακμπατζάκ περιγράφει την ιστορία του κοκορετσιού. «Σήμερα, υπάρχουν καταστήματα kokorec σε κάθε γειτονιά της Τουρκίας. Τα εντόσθια των αιγοπροβάτων που σφάζονταν στο παλάτι μοιράζονταν στο λαό στις γειτονιές που ήταν κοντά στο παλάτι Τοπ Καπί». Όπως τονίζει «αυτό που είναι απαραίτητο είναι να διαπιστώσουμε από πού προήλθε το όνομά του, με ποιο όνομα είναι δημοφιλές».

Με πληροφορίες από το Έθνος
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v