Τέλος τα ιπτάμενα δελφίνια της Attica Group στον Αργοσαρωνικό

Τέλος εποχής μετά από πενήντα ολόκληρα χρόνια για τα θρυλικά μέσα μεταφοράς. Με τι θα αντικατασταθούν.
Τέλος τα ιπτάμενα δελφίνια της Attica Group στον Αργοσαρωνικό
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα αγαπητά στους καλοκαιρινούς εκδρομείς ιπτάμενα δελφίνια του Αργοσαρωνικού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, θα αντικατασταθούν από τρία υπερσύγχρονα νεότευκτα ντιζελοκίνητα ταχύπλοα καταμαράν από ανθρακονήματα με φωτοβολταϊκά πάνελ.  

Η Attica Group, που ελέγχει μικρό, πλην όμως τον μεγαλύτερο στόλο των ρωσικών υδροπτέρυγων στην Ελλάδα, λειτουργεί τρία τέτοια σκάφη σήμερα, ενώ ένα τέταρτο παραμένει πάντοτε σε εφεδρεία για να κάνει τη βάρδια κάποιου άλλου σε περίπτωση βλάβης.

Τα παρωχημένα, σοβιετικής ως επί το πλείστον ναυπήγησης, σκάφη που εκμεταλλεύονται τον σχεδιασμό τους για να καταφέρουν να μηδενίσουν σχεδόν την τριβή με το νερό και να αναπτύξουν υψηλές ταχύτητες με χαμηλή σχετικά κατανάλωση, αποτέλεσαν ζωοδότη για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Τα ιπτάμενα δελφίνια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είτε θα πουληθούν στο εξωτερικό είτε θα δοθούν προς ανακύκλωση του αλουμινίου από το οποίο είναι φτιαγμένα. Ένα τελευταίο δελφίνι της Attica θα παραμείνει πάντως για κάποια χρόνια ακόμα στον Πειραιά, για να λειτουργήσει ως εφεδρικό στα νεότερα «αδέλφια» του αν χρειαστεί.

Οι αντικαταστάτες τους, τα νορβηγικής σχεδίασης και ναυπήγησης ταχύπλοα, έχουν περισσότερες θέσεις –150 έναντι 130 των ιπτάμενων δελφινιών– και, καθώς είναι φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα, είναι φιλικότερα στο περιβάλλον με δεδομένο τον χαμηλό δείκτη εκπομπών άνθρακα ανά μεταφερόμενο άτομο ανά μίλι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v