«Στοπ» από την παγκόσμια ομοσπονδία κολύμβησης στις τρανς αθλήτριες

Το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο της κολύμβησης, η FINA, αποφάσισε τον περιορισμό της συμμετοχής τρανς κολυμβητών σε αγώνες γυναικών.
«Στοπ» από την παγκόσμια ομοσπονδία κολύμβησης στις τρανς αθλήτριες
H παγκόσμια ομοσπονδία κολύμβησης (FINA) ψήφισε χθες τον περιορισμό της συμμετοχής των τρανσέξουαλ αθλητών σε κορυφαίες γυναικείες διοργανώσεις.

Η ψηφοφορία - με 71,5% έγκριση στο Έκτακτο Γενικό Συνέδριο της FINA 2022 στη Βουδαπέστη - ήταν η τελευταία αντιπαράθεση σε μια συνεχιζόμενη μάχη για το αν οι τρανς αθλητές θα έπρεπε να αγωνίζονται ανάλογα με την ταυτότητα φύλου τους ή το φύλο που τους έχει οριστεί κατά τη γέννηση.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των αθλητών μας να αγωνίζονται, αλλά πρέπει επίσης να προστατεύσουμε την ανταγωνιστική δικαιοσύνη στις διοργανώσεις μας, ειδικά την κατηγορία των γυναικών στους αγώνες της FINA», δήλωσε ο πρόεδρος της FINA, Husain Al-Musallam.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι τρανς γυναίκες πρέπει να δείξουν ότι "δεν έχουν βιώσει κανένα μέρος της ανδρικής εφηβείας πέρα από στάδιο 2 στην κλίμακα Τάνερ ή πριν από την ηλικία των 12 ετών, μια απόφαση που ουσιαστικά εξαλείφει την καταλληλότητά τους να αγωνιστούν στην κατηγορία των γυναικών. Τα στάδια Τάνερ περιγράφουν τις σωματικές αλλαγές που υφίστανται οι άνθρωποι κατά την εφηβεία.

Η FINA είπε ότι ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν χαρακτηριστικά που συνδέονται με το φύλο για τον καθορισμό των κριτηρίων επιλεξιμότητας λόγω του «χάσματος απόδοσης» που εμφανίζεται μεταξύ ανδρών και γυναικών κατά την εφηβεία.

«Χωρίς πρότυπα επιλεξιμότητας που βασίζονται στο βιολογικό φύλο ή σε χαρακτηριστικά που συνδέονται με το φύλο, είναι πολύ απίθανο να δούμε βιολογικά θηλυκά σε τελικούς, στα βάθρα ή σε θέσεις πρωταθλήματος, καθώς και σε αθλήματα που περιλαμβάνουν έντονες συγκρούσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Anne Lieberman, διευθύντρια πολιτικής και προγραμμάτων στο Athlete Ally, έναν οργανισμό που υποστηρίζει την ισότητα LGBTQI+ στον αθλητισμό, χαρακτήρισε την απόφαση "μεροληπτική, επιβλαβή, αντιεπιστημονική" και αντίθετη με τις οδηγίες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Με πληροφορίες από NPR
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v