21 χρόνια φυλακή για τον αστυνομικό που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ

Σε κάθειρξη 20 ετών και 5 μηνών καταδικάστηκε ο Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
21 χρόνια φυλακή για τον αστυνομικό που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ
Ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν καταδικάστηκε χθες Πέμπτη να εκτίσει 21 χρόνια κάθειρξη από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο πρώην αστυνομικός, 46 ετών, είχε ήδη καταδικαστεί να εκτίσει 22,5 χρόνια κάθειρξη από τη δικαιοσύνη στην πολιτεία Μινεσότα και άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή.

Η ομοσπονδιακή ποινή για «παραβίαση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων» του Φλόιντ είναι τελεσίδικη και αποτέλεσμα συμφωνίας που προέβλεπε ο Σόβιν να ομολογήσει την ενοχή του.

Θα την εκτίσει ταυτόχρονα με την άλλη ποινή, διευκρίνισε ο δικαστής Πολ Μάγκνουσον του δικαστηρίου της Σεντ Πολ, ενώ θα συνυπολογιστούν οι επτά μήνες που έχει περάσει προφυλακισμένος.

«Δεν ξέρω γιατί το κάνατε αυτό, αλλά το να βάζεις το γόνατό σου στον σβέρκο κάποιου ώσπου να πεθάνει είναι λάθος. Και γι’ αυτό πρέπει να τιμωρηθείτε αυστηρά», εξήγησε στον κατηγορούμενο ο δικαστικός.

Κατά τη διάρκεια σύντομης τοποθέτησής του, ο Ντέρεκ Σόβιν ευχήθηκε στα παιδιά του Τζορτζ Φλόιντ να «τα καταφέρουν στη ζωή». Δεν ζήτησε συγγνώμη, ούτε εξέφρασε την παραμικρή μεταμέλεια.

Η μητέρα του διαβεβαίωσε το δικαστήριο πως δεν είναι ρατσιστής κατά βάθος, προτού προσθέσει ότι «όλες οι ζωές μετράνε, ανεξαρτήτως του χρώματος του δέρματος», προφανώς αναφερόμενη, για να το αντικρούσει, στο σύνθημα και στο κίνημα Black Lives Matter.

Ο Φιλονίζ Φλόιντ, αδελφός του εκλιπόντα, που κλήθηκε να καταθέσει από την έδρα, ζήτησε να επιβληθεί «η βαρύτερη ποινή» σε βάρος του Ντέρεκ Σόβιν, τονίζοντας ότι μετά την τραγωδία δεν μπορεί να κοιμηθεί.

Οι υπόλοιποι τρεις αστυνομικοί, που παρέμειναν παθητικοί θεατές κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου και του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ, κρίθηκαν ένοχοι τον Φεβρουάριο από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, όμως δεν τους έχουν ακόμη απαγγελθεί οι ποινές τους.

Η δικαιοσύνη της πολιτείας τους έχει επίσης ασκήσει ποινικές διώξεις για συνέργεια σε φόνο. Ο ένας τους, ο Τόμας Λέιν, ομολόγησε την ενοχή του και η ποινή του θα τού απαγγελθεί την 21η Σεπτεμβρίου. Η δίκη των άλλων δύο, του Του Τάο και του Αλεξάντερ Κινγκ, θα αρχίσει την 24η Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v