Από πρόσφυγας στη Μόρια, αριστούχος στις Πανελλήνιες

Η ιστορία του Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί, που κατάφερε να αριστεύσει στις φετινές Πανελλήνιες παρότι έζησε στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, μας γεμίζει χαλά κι ελπίδα.
Από πρόσφυγας στη Μόρια, αριστούχος στις Πανελλήνιες
Αν ψάχνεις μια είδηση να σε γεμίσει χαρά κι ελπίδα σήμερα, τότε επιβάλλεται να διαβάσεις για τον Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί, μαθητή του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης, ο οποίος έφθασε πριν τρία χρόνια στη Μυτιλήνη μέσα σε μια βάρκα μαζί με τους γονείς του από το Ιράν.

Ο Κούρο παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε κατάφερε να βγει δεύτερος στο σχολείο του στη Θετική κατεύθυνση γράφοντας Μαθηματικά 20, Φυσική 20, Χημεία 19,5 και Έκθεση 13,5. Πλέον το όνειρό του να περάσει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Θεσσαλονίκης, φαντάζει όλο και πιο πιθανό επιβραβεύοντας τις προσπάθειες που έκανε ο μαθητής.

Η οικογένεια του Κούρο Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί έφυγε από το Ιράν καθώς ο πατέρας του ήταν ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς. Έτσι λοιπόν το βράδυ της 15ης Αυγούστου του 2019 μαζί με τους γονείς του και τον κατά τέσσερα χρόνια μικρότερο αδερφό του βρέθηκαν όλοι μαζί σε μία βάρκα και προσπάθησαν να περάσουν από την Τουρκία στη Μυτιλήνη.

Ο Κούρο μίλησε στο stonisi.gr για την περιπέτεια του κι ανέφερε ότι πρώτος σταθμός της οικογένειας του ήταν το ΚΥΤ. Έπειτα μεταφέρθηκαν στη Μόρια και όταν αυτή έκλεισε στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

«Τους τελευταίους μήνες που πήραμε χαρτιά νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά» αναφέρει και εξηγεί πως οι γονείς του εργάζονται σαν μεταφραστές σε μια ΜΚΟ ενώ αυτός… διάβαζε. «Με τη βοήθεια των καθηγητών μου τα κατάφερα» δήλωσε σχετικά ο Κούρο.

Ο μαθητής σχολίασε με χιούμορ τον χαμηλό του βαθμό στην Έκθεση λέγοντας ότι «Έ λογικό είναι αφού τρία χρόνια πριν δεν ήξερα ούτε μια ελληνική λέξη».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «Έμαθα ελληνικά σε τρία χρόνια γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν ελληνικά. Όλοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία» ενώ αναφερόμενος στην μπλούζα του με το Πυθαγόρειο Θεώρημα συμπλήρωσε πως «την αγόρασα από την Αθήνα και είπα να τη βάλω σήμερα για τον καθηγητή μου στα Μαθηματικά, τον κ. Κουτσκουδή, που με βοήθησε τόσο πολύ»

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v